Maslové záviny, ktoré si zamilujete.
príprava
na 160 °C
Suroviny
600 g |
|
60 g |
|
42 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
200 ml |
|
štipka |
|
Maková plnka: | |
300 g |
|
300 g |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
z 1 citróna |
|
Orechová plnka: | |
300 g mleté |
|
300 g |
|
150 ml |
|
z 1 pomaranča (alebo citrónová) |
|
Na potretie závinov: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Z trocha vlažného mlieka, lyžice múky a trochu cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť cca 10 minút. Ostatné suroviny dáme do misy, maslo dávame rozpustené, vlažné, pridáme kvások a vymiešame nelepivé cesto. Ja miesim v robote na dvojku rýchlosť cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1,5 hodiny, musí zdvojnásobiť objem. Je to maslové cesto, kysne pomalšie, kľudne môžete nechať aj dve hodiny.
- 2
Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Maková: dáme si variť vodu s cukrom, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Do maku nastrúhame kôru z citróna, dáme rum (nemusí byť) a zalejeme horúcim cukrovým rozvarom a necháme vychladnúť. Tak isto urobíme orechovú plnku, tam už nedávame rum a môžeme nastrúhať pomarančovú kôru. Rozvar si môžeme samozrejme uvariť naraz a polovicu dať do maku a polovicu do orechov.
- 3
Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 bochníky, necháme podkysnúť cca 20 minút. Každý bochník rozvaľkáme na cca 0,5 cm a naplníme plnkami, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 4
Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme obschnúť, znova potrieme žĺtkom a necháme obschnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 40 minút. Možno sa bude zdať veľa cukru, no verte, že presne to záviny potrebujú. Tieto záviny sú úžasné, dlho mäkké a chuťovo bezkonkurenčné.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu