Makový a orechový závin

margitka100 - bez fotkymargitka100, včera 21:53

Maslové záviny, ktoré si zamilujete.

150 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

600 g
60 g
42 g
250 g
2 ks
200 ml
štipka
Maková plnka:
300 g
300 g
150 ml
100 ml
z 1 citróna
Orechová plnka:
300 g mleté
300 g
150 ml
z 1 pomaranča (alebo citrónová)
Na potretie závinov:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z trocha vlažného mlieka, lyžice múky a trochu cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť cca 10 minút. Ostatné suroviny dáme do misy, maslo dávame rozpustené, vlažné, pridáme kvások a vymiešame nelepivé cesto. Ja miesim v robote na dvojku rýchlosť cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1,5 hodiny, musí zdvojnásobiť objem. Je to maslové cesto, kysne pomalšie, kľudne môžete nechať aj dve hodiny.

  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Maková: dáme si variť vodu s cukrom, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Do maku nastrúhame kôru z citróna, dáme rum (nemusí byť) a zalejeme horúcim cukrovým rozvarom a necháme vychladnúť. Tak isto urobíme orechovú plnku, tam už nedávame rum a môžeme nastrúhať pomarančovú kôru. Rozvar si môžeme samozrejme uvariť naraz a polovicu dať do maku a polovicu do orechov.

  3. 3

    Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 bochníky, necháme podkysnúť cca 20 minút. Každý bochník rozvaľkáme na cca 0,5 cm a naplníme plnkami, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme obschnúť, znova potrieme žĺtkom a necháme obschnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 40 minút. Možno sa bude zdať veľa cukru, no verte, že presne to záviny potrebujú. Tieto záviny sú úžasné, dlho mäkké a chuťovo bezkonkurenčné.

    Makový a orechový závin - obrázok 4

Diskusia k receptu