Syrové pagáče

alica7 - fotkaalica7, 13. augusta 2025
Syrové pagáče
Foto: alica7

Mäkučké kysnuté pagáče plnené syrom.

180 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
260 g
60 g
5 g
8 g
4 g
Na plnenie:
250 g
60 g
Na potretie:
1/2 ks



Postup

  1. 1

    Maslo dopredu vyberieme z chladničky, nakrájame na malé kúsky, aby zmäklo.

  2. 2

    Do misy preosejeme múku, do stredu urobíme jamku. Do nej dáme droždie, cukor a mlieko, prikryté necháme kysnúť asi 20 minút. Pridáme soľ a olej, vymiesime, prikryté necháme kysnúť asi 1 hodinu.

  3. 3

    Prekladanie syrom opakujeme 3x: Cesto pomúčime, rozvaľkáme obdĺžnik, dve tretiny rukou potrieme tretinou masla a posypeme tretinou na hrubo postrúhaneho syra, preložíme na tretiny.

  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na 20x30 cm, prikryté necháme nakysnúť. Potom dáme do chladničky stuhnúť na 20 minút, aby sa dalo dobre krájať (zúbkovým nožom). Kraje cesta odrežeme, zvinieme do slimákov. Nakrájame na kocky 24 ks, dáme na plech s mastným papierom a prikryté necháme nakysnúť.

  5. 5

    Pred pečením vrch potrieme vajcom, môžeme posypať sezamom. Pečieme na 190 stupňov asi 20 - 25 minút.

Diskusia k receptu