Bôčik s medovou kôrkou so šošovicovým šalátom
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 30. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
1 kg vykostený |
|
|
|
|
|
500 g |
|
|
|
100 g |
|
|
|
3-4 ks |
|
250 ml |
|
500 ml |
|
35 g |
|
15 g |
|
20 ml |
|
Šošovicový šalát: | |
200 g |
|
150 g |
|
75 g |
|
500 ml |
|
200 g |
|
150 g |
|
|
|
|
|
|
|
Zemiakové pyré: | |
800 g |
|
|
|
50 g |
|
150 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Bravčový bôčik dobre umyjeme pod studenou vodou a osušíme, cez kožu spravíme nožom hlboké zárezy a votrieme do nich soľ a korenie. Fenikel rozkrájame na menšie kúsky a opražíme spolu s cesnakom na masti, pridáme koreniny, biele víno a vývar. Bôčik opečieme z každej strany a vložíme k feniklu (kožou nahor). Dáme piecť pri 150 °C na 1,5–2 hodiny. Po upečení mäso vyberieme, zaťažíme doskou a odložíme vychladiť. Výpek z mäsa precedíme do rajnice, necháme zredukovať a zahustíme maslom.
- 2
Po vychladnutí mäso nakrájame na porcie a potrieme zmesou medu, zázvoru a brandy. Dáme zapiecť, kým med nezačne karamelizovať.
- 3
Šošovicu prepláchneme a necháme odkvapkať, šalotku urestujeme na masti spolu s pokrájanou mrkvou a zelerom, pridáme šošovicu, koreniny, osolíme a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka, nakoniec dochutíme tymianom, soľou a korením.
- 4
Zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme, pridáme maslo, smotanu na varenie a vyšľaháme krémovú zemiakovú kašu. Nakoniec pridáme bryndzu a dobre premiešame.
- 5
Na tanier naložíme zemiakovú kašu, teplý šošovicový šalát, pridáme bôčik a prelejeme výpekom.
Tiež pečený bôčik:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu