Pečený bôčik
Pečený bôčik

Pečený bravčový bôčik

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 18. januára 2024
Pečený bravčový bôčik
Foto: Shutterstock
6
porcií
10 minút
príprava
70 minút
na 180/200 °C

Suroviny

1,5 kg (s kožou)
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 ks
1 ČL
1 PL čerstvá




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C s ventilátorom alebo na 200 °C bez neho.

  2. 2

    V mažiari rozdrvíme 1 čajovú lyžičku soli s korením, rascou, klinčekom a majoránom. Zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou.

  3. 3

    Bravčový bôčik umyjeme, osušíme, dobre potrieme zmesou korenia a položíme na pekáč s vnútorným roštom (alebo ho položíme na rošt v rúre a pod rošt umiestnime pekáč na stekajúci tuk). Vložíme do rúry a pečieme približne 70 minút, kým nie je koža chrumkavá. Vyberieme a ihneď podávame. Podávame s prílohou podľa výberu – napríklad s kyslou kapustou a so zemiakmi.

  4. 4

    Alternatívou je pomaly pečený bôčik – okorenené mäso zalejeme mäsovým vývarom a mäso dáme na plech kožou nahor. Pripravujeme v rúre pri 100 °C približne 6 hodín. Ku koncu teplotu zvýšime na 200 stupňov, aby bola koža chrumkavá.

Diskusia k receptu