Barania polievka fotorecept

sylvia267 - fotkasylvia267, 1. apríla 2014
Barania polievka (fotorecept)
Foto: sylvia267

Keď Vám tečú slinky, na kus baraninky. U nás doma veľmi obľúbená polievka. Najlepšia je z baranieho či teľacieho mäsa. Dá sa samozrejme použiť aj Zobraziť celý popisKeď Vám tečú slinky, na kus baraninky. U nás doma veľmi obľúbená polievka. Najlepšia je z baranieho či teľacieho mäsa. Dá sa samozrejme použiť aj iný druh,určite by to však malo byť mäso výraznejšej chuti.

20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,75 - 1 kg
cca 5 l (podľa potreby)
Zelenina podľa chuti:
6-7 ks väčšia
3 ks väčší
1 ks čerstvá
2 ks bez šťavy a zrniek
5 ks malá so šupkou
5 strúčikov so šupkou
1 ks stredne veľký
5 ks
12-15 ks
1 ks menšia so šupou
Koreniny:
7 ks
7 ks
7 ks
2 čl môže nemusí byť
Halušky podľa chuti:
1 šálka cca 2,5 dcl alebo miešaná
1 ks
1 čl
1/2 čl
1/2 čl
 môžme pridať alebo červenú sušenú papriku kvôli farbe




Postup

  1. 1

    Umyjem a dám variť mäso do posolenej vody. Keď prichádza k varu, treba polievku dobre "ošumovať" - pobrať penu, ktorá sa vyplavila na povrch. Keď je ošumovaná, môžeme pridať bobkový list, nové korenie, čierne korenie celé, cibuľky, cesnak,paradajky rozkrojené na 4 ks (každá) a nakrájanú kápiu na väčšie kúsky. Nechám variť tak cca 1,5-2 hodiny podľa toho aké mäso sme použili (z mladého či staršieho kusa, s kosťou či bez kosti...)

  2. 2

    Ak je mäso uvarené, vyberieme ho (môžme - nemusíme vybrať aj cibuľky a cesnak), po vychladnutí oberieme od kostí ak nejaké boli a pokrájame na kúsky cca 1,5 - 2 cm.

    Barania polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu pokrájam tiež na kúsky cca 1,5 -2 cm (podľa druhu). Ružičkový kel neprekrajujem.

    Barania polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenú zeleninu okrem cukety vložím do vývaru a nechám variť cca 30-40 minút, podľa toho či máte radšej mäkšiu. Cuketu stačí pridať na 10-15 minút pred dovarením zeleniny.

    Barania polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je zelenina uvarená,polievku ochutnám a prípadne dochutím soľou, vegetou,mletým čiernym korením...Vrátim do nej pokrájané mäso.

  6. 6

    Urobím halušky z vyššie uvedených surovín. Teda všetko dám do hlbokého taniera, premiešam, pridám trocha vývaru, vypracujem hustejšiu konzistenciu a preložím si toto cestíčko na dosku - u nás lopár. Vidličkou potom robím halušky do polievky. Keď vyplávajú sú hotové. Polievku odstavím a ide sa jesť :-).

    Barania polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšiu chuť má však polievka na druhý-tretí deň.

    Barania polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sugina
len kde to mäso zohnať,mala som priateľa od Brezna,prvý krát keď som ochutnala baraninu nevedela som sa dojesť...dávam 5*..
rain333
5* je to pochúťka :) tiež varíme ale dáva sa menej zeleniny, prevláda petržlen a cesnak, mrkvičky pomenej, inak ju jeme s varenými zemiakmi, halušky som nikdy neskúsila...
sylvia267
Ďakujem Vám :). Inak s baraninou zatiaľ nemám problém, pretože kamarát ich chová.
tinca
toto bude rcp pre našu @svedka chi-chi, dúfam že sa neurazíš,myslím to žartom. Ja baraninu mám rada,pol.vyzerá dobre
sylvia267
svedka, keď toto mäso nemáš rada, tak mu na chuť nijako neprídeš. Možno by si ho tak necítila v tejto polievke keby necháš mäso zovrieť, vyleješ vodu a dáš znova variť do čistej vody. Aj to by stiahlo len trocha chuti. A ešte ho nie je tak cítiť ihneď po uvarení, no keď sa polievka odleží ako som písala, že je najlepšia na druhý-tretí deň, tak to by už nebolo vôbec pre teba :-).
svedka
@sylvia267 ale vies co,skusim Tvoju polievku,iste ostatnym bude chutit a kedze aj ja som polievkova,mozno,mozno...:) Recept sa mi paci.
rain333
skús z jahňacieho, baranina má svoju typickú vôňu aj chuť ale jahňacie je jemnejšie....keď som ju navarila prvý krát priateľovi tak mu chutilo, možno bude aj tebe ;-) a to nikdy predtým jahňacie nejedol...