Foto: sylvia267
Keď Vám tečú slinky, na kus baraninky. U nás doma veľmi obľúbená polievka. Najlepšia je z baranieho či teľacieho mäsa. Dá sa samozrejme použiť aj Zobraziť celý popisKeď Vám tečú slinky, na kus baraninky. U nás doma veľmi obľúbená polievka. Najlepšia je z baranieho či teľacieho mäsa. Dá sa samozrejme použiť aj iný druh,určite by to však malo byť mäso výraznejšej chuti.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
0,75 - 1 kg |
|
cca 5 l (podľa potreby) |
|
Zelenina podľa chuti: | |
6-7 ks väčšia |
|
3 ks väčší |
|
1 ks čerstvá |
|
2 ks bez šťavy a zrniek |
|
5 ks malá so šupkou |
|
5 strúčikov so šupkou |
|
1 ks stredne veľký |
|
5 ks |
|
12-15 ks |
|
1 ks menšia so šupou |
|
Koreniny: | |
|
|
7 ks |
|
7 ks |
|
7 ks |
|
2 čl môže nemusí byť |
|
Halušky podľa chuti: | |
1 šálka cca 2,5 dcl alebo miešaná |
|
|
|
1 ks |
|
1 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
môžme pridať alebo červenú sušenú papriku kvôli farbe |
|
|
Postup
-
1
Umyjem a dám variť mäso do posolenej vody. Keď prichádza k varu, treba polievku dobre "ošumovať" - pobrať penu, ktorá sa vyplavila na povrch. Keď je ošumovaná, môžeme pridať bobkový list, nové korenie, čierne korenie celé, cibuľky, cesnak,paradajky rozkrojené na 4 ks (každá) a nakrájanú kápiu na väčšie kúsky. Nechám variť tak cca 1,5-2 hodiny podľa toho aké mäso sme použili (z mladého či staršieho kusa, s kosťou či bez kosti...)
- 2
Ak je mäso uvarené, vyberieme ho (môžme - nemusíme vybrať aj cibuľky a cesnak), po vychladnutí oberieme od kostí ak nejaké boli a pokrájame na kúsky cca 1,5 - 2 cm.
- 3
Zeleninu pokrájam tiež na kúsky cca 1,5 -2 cm (podľa druhu). Ružičkový kel neprekrajujem.
- 4
Pripravenú zeleninu okrem cukety vložím do vývaru a nechám variť cca 30-40 minút, podľa toho či máte radšej mäkšiu. Cuketu stačí pridať na 10-15 minút pred dovarením zeleniny.
- 5
Keď je zelenina uvarená,polievku ochutnám a prípadne dochutím soľou, vegetou,mletým čiernym korením...Vrátim do nej pokrájané mäso.
- 6
Urobím halušky z vyššie uvedených surovín. Teda všetko dám do hlbokého taniera, premiešam, pridám trocha vývaru, vypracujem hustejšiu konzistenciu a preložím si toto cestíčko na dosku - u nás lopár. Vidličkou potom robím halušky do polievky. Keď vyplávajú sú hotové. Polievku odstavím a ide sa jesť :-).
- 7
Najlepšiu chuť má však polievka na druhý-tretí deň.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu