Barania polievka (fotorecept)

Autor receptu: sylvia267

Keď Vám tečú slinky, na kus baraninky. U nás doma veľmi obľúbená polievka. Najlepšia je z baranieho či teľacieho mäsa. Dá sa samozrejme použiť aj iný druh,určite by to však malo byť mäso výraznejšej chuti.

20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyjem a dám variť mäso do posolenej vody. Keď prichádza k varu, treba polievku dobre "ošumovať" - pobrať penu, ktorá sa vyplavila na povrch. Keď je ošumovaná, môžeme pridať bobkový list, nové korenie, čierne korenie celé, cibuľky, cesnak,paradajky rozkrojené na 4 ks (každá) a nakrájanú kápiu na väčšie kúsky. Nechám variť tak cca 1,5-2 hodiny podľa toho aké mäso sme použili (z mladého či staršieho kusa, s kosťou či bez kosti...)
  2. Ak je mäso uvarené, vyberieme ho (môžme - nemusíme vybrať aj cibuľky a cesnak), po vychladnutí oberieme od kostí ak nejaké boli a pokrájame na kúsky cca 1,5 - 2 cm.
  3. Zeleninu pokrájam tiež na kúsky cca 1,5 -2 cm (podľa druhu). Ružičkový kel neprekrajujem.
  4. Pripravenú zeleninu okrem cukety vložím do vývaru a nechám variť cca 30-40 minút, podľa toho či máte radšej mäkšiu. Cuketu stačí pridať na 10-15 minút pred dovarením zeleniny.
  5. Keď je zelenina uvarená,polievku ochutnám a prípadne dochutím soľou, vegetou,mletým čiernym korením...Vrátim do nej pokrájané mäso.
  6. Urobím halušky z vyššie uvedených surovín. Teda všetko dám do hlbokého taniera, premiešam, pridám trocha vývaru, vypracujem hustejšiu konzistenciu a preložím si toto cestíčko na dosku - u nás lopár. Vidličkou potom robím halušky do polievky. Keď vyplávajú sú hotové. Polievku odstavím a ide sa jesť :-).
  7. Najlepšiu chuť má však polievka na druhý-tretí deň.