Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou,...
Tiramisu mascarpone
Uvaríme silnejšiu kávu a necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí pridáme amaretto (taliansky mandľový likér).
Bratislavské bravčové pliecko
Pliecko umyjeme, osušíme, osolíme a zo všetkých strán prudko opečieme na rozohriatom tuku.
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk,...
Furmanské halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak,...
Linecké koláčiky
Múku, zmäknutý tuk, práškový cukor a vajce spracujeme na cesto, ktoré necháme na chladnom mieste odpočívať.
Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a...
Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou
Recept pripravil Marián Novák, kuchár hotela Tilia v Pezinku
Cestoviny v paradajkovej omáčke s kuracím mäsom
Najprv si pripravíme cestoviny, ktoré uvaríme tak, aby boli dostatočne mäkké (nie rozvarené).
Jelení guláš
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso z diviny nakrájané na kocky, soľ, papriku, mleté korenie a...
Uhorková polievka s kôprom
Cibuľku nakrájame nadrobno, jemne ju urestujeme, pridáme ošúpanú uhorku pokrájanú na kocky a roztlačený cesnak....
Vajcová polievka
Do hrnca dáme variť vodu s rascou, soľou a vegetou. Kým voda zovrie, urobíme...
Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások...
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.
Zemiaková polievka s mliekom
Očistené zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, kocku zeleninového bujónu...
Bravčový perkelt
Najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražíme na horúcom oleji.
Jablkový sirup
Zrelé jablká umyjeme, prekrojíme na štvrtiny, jadrovníky, stopky a okvetia odstránime a takto pripravené...
Mexický guláš
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na masti a primiešame mäso.
Rascová polievka s vajcom
Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na oleji, pridáme rascu a múku a krátko zapražíme.
Ananásová trasená torta
Na cesto zmiešame a preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, mlieko a olej....
Špargľová polievka
Očistenú špargľu nakrájame na kúsky dĺžky 2-3 cm, šampiňóny na plátky a spolu varíme v 0,...
Kalerábová polievka s krupicovými haluškami
Kaleráb očistíme a postrúhame nahrubšie. V hrnci roztopíme masť, pridáme kaleráb, posolíme a chvíľu...
Jablkové pyré
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na štvrtiny. Podlejeme ich malým množstvom vody a dusíme...
Rýchla zelerová polievka
Na oleji speníme cibuľu, pridáme postrúhaný zeler, popražíme, posypeme krupicou, ešte chvíľu pražíme...
Grobská domáca pečená hus
Vyčistenú a umytú hus aspoň 12 hodín pred pečením dôkladne nasolíme.
Slovenský kotlíkový guláš
Umyté a osušené hovädzie a bravčové mäso pokrájame na kocky.
Tvarohové guľky plnené marhuľami
Marhule vykôstkujeme. Z múky, tvarohu, žĺtkov a štipky soli vypracujeme hladké jemné cesto. Z...
Kôprová omáčka s vajcami
Najprv si pripravíme maslovú zápražku: do rozpusteného masla nasypeme hladkú múku, chvíľu restujeme na slabom plameni a za stáleho miešania zalejeme horúcou...
Mini bábovky s citrónovou polevou
Cesto: Do peny vyšľaháme zmäknuté maslo s vanilkovým a práškovým cukrom. Postupne zašľaháme žĺtky, kôru...
Piškótová bábovka
Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme v mixéri. Postupne prilievame olej. Pomaly striedavo pridávame sneh z...
Kapustová polievka
Kyslú kapustu pokrájame, pridáme na troche masti opraženú nadrobno pokrájanú cibuľu, na kolieska pokrájanú klobásu,...
Hubová kyslá polievka
Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané...
Silvestrovská kapustnica
Bravčové koleno dáme uvariť v osolenej vode s korením a bobkovým listom. Na rozpálenom oleji alebo masti speníme nadrobno...