Tropické teploty:
12 potravín, ktoré vám pomôžu ľahšie prežiť horúce dni + tipy, čo si z nich pripraviť

Jarmila Horváthová, dnes 06:15     12 minút čítania

Keď teplota vonku prekračuje tridsiatku, hľadáme všemožné spôsoby, ako sa schladiť. Pomôcť organizmu zvládnuť pekelné horúčavy môže nielen dobrý pitný režim, vhodné oblečenie, ale aj to správne jedlo.



Foto: Shutterstock

1. Mäta

Vďaka obsahu mentolu, ktorý mäte dodáva charakteristickú vôňu a navodzuje v tele príjemný chladivý pocit, je ideálna na letné osvieženie. Dá sa bez problémov dopestovať aj v našich zemepisných šírkach, pokojne aj v kvetináči na balkóne.

Táto svieža bylinka je obľúbená najmä v orientálnej kuchyni. Napríklad v Maroku sa v horúcom počasí pije mätový čaj. Čerstvými lístkami mäty môžete ochutiť nielen osviežujúce nápoje, ale napríklad aj hummus či rôzne dipy a šaláty. Vyskúšajte napríklad aj šalát tabouleh, ktorý sa pripravuje z kuskusku či bulguru a neodmysliteľne doň patrí aj čerstvá mäta.


Ak si často lámete hlavu, ako podávať cestoviny, v lete, keď sa darí mäte, vyskúšajte mätové pesto alebo cestovinový šalát so zeleninou:



2. Bazalka

O bazalke sa tiež tvrdí, že dokáže z tela odstrániť teplo - môžu za to éterické oleje ako cineol a gáfor. Môžete ju použiť napríklad na prípravu pesta, zmrzliny alebo limonády. Klasickým spôsobom využitia bazalky je ozdobiť ňou šaláty, cestoviny a pizzu.




3. Šalvia

Šalvia pomáha nielen proti bolesti hrdla, ale aj ochladzuje telo zvnútra. Čaj zo šalvie dokonca zabraňuje nadmernému poteniu. Môžete ňou ochutiť maslo alebo ju nadrobno nakrájať a posypať ňou cestoviny či šalát. Ale na Vareche máme aj originálnejšie tipy, čo si s bazalkou počať.



4. Kardamóm

Kardamóm sa vyskytuje v dvoch odrodách - zelený a čierny. Kým čierny kardamóm je všeobecne známy ako korenie s hrejivými účinkami, podľa ajurvédskej medicíny má zelený kardamóm chladivé účinky, používa sa na vyrovnávanie energie v tele a podporu zdravého trávenia, čo môže prispieť k pocitu chladenia a pohody.

Využite zeleného kardamómu nájdete napríklad v týchto receptoch:



5. Koriander

Podobne ako zelený kardamóm, aj semienka koriandra sa v ajurvédskej kuchyni používajú na ochladenie organizmu zvnútra. Koriandrom môžete ochutiť pesto, dipy alebo pikantný mrkvový šalát. Použiť sa dá aj na ochutenie fašírok, ako je to napríklad v tomto recepte:


6. Červený melón

Chutí osviežujúco, poskytuje veľa vody a preto je ideálnym občerstvením pri vysokých teplotách. Melón môžete skombinovať s mätou alebo bazalkou a pripraviť z neho chutný šalát, alebo ho použiť do dezertov či zmrzliny. Alebo ho jesť len tak samotný.




7. a 8. Uhorky a paradajky

Uhorky a paradajky nie sú ťažké na žalúdok a obsahujú veľa vody, čo z nich robí ideálne jedlo počas horúcich dní. V lete môžete z tejto zeleniny pripraviť napríklad tento šalát, ktorý obsahuje aj ochladzujúcu mätu:


9. Špenát

Špenát pomáha telu lepšie regulovať teplo vďaka horčinám (horkým látkam), ktoré obsahuje. V horúčavách ho môžete konzumovať vo forme šalátu alebo smoothie.



10. Citrusové plody

Citrusové plody síce nie sú regionálne a sezónne potraviny, ktoré by sme mali v strave uprednostňovať, ale vďaka svojej osviežujúcej chuti a vysokému obsahu vody, majú tiež chladivý účinok. Buď ich môžeme jesť samotné, alebo vo forme šalátov.



11. Zelený čaj

Zelený čaj má detoxikačný účinok a hovorí sa, že udržuje „chladnú hlavu“, čím podporuje schopnosť sústrediť sa. Teraz v lete chutí úžasne sviežo studený, s niekoľkými plátkami citróna a lístkami mäty.


12. Jogurt

Biely jogurt tiež ochladzuje, ale aj dodáva energiu, môžete ho doplniť rozmixovanou uhorkou či ovocím. V horúcom Turecku je obľúbeným jogurtovým nápojom ayran, do ktorého okrem jogurtu potrebujete už len vodu a soľ. Osvieženie je zaručené!


Čomu sa v horúčavách vyhnúť

Na druhej strane – ak nechcete mať pocit, že vám je väčšie teplo než aké spôsobujú vysoké vonkajšie teploty, niektorým látkam sa treba vyhýbať. Napríklad alkoholu, kofeínu alebo príliš slaným jedlá, pretože tie všetky podporujú potenie a stratu minerálov. Taktiež je dobre vynechať mastné a ťažko stráviteľné jedlá, lebo zaťažujú tráviaci systém a človek sa viac potí.

Z dôvodu vysokých teplôt sa treba radšej vyhnúť jedlám zo surového mäsa, rýb a vajec. Je to preto, že baktérie v nich sa počas teplých dní množia mimoriadne rýchlo.





ANKETA: Zdá sa vám, že vlny horúčav bývajú častejšie ako voľakedy?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku










TOPlist