Jednohubky:
Chcete tapas alebo pinchos? Toto by ste mali vedieť na dovolenke v Španielsku

Jana Klimanová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Na pohľad môžu tieto špeciality vyzerať podobne, rozdiel medzi nimi však predsa len je. A nejde len o špáradlá.



Foto: Shutterstock

Keď sa povie španielske jednohubky, mnohým napadnú tapas. Ak ste však zavítate na sever Španielska do Baskicka, pravdepodobne sa stretnete aj s pojmom pinchos. Aký je medzi týmito chuťovkami rozdiel?

Tapas pre väčší hlad

Tapas sú malé porcie jedál, ktoré sa tradične podávajú k nápojom v baroch a reštauráciách po celom Španielsku, v niektorých prípadoch sú v cene nápoja. V preklade tapa znamená viečko alebo poklop. Aby do vína nelietal prach a mušky, na pohár sa dával kúsok chleba, neskôr malý tanierik s chlebom alebo syrom.



Foto: Shutterstock

Dnes už tapas pozostávajú z obrovskej škály ingrediencií – od olív, paradajkovej salsy, chobotníc a marinovaných ančovičiek až po varené mäso, syry či teplé špeciality ako patatas bravas - pikantné zemiaky, trojuholník španielskej omelety - tortilla, či vyprážané kalamáre chipirones.

Pinchos na dva hlty

Pintxos alebo pinchos (čítaj pinčos) sú baskickou verziou tapas, no s vlastným štýlom a pravidlami. Pintxo pochádza zo slova pinchar – teda napichnúť alebo prepichnúť, čo odkazuje na typickú prezentáciu týchto jedál - malé porcie napichnuté špáradlom na kúsku chleba.



Foto: Shutterstock

V baroch v San Sebastiane alebo Bilbau ich nájdete vyložené na pultoch ako malé umelecké diela. Každý si vezme, čo ho zaujme, a špáradlá na konci slúžia ako dôkaz, koľko toho zákazník skonzumoval – podľa toho zaplatí.

Zapamätajte si toto jednoduché pravidlo:
Kým na pinchos vám stačí špáradlo a dva hlty, na tapas potrebujete príbor a väčší hlad.


Haute cuisine

Ak ste na výlete v Andalúzii alebo Madride, určite vyskúšajte klasické tapas bary. Je to nenáročné, lacné a ideálne na zdieľanie pekných chvíľ s priateľmi.



Foto: Shutterstock

Naopak, ak zavítate do Baskicka, pripravte sa na celkom inú úroveň – pintchos je gurmánsky zážitok. Mnohé sú miniatúrnymi verziami haute cuisine – z údeného lososa, peny z foie gras, z chobotnice, čerstvého tuniaka či karamelizovaných cibuliek. Za každý si zaplatíte – väčšinou 2 až 4 eurá.

Tapas aj pintchos sú v Španielsku súčasťou bar hoppingu – presúvania sa z jedného baru do druhého, ochutnávania a konverzácie. V Andalúzii tomu hovoria tapeo, v Baskicku pintxopote.

Pripravte si tapas podľa šéfkuchára Vojta Artza:





ANKETA: Ak ste boli v Španielsku, navštívili ste aj tapas bar?

87,5%



12,5%







Diskusia k článku










TOPlist