Šalviové lístky vyprážané v cestíčku fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. septembra 2014

V Nemecku sa vraj nazývajú Müslis alebo myšičky, ktoré pripomínajú svojím tvarom, v Taliansku je to znovuobjavená chuťovka, známa od stredoveku. Hovorí sa aj, Zobraziť celý popisV Nemecku sa vraj nazývajú Müslis alebo myšičky, ktoré pripomínajú svojím tvarom, v Taliansku je to znovuobjavená chuťovka, známa od stredoveku. Hovorí sa aj, že "kto šalviu pestuje, smrti sa vzďaľuje" pre jej priaznivé účinky. Už mi v hrantíku končí, sušená nie je tak aromatická, tak som hľadala recept na jej zužitkovanie. Nech sa aj vám páči!

2
porcie
10 minút
príprava
5 minút
na 170 °C

Suroviny

1 hrsť čerstvé
1 ks vaječný
0,5 dl
1 dl
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som pripravila cestíčko, ktoré potrebuje postáť asi 30 minút. Žĺtok som vymiešala s pivom a 1 PL olivového oleja, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie a toľko múky, aby som dostala polotekuté cestíčko. Kým stálo, zozbierala som šalviové lístky, umyla a osušila ich. V malej rajničke som rozhorúčila zvyšok oleja.

    Šalviové lístky vyprážané v cestíčku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď bol olej dostatočne horúci, pomocou dvoch vidličiek som postupne naberala lístky šalvie, namáčala ich v cestíčku a vkladala do oleja. Musí sa pracovať chytro, "myšičky" sa rýchlo sfarbia do červena, treba ich poprevracať, aj z druhej strany opiecť a vybrať na servítok, odsať prebytočný tuk.

    Šalviové lístky vyprážané v cestíčku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo väčšom množstve si ich viem predstaviť ako alternatívu čipsov, dnes som ich použila ako prílohu ku kuracej roláde s karfiolovou kašou. Šalvia sa výborne hodí k hydine a rybám, používa sa hojne v talianskej kuchyni. Latinské označenie šalvie je salvia zo slova salvare -liečiť. V Provensálsku sa verí v liečivú silu cesnakovej polievky so šalviou, ktorá postaví na nohy po prehýrenej, alkoholickej noci:-)

    Šalviové lístky vyprážané v cestíčku (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

alena45
pekné. Doteraz som ich robila len opražené na masle, ale aj takto vyskúšam. Našťastie som si pár vetvičiek doniesla zo záhrady.
izabella929
@kukulienka71...ve ľmi dobre si dokážem túto chuť predstaviť...pretože keď idem po záhrade, zobnem list šalvie,mäty,medovky, kvety pažítky, cesnakopažítky...mám rada bylinky a vyprážané môžu byť chutné...skvelý nápad...používam ju dosť často s prípravou mäsa...
kecemis
Zaujimave. Neviem si ani predstavit chut, este som to nikdy nemal moznost vyskusat, co budem asi musiet coskoro napravit.
salinka
Jéj, vyprážať lístky...to je pre mňa novinka:-) Ale určite by som to chcela okoštovať!
marika21
Skúsim vyskúšať. Viem iba to, že je dosť aromatická. Robila som plnené mäso aj s šalviovými lístkami. Kde som použila veľký list, alebo dva menšie bolo to moc, moc, veľmi aromatické. Odvtedy som opatrná s šalviou. Moc mi to nechutilo. Stačí len kúsok z lístočka.
Šalviu mám veľmi rozrastenú. Veľkosť šalvie "fit lopta". Darovala by som, ak by mal niekto záujem.
gubics
Nikdy som to neskúšala, ale za pokus to stojí, ale už len na nasledujúci rok, šalviu som už usušila.
elixir
Šalvia sa dá aj len tak opražiť na oleji, schrumkavie a je to celkom pekná a hlavne chutná dekorácia na jedlo. :) Mám ju takú rada, istotne aj v cestíčku chutí veľmi dobre.
marikahr
dakujem za inspiraciu
doteraz som salviu nepestovala; vidim ze ma zaujimave vyuzitie v kuchyni
@elixir vyprazas tie listky na olivovom oleji?
elixir
@marikahr na slnečnicovom, neutrálnom, ktorý nie je veľmi voňavý... keď sa šalvia tak priamo opráža, aj jej aróma zjemnie.
tiamostef
Ahoj salvia sa v taliansku pouziva aj na ravioli. Sprazis ju asi pol hrste trochu na masle so solou a korenim, cca 2 min, medzi tym varis ravioli.ked je salvia sprazena pridas trichu vody z raviol ale aby nebola velmi slana, asi pol deci, nechas na minime a hned do tohto davas ravioli, nalozis na tanier aj s omackou so salvie a zasyyyyppppeesss poriadne parmigiano grattugiato. Buon appetito. Ja davam trochu salviovych listov aj do vody kde varim ravioli. Potom ta krasna vona....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia