Foto: adkas
Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level Zobraziť celý popis Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level vyssie a s pridanym kopcekom vanilkovej zmrzliny chuti priam bozsky. Cesto je vlacne a pistacie okrem jemneho sfarbenia obohacuju chut tohoto skveleho kolaca. Velmi doporucujem vyskusat ho.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
175 g |
|
175 g |
|
3 ks |
|
175 g |
|
75 g |
|
1 ČL |
|
8 - 10 strukov |
|
6 - 8 ks (viď na obrazku) do koláča |
|
4 ks (na ozdobu) |
|
Na ozdobu: | |
8 ks |
|
3 malé kocky |
|
na obalenie |
|
8 ks |
|
na posyp (alebo cukor práškový) |
|
Postup
-
1
Slivky umyjeme, odkostkujeme a pokrajame na mensie kocky. Odlozime stranou. V maziariku si potlcieme kardamonove struky. Supky odstranime a zrniecka pridame k presiatej muke. Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Po jednom zaslahame vajcia.
-
2
Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, kardamonovymi semiackami a mletymi pistaciami. Premiesame, kym sa nam obe hmoty nespoja. Ak je cesto velmi huste, mozno pridat 2-3 PL mlieka. Ja som nepridavala.
-
3
Dno tortovej formy ( priemer 20 cm) vystelieme papierom na pecenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Ulozime na kocky pokrajane slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta.
-
4
Na vrch ulozime rozpolene slivky ( vnutornou stranou hore). Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 40-50 minut. Kontrola spajlou. Cesto a nesmie lepit na spajlu. Vyberieme z rury a nechame mierne ochladit.
-
5
Kolac vyberieme z tortovej formy, prelozime na mriezku a nechame uplne vychladit.
-
6
Odstranime papier na pecienie a prelozime na podnos, na ktorom kolac (tortu) budeme podavat. Mozno dozdobit cukríkami masrhmallow mini namocenych v roztopenej bielej cokolade ( asi 3 male kocky) a obalene v mletych pistaciach ( stopky), 8 ks matovych listkov, 1 PL mletych pistacii na posyp ( tuto ozdobu mozeme vynechat, staci, ak upeceny kolac jemne poprasime s praskovy cukrom). Vyborne sa k tomuto kolacu hodi creme fraiche alebo kopcek vanilkovej zmrzliny.
-
7
Prajem vam dobru chut!
Diskusia k receptu