
Foto: Shutterstock
1. Kupujte vždy čerstvú rybu
Ak sa rozhodujete medzi mrazeným alebo čerstvým lososom, vždy sa rozhodnite pre čerstvého. Pri mrazenom kupujete mačku vo vreci, neviete napríklad, koľko obsahuje vody.2. Filety alebo podkovičky?
Šéfkuchárka odporúča filety, majú viac mäsa a v podstate nemajú kosti, prípadne ich nemajú veľa a dajú sa povyberať pinzetou.3. Neskladujte ho dlho
Rybie mäso je náchylné na pokazenie, preto ho treba hneď pripraviť, v chladničke môže byť 1–2 dni. Ak ste ho kúpili viac, mäso treba zavákuovať alebo dobre zabaliť a dať do mrazničky. Tam môže byť tri mesiace. Rozmrazuje sa v chladničke.4. Koľko sa pripravuje
Dĺžka prípravy lososových filiet vždy závisí od ich hrúbky. Šéfkuchárka považuje za najlepší spôsob prípravu v pare. Približne 200 g filetu pripravujeme v pare asi 7–8 minút, v rúre pečieme 15–20 minút, najlepšie prikrytú pri 180 °C. Ako pri každej rybe, pri tepelnej úprave je menej viac, takže je lepšie, ak je losos vnútri ružový, ako prepečený či prevarený.5. Tip na grilovanie
Ak chcete lososa grilovať, optimálne je zabaliť ho do alobalu. Medzi alobal a lososa však treba položiť na papier na pečenie, aby sa mäso k alobalu neprilepilo.6. Pokvapkajte ho
Losos bude chutnejší, ak ho pri akomkoľvek spôsobe úpravy pokvapkáte bielym vínom a olivovým olejom alebo naň položíte plátok masla a potom ho zabalíte alebo prikryjete. Ak ho pripravujete na panvici, môžete ho polievať výpekom.
Foto: Shutterstock
7. Nielen citróny
Veľa ľudí si myslí, že je najlepšie lososa pokvapkať citrónovou šťavou, to je pravda, losos sa však veľmi dobre kombinuje aj s pomarančom alebo s limetkou. Lahodný je aj s omáčkou Beurre blanc (biela maslová omáčka), s holandskou alebo smotanovou omáčkou.8. Akú prílohu?
Mäso z lososa je jemné, ako príloha sa výborne hodí koreňová zelenina v akejkoľvek forme. Môžete z nej urobiť pyré, udusiť, upiecť, ugrilovať ju či použiť surovú ako šalát. Výborné je pyré z feniklu alebo špargľa v akejkoľvek úprave.9. Bylinky ho dochutia
Jedinečnú chuť dá mäsu správne dochutenie. V prípade lososa možno použiť cesnak, ktorý roztlačíme do masla, rozmarín, tymian, šalviu aj kôru z citrusov.10. Dá sa využiť celý
Drvivá väčšina ľudí kupuje len filety alebo podkovičky, ale ak by ste natrafili na celého lososa, dá sa využiť celý. Z hlavy a kostí sa pripravuje vývar či polievka, filety sa upravujú na množstvo spôsobov, odrezky slúžia napríklad na fáš či na rôzne teriny.11. Zapečte ho
Menej známym spôsobom úpravy je zapekanie. Výborný je napríklad s olivovým olejom, blanšírovanými paradajkami a mozzarellou.12. K cestovinám
Mäso z lososa je výborné aj k cestovinám. Ako na to? Mäso nakrájame na kúsky, posolíme, opečieme na masle, zalejeme bielym vínom a pridáme bylinky. Toto jedlo je hotové za pár minút. Do zmesi dáme uvarené cestoviny, napríklad tagliatelle, zmiešame a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Ak chceme omáčku výdatnejšiu, môžeme do nej pridať 33–percentnú smotanu a prevaríme.13. Ako tatársky biftek
Ak máte radi "tatarák", výborný je aj ten z lososa, musíte mať však istotu, že mäso je úplne čerstvé.Pripravte si lososa podľa receptov Zuzany Sisákovej:
Diskusia k článku