Popolcová streda:
Kmíňanka, kyselica, kalkýš... Uvarte si tradičné pôstne jedlá našich predkov

Redakcia Varecha.sk, 14. februára 2024     8 minút čítania

Fašiangy skončili, prišiel čas striedmosti. Čo by sme podľa tradícií v pôstnom období mali jesť? Vyskúšajte tieto jedlá našich predkov, po týždňoch plných jedla prospejú telu aj duchu.



Foto: Shutterstock

Dneškom sa pre kresťanov začína 40-dňový pôst, ktorým sa pripravujú na najdôležitejší sviatok roka - Veľkú noc. V minulosti bolo obdobie pôstu brané veľmi vážne. Prísny pôst sa dodržiaval najmä na Popolcovú stredu, ktorá pripadá na dnes, a na Veľký piatok, ktorý predchádza Veľkej noci.



Foto: Ľuboš Pilc

Čo dnes na obed?

Počas Popolcovej stredy bolo zakázané konzumovať akékoľvek mäso a jesť sa mohlo len jeden krát denne. Najčastejšie sa varila jednoduchá pôstna polievka a cestoviny s makom.



Kaše na všetky spôsoby

Počas ďalších pôstnych dní sa jedli väčšinou rôzne kaše, ktoré tvorili základ jedál našich predkov. Konzumovala sa cícerová, pohánková, grisová (krupičná), jačmenná, kukuričná, zemiaková, fazuľová, či hrachová kaša.



Foto: Shutterstock



Polievka bola a je grunt

Počas pôstu sa v domácnostiach často varili husté polievky, napríklad hrachová s krúpami, kyslá šošovicová polievka, či fazuľová na kyslo. Obľube sa však tešili aj pôstne druhy cesnakovej, pôstna mohla byť aj paradajková, zemiaková, šošovicová, kapustnica bez mäsa, hrachová, či bôbová.



Kyslá kapusta nemohla chýbať

Obľúbenou surovinou Slovákov bola a je kyslá kapusta. Tá sa bez problémov hodí aj do pôstneho jedálnička. Pripravovala sa na množstvo spôsobov – so zemiakmi, fazuľou, či haluškami.



Sladké pre deti

Pre deti zvykli mamičky počas tohto obdobia pripravovať lokše, ktoré sa piekli na sucho na rozpálenej platni a podávali sa so slivkovým lekvárom, makom a cukrom.



Nepoznané špecialitky

Obľúbeným jedlom v minulosti bola aj kyselica, ktorá sa varila z ovsenej múky, šrotu, vody a zvyškov starého chleba.



Na východnom Slovensku zas boli obľúbené tatarčené (pohánkové) pirohy, ktoré boli nielen chutné, ale aj zdravé.



Jedným z priam archaických pôstnych jedál je kalkýš. Pripravoval sa zmiešaním výluhu z pomletej naklíčenej pšenice a raže s polohrubou múkou, čím vzniklo sladké cesto, ktoré sa pieklo do zlatohneda.



Skoro ako vo Francúzsku

V minulosti sa síce počas pôstu nesmelo jesť mäso, výnimkou však boli ryby, raky a slimáky, pretože ide o tzv. chladnokrvné živočíchy. Aj preto nebolo ničím výnimočným, ak gazdinka počas pôstu navarila kapustnicu plnú žabích stehienok. Ryby sa varili, piekli, údili, či nakladali do soli.





ANKETA: Budete sa dnes postiť?

72,8%



27,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist