Je to pôstny recept, ktorý mi poslala babička z Dolného Považia.

6
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
500 g
 na vymastenie misy




Postup

  1. 1

    Pšenicu/raž, jačmeň../ dáme namočiť na noc do vody, potom dáme naklíčiť. Ideálne je, mať ju v chladnej tmavej miestnosti. Staré mamy zvykli obilie nasypať na rošt, ja dávam na mriežku. Obilie treba pravidelne rosiť, musí byť vždy vlhké, alebo ho dať do misky s trochou vody.. Podľa teploty v miestnosti naklíči do 4-6 dní. Klíčky musia byť biele, nesmú byť zelené /1-2 cm/. Klíčky prepláchneme, zomelieme na mäsovom mlynčeku a pridáme hladkú múku, podľa potreby vlažnú vodu. Zomleté klíčky môžeme aj pasírovať a použiť len vodu, ale väčšia časť vlákniny ostane v pomletých šupkách, čo je škoda. Však je doba celozrnných potravín, tak prečo to nevyužiť a nevariť zdravšie.

  2. 2

    Vypracujeme cesto ako na halušky a dáme piecť do rúry na vymastený pekáč. Ako pekáčik je vhodná klasická jénska misa a na výške kalkýša naozaj nezáleží.

  3. 3

    Pečieme pri teplote180 °C asi hodinu doružova.

Diskusia k receptu

45678
Joj, ako veľmi nám to babka vnucovala, že je to zdravé..a my sme toho už mali akurát, ale teraz by som si veru kúsok dala :-)
medovnicek
ten názov som už niekedy dávno počula, ale nikdy som si nevedela predstaviť, že aké to je vlastne jedlo, vďaka za recept
monniee
My sme to tuším volali keltieš..babka to občas ukuchtila..ale nechutilo nám to..
rulik
nie je ten recept nejak veľmi zjednodušený?
irenaw
veru, hodilo by sa trochu rozpísať. napríklad ako naklíčiť, aký druh obilia je vhodný, aký veľký pekáčik, aká hrúbka masy a tak podobne... takto si treba dohľadať inde.
rulik
no práve okrem dlhšieho klíčenia, podľa mojich 3 receptov sa používa len vyžmýkaná šťava, hrubá zmes sa použije hydine alebo inak, neviem si predstaviť chuť a tvrdosť toho čo vznikne z tohoto receptu
alena45
aj som to robila, ale nejako sa to nepodarilo, jednoducho, nechutilo to.
pokladyslovenskejkuchyne
Pšenicu dáme namočiť na noc do vody, potom dáme naklíčiť. Ideálne je, mať ju v chladnej tmavej miestnosti. Staré mamy zvykli obilie nasypať na rošt, ja dávam na mriežku. Obilie treba pravidelne rosiť, musí byť vždy vlhké, alebo ho dať do misky s trochou vody.. Podľa teploty v miestnosti naklíči do 4-6 dní. Klíčky musia byť biele, nesmú byť zelené /1-2 cm/. Klíčky prepláchneme, zomelieme na mäsovom mlynčeku a pridáme ostatné suroviny. Zomleté klíčky môžeme aj pasírovať a použiť len vodu, ale väčšia časť vlákniny ostane v pomletých šupkách, čo je škoda. Však je doba celozrnných potravín, tak prečo to nevyužiť a nevariť zdravšie. Možno to jesť osolené, teda naslano, alebo pocukrené, teda nasladko. Ako pekáčik je vhodná klasická jénska misa a na výške kalkýša naozaj nezáleží. Každý podľa svojej chute.
zuzi82
Ja "kelkýš" poznám na sladko a s použitím len "obilnej vody" Mal by sa robiť z raže. Vtedy je prirodzene sladučký ako med. Najlepší je až na druhý deň po upečení. Vtedy pustí sladkú šťavičku. Je to pre mňa jedna z najúžasnejších "sladkostí". Ako dieťa som to veľmi nemala rada, ale teraz kelkýš milujem. Práve zajtra sa chystám do BIO obchodu kúpiť raž :)
janko38
Babka to robila často,poznám to veľmi dobre ale nechutí mi to. Vždy ked babaka toto varila tak som sa šiel najesť po tajomky k susedom. Mal som asi 10-12 rokov :-)
nofretete
jooooooj, toto som jedla iba raz v živote, ale "nikdy viac". Skoro som hodila šabľu na mieste.
jody
@nofretete , hlboko sa skláňam pred tvojou úctou k jedlu... a v žiadnom prípade ti neprajem, aby si raz nemala čo do úst... toľko k opovrhovaniu. To, že mi niečo nechutí, je jedna vec, ale takto sa vyjadriť k jedlu.... fuj, mne je z teba rovnako ako z tvojej poslednej vety!
valeri
@nofretete
Nemiestny komentár, predsa koľko ľudí, toľko chutí. Keď Ti nechutilo, neznechucuj ho druhým! A toto jedo, u nás sa volá "Keltieš" je veľmi chutné, výživné a zdravé, sladké podobné prezretému banánu. U nás sa pripravuje len zo šťavy z pomletých klíčkov.
samanka
U nás sa to nazýva "keltýš" a ja ho zbožňujem. Väčšinou sa robieval na "dolniakoch" . No nie je keltýš ako keltýš. Keď je tak krásne do červena upečený, ako na obrázku, chutí výborne. U nás sa robí (teda, robil sa-k susedovie tetuške som naň chodila) z naklíčenej raže. Celé roky sa chystám keltýš urobiť, len som nikdy nemala odvahu, na to treba grif....a @nofretete asi si "nevidela" ten správne pripravený keltýš...
soncya
Koláčik mojho detstva! Robila mi ho stará mama, pochádzala z vtedajšej Juhoslávie, Vojvodiny a robila množstvo pre mňa nezvyčajných vecí.
@pokladyslovenskejkuchyne , neviem si ho predstaviť posolený, on bol totiž prirodzene medovo - sladký, z toho naklíčeného obilia.
A ešte si dovolím malú poznámočku, úbohé komenty aké nám predviedla/dol @nofretete nestoja za povšimnutie, len tu kazia ovzdušie. :)
boxik
Kalkýš je niečo čo som jedol naposledy ešte u mojej babky , zomrela v roku 1961. Správny sa robí tak , ako ho opisuje zuzi82 , teda z raže a vtedy je bez pridania gramu cukru naozaj sladký , ako med. Ako deti sme sa najviac tešili na vynikajúcu kôrku čo bola na vrchu a pripomínala chlieb.
pupavciatko
ja som "keltíš" nikdy nerobila, ale poznám toto jedlo zo spomínania mojej maminy. v našej rodine ho robievala starká hlavne na jar. NIKDY by som si nedovolila opovrhovať žiadnym jedlom a už vonkoncom nie jedlom našich starých materí.... ak nemám čo rozumné k jedlu dodať, alebo ho pochváliť, tak sa zdržím komentu...
lianka
U nás to tiež robievala mamička s babičkou. Bol to hotový obrad, ale výsledné dielo stálo za to.Ale babka v r. 1972 zomrela, ja som sa vydala a odišla z domu a odvtedy nám to už nemal kto urobiť. Škoda. Ja som to ani nevidela keď robili, obyčajne som bola v škole a keď som prišla domov už bol kelkýš upečený. Piekli to v peci. Bola to hotová mňamka.
verus49
Ja som ho pár krát robila a bol vynikajúci.
Robí sa z naklíčenej raži a pšenice.Asi1/2 kg raže a 1/2kg pšenice.
Klíčky musia byť krásne biele asi 1cm, ak by boli zelené, tak kalkýš je horký. Naklíčené zrno sa pomelie na mäsovom mlynčeku. Zomletá
zmes sa premyje studenou vodou 1-2 litre (je biela ako mlieko).Z vody si odložíme 2-3 dl, tie vylejeme na spodok vyššieho pekáča,ostatná voda sa zahustí hladkou múkou ako na palacinky,
vylejeme do pekáča dáme piecť na 180°C, kým nemá karamelovú farbu.Je sladučký a bohatý na vysoký obsah vitamínu skupiny B. D a ostatných.



evanaaa
Pamätám si na reláciu o varení, moderoval a uvádzal ju Andrej Bičan, menili sa tam asi 3-4 kuchári, medzi nimi aj A.S.a mám dojem, že ona tento koláč robila, vypadal vábne, ako tu na obrázku, pekne prepečený, aj im chutil, mám dojem, že by som niekde mala mať ten recept.Zabudla som naň, ale teraz ho @pokladyslovenskejkuchyne pripomenula. Mimochodom, bola by som rada, ak by niekto dal sem aj inú variantu, napr. len z tej šťavy z obilia. @zuzi82 , @verus2 a ostatní, bola yb som a nielen ja rada, ak by ste sem pridali aj vaše recepty na kelkýš, keltieš, ap.
nofretete
aké ste mi odrazu veľké netýkavky, keď si niekto povie svoj názor ktorý nekorešponduje s vašim, tak je hneď zle. Za svojim názorom, že mi to nechutilo si budem stáť aj keby sa to neviem komu nepáčilo. Možno som ho jedla nie dobre pripravený ako tu bolo podotknuté, možno mám iné chuťové bunky. Aj keď si jedlo vážim (u nás sa jedlo nevyhadzuje, mrazíme, zavárame, prípadne skonzumujú sliepočky), prečo by som mala jesť to čo mi nechutí? Je to podľa mňa pokrytectvo tvrdiť, že aj keď mi to nechutí, tak to budem do neba vychvaľovať.
tatty
nofretete, veď nemusíš jesť, čo ti nechutí, ani chváliť netreba, ale ani nás oboznamovať, čo hodláš urobiť s obsahom svojho žalúdka..
nofretete
tatty, každý máme nejaký spôsob vyjadrovania, niekto príliš uhladený, niekto sarkastický (ja asi patrím k nim) Aj mne sa niektoré komenty nepáčia, ale nevyjadrujem sa k nim, lebo neviem akým tónom boli myslené. To internetu a sms vyjadrovaniu chýba a tón reči napovie veľa. Ja som to nemyslela zle, ale cez papier sa to tak nedá vyjadriť. Asi tak. Ak to niekto pochopil zle, bohužiaľ ja s tým nič nenarobím.
tatty
Zrejme sa nám poniektorým tvoj komentár nezdal ani tak sarkastický, ako nechutný. Ale súhlasím s tebou, že písané slovo zradné a často zle pochopené, ako asi aj v tomto prípade.
jody
Táraniny. Nič sarkastické na tom nebolo. Prvá polovica názoru by bola bývala stačila. Tá druhá svedčí o malosti.
jody
Ja vyslovujem svoj nazor. A nehadzem pritom sablu.
hela555
ja robievam.každy rok s kamaratkov s liter pšenice a ražu potom vodu dame znamym k chcete sladšie pridajte kryš.cukor u nas maly velky všetci lubia
tothatibor
Čo všetko sa po toľkých rokoch nevynorí . Ja som to jedol asi tak pred 55. rokmi na dolnom Tekove s miestnym názvom Birač. Babka to robievala pravidelne ako pôstne jedlo pred Veľkou nocou. Má to taký jemný tón chuti ako tabletky B-komplexu, lebo je plné komplexmi vitamínu B, ale nič nepríjemného. Aj ja by som to chuťovo porovnal s prezretými banánmi. Sú ľudia ktorí sú precitlivelí na vitamín B najmä v koncentrovanej podobe. Možno lepšie by sa ujal zapracovaný, teda menej koncentrovaný do nejakej bábovky alebo iného koláča.
Dnes voláme po bio a jeme humus a čo je ozaj bio to nám nechutí. No čo už, aj chute sa menia súbežne s ponukou moderných technológií.
charlotte21
som robila prednasku v Polsku o historii stravovania na Slovesnsku a som spravila na ukazku tento kalkys. proznavam prvy krat v zivote som to robila. Ludia kostovali,ale moc si nepochutili, mala som to trosku nasladle. neviem ci to take malo byt.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia