Zemiaky s kyslou kapustou fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 25. marca 2016
Zemiaky s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: monty469

Toto jedlo robíme tradične každý rok na Veľký Piatok. Prvý krát som sa s týmto jedlom stretla, keď som sa vydala. Nebohá svokra to Zobraziť celý popisToto jedlo robíme tradične každý rok na Veľký Piatok. Prvý krát som sa s týmto jedlom stretla, keď som sa vydala. Nebohá svokra to varievala stále v tento deň. V tradícii pokračujem, a toto je náš dnešný pôstny obed.

Suroviny

1,5 kg
1 plechovka
150 g
1 ks
1 ČL
podľa chuti
0,5 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

    Zemiaky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na 50 g masla speníme cibuľu, pridáme 1 ČL cukru, rascu, necháme trošku skaramelizovať, vložíme tam prepláchnutú kapustu, orestujeme, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka

    Zemiaky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je kapusta podusená, vložíme k nej zemiaky, vlejeme zvyšok roztopeného masla, premiešame, a podľa chuti ešte dosolíme.

    Zemiaky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovo, rýchly a chutný obedík je na svete. Ak počas pôstu nejete ani maslo, kľudne ho môžete nahradiť olejom. Dobrú chuť :-)

    Zemiaky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

klukodvody
No a zase jedna krásná postní dobrota. To určitě vyzkouším i mimo postní období. Valaši říkají " brambory a zelé, živobytí celé ". No u nás byla krupicová kaše, nebo jinak " pohádka mládí " . Krása a užívejte si tento čas v pohodičce jen to jaro nějak nespěchá.
monty469
@Klukodvody (25.3.2016 13:53)

Ja sama som sa čudovala tomuto jedlu, keď som ho prvý krát jedla (preto sa nečudujem, že to každý nepozná, napriek tomu, aké je prosté). Veľmi mi zachutilo, ale stále ho varím len v tento deň, a pritom by som ho mohla variť kedykoľvek. Tak ako opekance (po východniarsky, u nás, bobaľky) robím len na Vianoce, zemiaky s kapustou len na Veľkú noc :-) Svokra taktiež zvykla v tento deň variť aj kukuričnú kašu (po našom "zamešku" ). U nás sa už jar prejavila na plno, rozkvitajú púpavy, fialky, začínajú kvitnúť narcisy a iné jarné kvietky :-) Slniečko pripeká, a my z toho máme veľkú radosť. Ďakujem ti veľmi pekne, rovnako aj Vám želám krásne veľkonočné sviatky, veľa zdravíčka a rodinnej pohody!
drajan
Je to fajnota... ja robím aj takto aj trochu ináč... urobím klasické pyré... do neho pridám jemne podusenú kapustu na slaninke ... zmiešať...aj tak sa môže že do pyré len kapusta a slaninkou poliať priamo na tanieri. Je to dobrota, poznám od detstva (som Liptáčka) a viem, že ten názov ozaj nie je "lahodný", ale voláme toto jedlo "smetisko", cha
drajan
Ešte doložím... že do toho pyré sa dá použiť aj surová kyslá kapusta, dobre vyžmýkaná... je to výborná príloha k hocijakému dusenému mäsku, či k rezníkom.
denyany
Tiež občas urobím. Dnes by sa mi to hodilo k bôčiku, čo som piekla na obed.
afataga
mne by sa to dnes nehodilo ku kolozvarskej :-), ale nemusi to byt zle
monty469
@Drajan (25.3.2016 15:28)

Vďaka za komentár a s pyré to môže byť tiež dobré, vyskúšam :-)
jack
Toto som papala.Je to božské.Jednoduchè,ale zato fantastické jedlo.Prečo ho nerobíme častejšie?
terinka55
Aj u nás doma sa to robievalo. Mimo pôst aj so slaninou. Volali sme to "úhrabky". Úžasná dobrota. Vďaka za pripomenutie a 5*****, aj keď je to jednoduché jedlo. O to lepšie :-)
mijaita
Od dětství se u nás vařily, nejlepší byly s výpečkama nebo se sťávou z pečeného masa. Když nebyla, tak na sádle. Dodnes, když je chuť na zelí, tak se vaří i samostatně. Česká klasika.
hankaanka
u nás sa to volá lepenica...v pôste bez ničoho...mimo pôst sa robila pri zabíjačke k pečenej klobáse a jaterniciam
1x paula1
monty469
@Zuzanka1367 tak ako hovoríš... z času na čas treba uvariť aj niečo také :-) Ja s dcérou to máme rady s kečupom, ona to bez neho ani nezje :-) Najlepšie je, keď máme domáci, ale keď nie je, postačí aj kúpený :-) Ďakujem ! @Mijaita s mäskom, či s mäsovým výpekom je to určite omnoho lepšie, ale už nie pôstne. Ale ďakujem za skvelý nápad, do budúcna to určite uvarím podľa teba! Ďakujem a prajem krásny deň! @Hankaanka lepenica? Opäť nový terminus technikus pre toto jedlo, viem si to predstaviť k tej pečenej klobáse či jaterniciam veľmi jasne :-D Mňam, takéto veci ja veru môžem, až sa mi slinky zbiehajú! Prajem krásny deň!
havino
u nás úhrabky prosím pekne a robím ich dodnes, ale len k pečeným jelitkam, ja ale popučené varené zemiaky, kapusta kyslá už len surová zamiešať do nich, okoreniť a ešte ked tak, posmažená cibula a aj taký škvarok zo slaniny a to už je aj rovno plnka do kapustníkov, je to výborné jedlo, vyrastala som na ňom
monty469
@Havino (27.3.2016 22:25)

No poznám ďalší náziv tohto jedla :-) Ja som ich robila len na Veľký piatok, ale budem ich robiť častejšie s mäskom, či slaninkou. Je veľa možností. Kapustníky som ešte nerobila , ale nikdy nevieš :-) Vďaka za komentár
siisa
Tak toto idem zajtra urobiť :) A pridám tú slaninku :)
monty469
Milá @Siisa tak to sa veľmi teším a o to viac, že chutilo. Samozrejme so slaninkou sú eňo-ňuňo:-) Prajem ti krásny víkend
2x haji a siisa
siisa
Ďakujem, aj tebe pekný víkend :) ☼
jack
Dnes obedík podľa teba.Ja som to vždy robila tak,že som si uvarila zemiaky narezané na hrubšie hranolky ,klasika,a cukor do kapusty som nedávala.Uľahčila som to.Natke aj táto verzia veľmi chutí,nabudúce ich chce z mäsom:-)Dnes len bez.SUPROVÉ.


ivan14
Protože jsem pes nevěřící a nekřtěný pohan, tak posty nedržím. Ale dám si toto velmi rád, jenže s klobásou nebo kusem uzeného, nebo jitrnicí, nebo aspoň s porcí osmažené slaninky a cibulky do hněda. Mňam! :-)
monty469
@ivan14 (31.10.2018 12:54)

Kludne si tam pridaj co len chces. Slaninku cibulku klobasku, so vsetkym to bude dobre. Ja to mam rada ako postne jedlo, dokonca si to trochu pofrkam kecupom. Ale fantazii sa medze nekladu. Vdaka za pristavenie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia