Foto: monty469
Toto jedlo robíme tradične každý rok na Veľký Piatok. Prvý krát som sa s týmto jedlom stretla, keď som sa vydala. Nebohá svokra to Zobraziť celý popisToto jedlo robíme tradične každý rok na Veľký Piatok. Prvý krát som sa s týmto jedlom stretla, keď som sa vydala. Nebohá svokra to varievala stále v tento deň. V tradícii pokračujem, a toto je náš dnešný pôstny obed.
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
-
2
Na 50 g masla speníme cibuľu, pridáme 1 ČL cukru, rascu, necháme trošku skaramelizovať, vložíme tam prepláchnutú kapustu, orestujeme, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka
-
3
Keď je kapusta podusená, vložíme k nej zemiaky, vlejeme zvyšok roztopeného masla, premiešame, a podľa chuti ešte dosolíme.
-
4
Hotovo, rýchly a chutný obedík je na svete. Ak počas pôstu nejete ani maslo, kľudne ho môžete nahradiť olejom. Dobrú chuť :-)
Ďakujem :-)
Ja sama som sa čudovala tomuto jedlu, keď som ho prvý krát jedla (preto sa nečudujem, že to každý nepozná, napriek tomu, aké je prosté). Veľmi mi zachutilo, ale stále ho varím len v tento deň, a pritom by som ho mohla variť kedykoľvek. Tak ako opekance (po východniarsky, u nás, bobaľky) robím len na Vianoce, zemiaky s kapustou len na Veľkú noc :-) Svokra taktiež zvykla v tento deň variť aj kukuričnú kašu (po našom "zamešku" ). U nás sa už jar prejavila na plno, rozkvitajú púpavy, fialky, začínajú kvitnúť narcisy a iné jarné kvietky :-) Slniečko pripeká, a my z toho máme veľkú radosť. Ďakujem ti veľmi pekne, rovnako aj Vám želám krásne veľkonočné sviatky, veľa zdravíčka a rodinnej pohody!
Vďaka za komentár a s pyré to môže byť tiež dobré, vyskúšam :-)
Vďaka, aj k bôčiku sa to určite hodí , ale to by už nebolo pôstne :-)
Tak ku koložvárskej asi nie, ale aj tak stojí za vyskúšanie :-))
To sa pýtam sama seba aj ja :-)
Milá Terinka veľmi pekne ti ďakujem. Ako sa hovorí v jednoduchosti je krása. Prajem krásne sviatky :-)
No poznám ďalší náziv tohto jedla :-) Ja som ich robila len na Veľký piatok, ale budem ich robiť častejšie s mäskom, či slaninkou. Je veľa možností. Kapustníky som ešte nerobila , ale nikdy nevieš :-) Vďaka za komentár
ďakujem ti veľmi pekne, dúfam, že vám chutilo :-)
Kludne si tam pridaj co len chces. Slaninku cibulku klobasku, so vsetkym to bude dobre. Ja to mam rada ako postne jedlo, dokonca si to trochu pofrkam kecupom. Ale fantazii sa medze nekladu. Vdaka za pristavenie