Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Zemiakové lokše s makom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. februára 2020

Jednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a Zobraziť celý popisJednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a modrým makom.

4
porcie
50 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

400 g uvarené
120 g
štipka
2 PL (na natieranie)
Plnka:
 mletý
 mletý
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky som ošúpala a uvarila v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky som scedila, popučila a nechala vychladnúť. Pridala som ich k preosiatej múke, ktorú som tiež mierne osolila.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesila som nelepivé cesto, ktoré som rozdelila na dve polovice.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z každého kusu cesta som vytvorila hrubý šúľok a tento som nakrájala na menšie kúsky.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý kúsok som roztlačila a na pomúčenej ploche vyvaľkala. Vyvaľkané lokše som podsypala múkou, aby sa nezlepili a ukladala na seba.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď boli všetky lokše vyvaľkané, dala som na sporák rozohriať suchú panvicu.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatej panvici som piekla lokše z oboch strán.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové lokše som ukladala na hlboký tanier a potierala teplou roztopenou masťou.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhým hlbokým tanierom som upečené lokše zakryla, aby zostali dlho teplé a krehké.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď som mala všetko hotové, lokše som odokryla a polovicu z nich som natrela marhuľovým lekvárom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posypala mletým bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalšie lokše som natrela jahodovým lekvárom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Posypala mletým modrým makom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotové lokše som zrolovala a posypala vanilkovým cukrom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Prajem vám k obom variáciám dobrú chuť.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

hannes
Veľmi pekne ďakujem autorke za to, že mi pripomenula moje detstvo. Tento recept je úplne identický s tým, ako to robieval môj otec. Na tieto lokše bol špecialista a pri jednom "záťahu" ich nikdy neurobil menej ako 50 či 60 kusov. Boli plnené jednoducho, zmesou maku a práškového . Zásoboval nimi celú rodinu a kolegov v práci. Všetci sa na to veľmi tešili, lebo boli chutné ako teplé, tak aj vychladnuté. Robievam ich rovnako, ale iba zriedka. Neviem prečo, lebo mi chutia stále rovnako. Veľká vďaka, Izabella....
45678
@izabella929 (5.2.2020 12:39)

Och, ty naša encyklopédia receptov:-) robím lokše často, ale na slano, no prekvapila si ma, že si použila varené, vopred očistené zemiaky, ja som doteraz vždy, iba varené v šupke... Darmo, človek sa učí, keď chce, :-) celý život.
2x haji a sracz
izabella929
@45678 (5.2.2020 15:23)
Už som tu o tom písala, že z varených zemiakov v šupke mám žalúdočné problémy a tak som to skúsila z ošúpaných a varených..veľmi chutné i tak, proste také krehké a hlavne keď sú ešte teplé, nedokážem odolávať..už takto pripravujem aj slivkové guľky a čo veľmi ľúbim šúľance s makom..Ďakujem pekne za komentár.-)
boxik
Človek by nepovedal ,že také obyčajné lokše navodia tak fantastickú atmosféru spomienok na detstvo ,na moju mamu a aj babku ktoré lokše robili fantastické a robili ich často. Jedli sme ich buď makové také aká sú tu ,alebo len také „holé“s fazuľovou polievkou. Vďaka za toto a ja sľubujem že najbližšie si ich aj s manželkou upečieme.
radox1
super.to prevedenie fotiek aj kvalita je ina,kto ti to fotil?
1x sracz
bobox
Lokše môžem kedykoľvek, či s maslom na slano, či s kačacou masťou. Aj s restovanou kuraciou pečienkou. Proste Bašta. Lokše sú len lokše.
2x haji a sracz
izabella929
@radox1 (5.2.2020 18:40)

Fotky si robím vždy sama,len teraz upravujem na inom počítači,predchádzajúci mi odišiel,,ďakujem za komentár,,,
1x haji
izabella929
@bobox (5.2.2020 20:04)

Robievam ich aj na slano s kacacou masťou ,,,sú výborné tak i onak,,,ďakujem pekne za komentár...
pittbul72
@olinecka (5.2.2020 14:01)

V okolí Bardejova v Hažline ich volajú ,, kovače,, a podávajú sa na sucho, len potreté maslom zo zakysankou. Vždy si na nich veľmi pochutím.
1x sracz
petitdejeuner
@izabella929 (5.2.2020 16:28)

Prosím Vás, ako to je s tými žalúdočnými problémami zo zemiakov v šupke? Ospravedlňujem sa, že sa na to pýtam pod receptom, ale zaujalo ma to. V poslednom čase sa mi totiž dvakrát stalo, že som jedla zemiaky uvarené v šupke a zostalo mi akosi nevoľno. Prekvapilo ma to a nikde som o tom nič nenašla. Zemiaky sú z našej záhrady, nové, pekné, čisté, bez klíčkov či zelených škvŕn. Mala som pocit, že to spôsobili hlavne maličké zemiaky, kde je tej šupky viac v pomere k dužine, a takéto zemiaky chutia trochu horkasto. Prišli ste na to, čo konkrétne spôsobuje tie problémy u Vás? Veľmi by ma to zaujímalo, lebo si to neviem vysvetliť. Ďakujem.
tejaja
@petitdejeuner (24.7.2023 15:20)

Dovolím si zareagovať, lebo ma váš príspevok zaujal. Milujem zemiaky v šupke a teraz hlavne malinkaté, s priemerom ololo 2 cm. Už roky mám svojho dodávateľa. :)
Umyjem, nelúpem a pečiem, varím, atd. Nikdy mi nič nebolo. Šupka zemiaka vám problém nemôže robiť. Nie je to skôr to, s čím tie zemiaky konzumujete?
1x sracz
petitdejeuner
@tejaja (24.7.2023 17:26)

Ďakujem, že ste napísali. Sama to považujem za záhadu. Jedla som ich oba razy s jemnou, dusenou zeleninou. Keď sa to stalo prvýkrát, myslela som, že je to náhoda. Na druhý deň som zjedla tú istú zeleninu s chlebom, všetko bolo v poriadku. Na tretí deň som znova jedla zemiaky v šupke s dusenou zeleninou a zase mi zostalo ťažko. Nechápem to. Dočítala som sa, že keď sú zemiaky horkasté, tak kvôli solanínu, ktorý môže spôsobovať nevoľnosť (samozrejme, vo vyššej koncentrácii aj závažnejšie problémy). Vraj zemiak nemusí byť zelený ani vyklíčený, aby obsahoval solanín a v samotnej hľuze je ho údajne najviac hneď pod šupkou. Tak neviem, či by to mohol byť dôvod. Možnože sú niektorí ľudia na tú látku citlivejší aj v menších množstvách? Neviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia