Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Zemiakové lokše s makom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. februára 2020

Jednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a modrým makom.

4
porcie
50 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

400 g uvarené
120 g
štipka
2 PL (na natieranie)
Plnka:
 mletý
 mletý
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky som ošúpala a uvarila v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky som scedila, popučila a nechala vychladnúť. Pridala som ich k preosiatej múke, ktorú som tiež mierne osolila.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesila som nelepivé cesto, ktoré som rozdelila na dve polovice.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z každého kusu cesta som vytvorila hrubý šúľok a tento som nakrájala na menšie kúsky.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý kúsok som roztlačila a na pomúčenej ploche vyvaľkala. Vyvaľkané lokše som podsypala múkou, aby sa nezlepili a ukladala na seba.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď boli všetky lokše vyvaľkané, dala som na sporák rozohriať suchú panvicu.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatej panvici som piekla lokše z oboch strán.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové lokše som ukladala na hlboký tanier a potierala teplou roztopenou masťou.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhým hlbokým tanierom som upečené lokše zakryla, aby zostali dlho teplé a krehké.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď som mala všetko hotové, lokše som odokryla a polovicu z nich som natrela marhuľovým lekvárom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posypala mletým bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalšie lokše som natrela jahodovým lekvárom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Posypala mletým modrým makom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotové lokše som zrolovala a posypala vanilkovým cukrom.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Prajem vám k obom variáciám dobrú chuť.

    Zemiakové lokše s makom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@45678 (5.2.2020 15:23)
Už som tu o tom písala, že z varených zemiakov v šupke mám žalúdočné problémy a tak som to skúsila z ošúpaných a varených..veľmi chutné i tak, proste také krehké a hlavne keď sú ešte teplé, nedokážem odolávať..už takto pripravujem aj slivkové guľky a čo veľmi ľúbim šúľance s makom..Ďakujem pekne za komentár.-)
Veľmi pekne ďakujem autorke za to, že mi pripomenula moje detstvo. Tento recept je úplne identický s tým, ako to robieval môj otec. Na tieto lokše bol špecialista a pri jednom "záťahu" ich nikdy neurobil menej ako 50 či 60 kusov. Boli plnené jednoducho, zmesou maku a práškového . Zásoboval nimi celú rodinu a kolegov v práci. Všetci sa na to veľmi tešili, lebo boli chutné ako teplé, tak aj vychladnuté. Robievam ich rovnako, ale iba zriedka. Neviem prečo, lebo mi chutia stále rovnako. Veľká vďaka, Izabella....