Zemiakové lokše s makom fotorecept
Foto: izabella929
Jednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a Zobraziť celý popisJednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a modrým makom.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Zemiaky som ošúpala a uvarila v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky som scedila, popučila a nechala vychladnúť. Pridala som ich k preosiatej múke, ktorú som tiež mierne osolila.
-
2
Vymiesila som nelepivé cesto, ktoré som rozdelila na dve polovice.
-
3
Z každého kusu cesta som vytvorila hrubý šúľok a tento som nakrájala na menšie kúsky.
-
4
Každý kúsok som roztlačila a na pomúčenej ploche vyvaľkala. Vyvaľkané lokše som podsypala múkou, aby sa nezlepili a ukladala na seba.
-
5
Keď boli všetky lokše vyvaľkané, dala som na sporák rozohriať suchú panvicu.
-
6
Na rozohriatej panvici som piekla lokše z oboch strán.
-
7
Hotové lokše som ukladala na hlboký tanier a potierala teplou roztopenou masťou.
-
8
Druhým hlbokým tanierom som upečené lokše zakryla, aby zostali dlho teplé a krehké.
-
9
Keď som mala všetko hotové, lokše som odokryla a polovicu z nich som natrela marhuľovým lekvárom.
-
10
Posypala mletým bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť.
-
11
Ďalšie lokše som natrela jahodovým lekvárom.
-
12
Posypala mletým modrým makom.
-
13
Hotové lokše som zrolovala a posypala vanilkovým cukrom.
-
14
Prajem vám k obom variáciám dobrú chuť.
Milá haji, dakujem veľmi pekne za komentár.-)
mi narobila. V sobotu sa realizujem. Ďakujem pekne.
Áno, sú to spomienky na naše babičky..ďakujem pekne za komentár..
Veru treba občas aj také do nášho jedálnička..mám ich veľmi rada..ďakujem pekne za komentár.-)
Och, ty naša encyklopédia receptov:-) robím lokše často, ale na slano, no prekvapila si ma, že si použila varené, vopred očistené zemiaky, ja som doteraz vždy, iba varené v šupke... Darmo, človek sa učí, keď chce, :-) celý život.
Všade ich volajú inak, ale na chuti to vôbec nemení..sú výborné..ďakujem pekne za komentár.-)
Už som tu o tom písala, že z varených zemiakov v šupke mám žalúdočné problémy a tak som to skúsila z ošúpaných a varených..veľmi chutné i tak, proste také krehké a hlavne keď sú ešte teplé, nedokážem odolávať..už takto pripravujem aj slivkové guľky a čo veľmi ľúbim šúľance s makom..Ďakujem pekne za komentár.-)
Ďakujem pekne za komentár,,,
Fotky si robím vždy sama,len teraz upravujem na inom počítači,predchádzajúci mi odišiel,,ďakujem za komentár,,,
Robievam ich aj na slano s kacacou masťou ,,,sú výborné tak i onak,,,ďakujem pekne za komentár...
V okolí Bardejova v Hažline ich volajú ,, kovače,, a podávajú sa na sucho, len potreté maslom zo zakysankou. Vždy si na nich veľmi pochutím.
Prosím Vás, ako to je s tými žalúdočnými problémami zo zemiakov v šupke? Ospravedlňujem sa, že sa na to pýtam pod receptom, ale zaujalo ma to. V poslednom čase sa mi totiž dvakrát stalo, že som jedla zemiaky uvarené v šupke a zostalo mi akosi nevoľno. Prekvapilo ma to a nikde som o tom nič nenašla. Zemiaky sú z našej záhrady, nové, pekné, čisté, bez klíčkov či zelených škvŕn. Mala som pocit, že to spôsobili hlavne maličké zemiaky, kde je tej šupky viac v pomere k dužine, a takéto zemiaky chutia trochu horkasto. Prišli ste na to, čo konkrétne spôsobuje tie problémy u Vás? Veľmi by ma to zaujímalo, lebo si to neviem vysvetliť. Ďakujem.
Dovolím si zareagovať, lebo ma váš príspevok zaujal. Milujem zemiaky v šupke a teraz hlavne malinkaté, s priemerom ololo 2 cm. Už roky mám svojho dodávateľa. :)
Umyjem, nelúpem a pečiem, varím, atd. Nikdy mi nič nebolo. Šupka zemiaka vám problém nemôže robiť. Nie je to skôr to, s čím tie zemiaky konzumujete?
Ďakujem, že ste napísali. Sama to považujem za záhadu. Jedla som ich oba razy s jemnou, dusenou zeleninou. Keď sa to stalo prvýkrát, myslela som, že je to náhoda. Na druhý deň som zjedla tú istú zeleninu s chlebom, všetko bolo v poriadku. Na tretí deň som znova jedla zemiaky v šupke s dusenou zeleninou a zase mi zostalo ťažko. Nechápem to. Dočítala som sa, že keď sú zemiaky horkasté, tak kvôli solanínu, ktorý môže spôsobovať nevoľnosť (samozrejme, vo vyššej koncentrácii aj závažnejšie problémy). Vraj zemiak nemusí byť zelený ani vyklíčený, aby obsahoval solanín a v samotnej hľuze je ho údajne najviac hneď pod šupkou. Tak neviem, či by to mohol byť dôvod. Možnože sú niektorí ľudia na tú látku citlivejší aj v menších množstvách? Neviem.