Malinovo-rebarborové rezy bez lepku
Rebarboru milujeme a vždy sa tešíme, keď sa blíži jej sezóna. Dopredu premýšľame, aké dezerty z nej vykúzlime a s čím ju
skombinujeme. Zobraziť celý popisRebarboru milujeme a vždy sa tešíme, keď sa blíži jej sezóna. Dopredu premýšľame, aké dezerty z nej vykúzlime a s čím ju
skombinujeme. Tentokrát sme použili overenú kombináciu s malinami a pripravili sme pre vás recept na malinovo-rebarborové
rezy bez lepku. Voňavé krehké cesto sme pripravili s našou obľúbenou zmesou Promix UNI. Dobre vychladené s kyselkavým
nádychom rebarbory chutia tieto rezy úžasne a osviežujúco. A ak ich zamrazíte, môžete si ich vychutnať aj ako zmrzlinu :-)
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Na cesto: | |
140 g |
|
110 g izbovej teploty |
|
65 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1/2 ČL |
|
1-2 PL |
|
Na malinovo-rebarborovú vrstvu: | |
250 g ošúpaná |
|
200 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
140 g |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 ČL (alebo pasta) |
|
4 plátky |
|
200 ml (33 %) |
|
Postup
-
1
Vo väčšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajce, preosiatu múku, soľ, vanilku a dôkladne premiešame. Ak sa cesto nespája dobre, prilejeme 1-2 PL mlieka. Cesto preložíme do formy s rozmermi asi 20x20 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Prstami ho roztlačíme po celom dne formy. Pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C približne 15-20 minút. Povrch korpusu by mal jemne zozlatnúť. Upečený ho necháme vychladnúť.
- 2
Očistenú rebarboru nakrájame na menšie kúsky a spolu s malinami a cukrom vložíme do hrnca. Pomaly zahrievame. Varíme asi 10 minút, kým ovocie zmäkne. Pridáme citrónovú kôru a ešte minútku povaríme, Odstavíme z plameňa, zmes rozmixujeme ponorným mixérom a potom ešte prepasírujeme, aby sme sa zbavili zrniek z malín a zmes bola hladká.
- 3
Prepasírovanú ovocnú zmes vrátime do hrnca, pridáme vo vode rozmiešaný škrob a uvaríme hustý puding. Ochutíme vanilkovým extraktom alebo pastou a prikrytý necháme úplne vychladnúť.
- 4
Plátkovú želatínu namočíme asi na 10 minút do misky so studenou vodou. Keď napučí, vložíme ju do malého hrnca s 2 PL smotany na šľahanie a začneme zohrievať, ale len pokým sa želatína v smotane nerozpustí. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom jemne vmiešame do rebarborového pudingu.
- 5
Zvyšnú smotanu vyšľaháme do tuha a postupne zapracujeme do pudingu. Rebarborový krém teraz vylejeme na vychladený korpus, uhladíme stierkou a vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne však na celú noc. Stuhnutý koláč nakrájame pred podávaním na tenké rezy a môžeme ešte posypať práškovým cukrom. Rezy zdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.
Tiež rebarborový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu