Tatarčené pirohy fotorecept

mamaoli - fotkamamaoli, 27. augusta 2010
Tatarčené pirohy (fotorecept)
Foto: mamaoli

Jednou zo špecialít gazdiniek zo severovýchodného Slovenska sú tatarčené pirohy, ktorých názov je odvodený od tatarky (pohánky), názov ktorej je zas odvodený od Tatarov (pohanov), ktorí ju do našej kuchyne priniesli.

4
porcie
90 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
2  šálky
1/2 šálky
Náplň:
450 g
1 ks
100 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opražíme nadrobno nakrájanej cibuľke. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým bude kapusta mäkká (nie však rozvarená).

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na malé a hlavne tenké kúsky si nakrájame slaninu, inak by nám pri lepení pirohov pretrhávala cesto. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kaspustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť. RADA: Kapustovo-slaninovú náplň si môžete pripraviť deň (večer) dopredu.

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým ako nám náplň chladne, si z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4:1 (v mojom recepte to sú 2 šálky polohrubej múky a 1/2 šálky pohánkovej múky), soli a vody (prilievame po troche podľa potreby) pripravíme vláčne cesto.

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske na nie príliš tenký plat (tak ako na klasické pirohy), aby sa netrhal. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy, takže nám vznikne pekný trojuholník.

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nalepené pirohy uvaríme v osolenej vriacej vode, ktorú sme si medzitým ako sme pirohy lepili, dali zovrieť.

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou a kyslou smotanou. Dobrú chuť!

    Tatarčené pirohy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranka
Je to vlastne východniarska dobrotka,ktorú si aj mi varíme.Pekne spracovaný foto-recept.
pivonka
To vyzerá lákavo, kyslú kapustu mám rada a pohánka je zdravá. Ako dlho varíš tie pirohy?
frezia68
To by si mohla súťažiť o regionálny recept,aj vyhrať :-))))))
alexdidi
Sú to výborné pirohy a pekne prezentované. Jedla som aj robila iba zemiakové, ale s kyslou kapustou sú určite tiež výborné. Ani som nevedela, že sa zvyknú robiť aj takto. Sú trochu tvrdšie ako iné pirohy, ale pohánka robí zaujímavú chuť, len sa s ňou nesmie prehnať....
zdezda
:-))) určite ťa výhra neminie, recept si ukladám, kyslú kapustu mám, už sa teším na túto pochúťku :-)))
mamaoli
dakujem Vam za vitazne predpovede :-)..............mojou vyhrou je hlavne to, ze Vam moje receptiky budu chutit :-)....................ak chcete mat pirohy o nieco tmavsie, tak si pomelne pohanku doma.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
ukladám do KK, a hneď ako budem mať kyslú kapustu vyskúšam
celka
Recept jsem si uložila. Pohankové recepty mě zajímají. Pirohy bych zřejmě
mohla plnit i jinak, třebas pórkem , špenátem nebo i marmeládou ?
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
blahoželám
siisa
Ďakujem za recept, dnes som robila na obed, sú veľmi chutné, len do plnky som pridala pretlačené zemiaky. Z tohto množstva by sa najedla veľmi veľká rodina, aspoň 8 porcii pre dospelých :) Určite neboli poslednýkrát, ale nabudúce z polovičnej dávky, ak nie ešte menej.


1x haji