Kalkýš

fanyFany, 58 ročná žena, Šurany, 17. marca 2013 12:18
Ďalšie jej recepty »

KalkýšFoto: fany

Výživný hlavne na bielkoviny, z naklíčeného obilia, tradičný recept našich starých mám. Toto je môj recept, robím ho takto už roky:

120 min
na 200 °C

Suroviny

0,5 pohára
1 pohár
podla potreby asi 400 g
podla potreby asi 600 g
podla potreby 5-6 lyžíc
1 PL
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    1/2 pohára pšenice, 1 pohár raže - naklíčiť (4-5 dní). Pri nakličovaní musí byť neustále vlhké, ale nie premokrené. Klíčky nesmú byť príliš dlhé a zelené. Po 5 dňoch klíčenia by to malo byť asi takéto:

    Kalkýš - obrázok 1
  2. 2

    Do mixéra, násadky na koktail, vložiť asi dopoly naklíčeného obilia, zaliať vodou a rozmixovať. Uvoľní sa tým z klíčkov vitamín B. Cez hrubšie silnejšie sitko prepasírovať, aby sa nám oddelila šťava od hrubých šupiek. Takto spracovať celú naklíčenú masu. Šupky sa môžu znovu preliať vodou, aby sa ešte z nich vyplavilo, čo sa dá. (Môžme opakovať 2-3 x, kým je voda biela).

    Kalkýš - obrázok 2
  3. 3

    Šťavu z klíčkov potom zahusťujeme striedavo hrubou a hladkou múkou, môže sa prisypať aj trocha krupice. Ak má niekto rád sladšie, môže pridať za lyžicu cukru alebo medu. Pečením to ale naberá slad, tak ja nesladím. Malo by to mať hustotu niečo medzi palacinkovým a lievancovým cestom.

    Kalkýš - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky... a pečieme pri 200 °C 1-2 hod. Počas pečenia občas vyberieme a premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

    Kalkýš - obrázok 4
  5. 5

    Je toho dosť veľa. Konkrétne táto dávka približne na jednu takúto remosku a ešte jeden hlboký plech. Niečo zjeme, niečo rozdám a časť si zamrazím v malých kelímkoch a mám na "horšie" časy.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist