Kalkýš

fany - fotkafany, 17. marca 2013
Kalkýš
Foto: fany

Výživný hlavne na bielkoviny, z naklíčeného obilia, tradičný recept našich starých mám. Toto je môj recept, robím ho takto už roky:

120 minút
na 200 °C

Suroviny

0,5 pohára
1 pohár
podla potreby asi 400 g
podla potreby asi 600 g
podla potreby 5-6 lyžíc
1 PL




Postup

  1. 1

    1/2 pohára pšenice, 1 pohár raže - naklíčiť (4-5 dní). Pri nakličovaní musí byť neustále vlhké, ale nie premokrené. Klíčky nesmú byť príliš dlhé a zelené. Po 5 dňoch klíčenia by to malo byť asi takéto:

    Kalkýš - obrázok 1
  2. 2

    Do mixéra, násadky na koktail, vložiť asi dopoly naklíčeného obilia, zaliať vodou a rozmixovať. Uvoľní sa tým z klíčkov vitamín B. Cez hrubšie silnejšie sitko prepasírovať, aby sa nám oddelila šťava od hrubých šupiek. Takto spracovať celú naklíčenú masu. Šupky sa môžu znovu preliať vodou, aby sa ešte z nich vyplavilo, čo sa dá. (Môžme opakovať 2-3 x, kým je voda biela).

    Kalkýš - obrázok 2
  3. 3

    Šťavu z klíčkov potom zahusťujeme striedavo hrubou a hladkou múkou, môže sa prisypať aj trocha krupice. Ak má niekto rád sladšie, môže pridať za lyžicu cukru alebo medu. Pečením to ale naberá slad, tak ja nesladím. Malo by to mať hustotu niečo medzi palacinkovým a lievancovým cestom.

    Kalkýš - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky... a pečieme pri 200 °C 1-2 hod. Počas pečenia občas vyberieme a premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

    Kalkýš - obrázok 4
  5. 5

    Je toho dosť veľa. Konkrétne táto dávka približne na jednu takúto remosku a ešte jeden hlboký plech. Niečo zjeme, niečo rozdám a časť si zamrazím v malých kelímkoch a mám na "horšie" časy.

Diskusia k receptu

ilusa
@fany oprav si to,mas v rozpise aj hladku muku,raznu muku,krupicu a v postupe to nemas.Zase v postupe mas raz naklicenu,ale v rozpise nie je
fany
Ok, ilusa, dakujem za upozornenie
ilusa
ok,inac musi to byt zdrave,skusim a ak to bude aj chutne budem robit
sovka62
V živote som to nepiekla ani nechutnala, ale tu okolo Trnavy je to tradičný veľkonočný recept, tak ako na východe napr. syrek z vajec.
fany
No, kalkýš alebo môžeš, alebo nie. Ja osobne ho mám veeeľmi rada. Je to trochu pracné, ale mne sa to nikdy nelení robiť. Každý ho robí inak, ja som pridala ten môj. Navyše, ako bolo zvykom aj kedysi, časť z neho porozdávam po známych, ktorým viem, že chutí. A rovnako sa mi dostane zasa kalkýša od známych. Treba skúsiť.
marika21
Jedla som to asi pred 40-timi rokmi. Mamina to priniesla od kolegyne z práce. Robievali to v okolí Nitry. Bolo to pre mňa chutné-sladké. Uz len spomínam.
marika21
Mám tiež takú súpravu príborov-dve súpravy-dary svadobné.
marika21
Chodievali sme často k vám pozerať hádzanú. Mávali ste dobrú ženskú hádzanú, že by z toho kalkýšu sa im tak darilo?
boxik
Kalkýš robievala moja babka , pochádzam od Nitry, robievala ho z naklíčenej pšenice a raži tak pol na pol a nepoužívala ani cukor ani med a pri tom to bolo fantasticky sladké a na vrchu to malo upečenú kôrku podobnú tej chlebovej. Viac si z toho nepamätám , pretože s babkou odišiel z našej rodiny aj kalkýš, babka zomrela v roku1961 .Mama bola z inej oblasti a tam kalkýš nepripravovali. Som rád že sa tento recept objavuje aspoň oživuje spomienky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia