Kyslá polievka
Kyslá polievka

Moja zapražená jucha fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 28. februára 2022
Moja zapražená jucha (fotorecept)
Foto: helena10

Regionálna tradičná pôstna kyslá polievka z juchy – šťavy z kyslej kapusty. Odlišnosti môžu byť v názve a použitých surovinách.

Suroviny

2 dl (šťava z kvasenej kapusty)
1 ks
1 ks malá
2 PL
1/3 KL
štipka
 (z liateho cesta alebo mrvenička)
 (alebo maslo)




Postup

  1. 1

    Urobím hnedú zápražku/zásmažku – na troche oleja orestujem očistenú a na drobno nakrájanú malú cibuľu, hladkú múku, pár zrniečok rasce a potom spením aj trošku mletej papriky. Zalejem primeraným množstvom vody, miešam a nechám zovrieť. Môže byť aj suchá zápražka.

  2. 2

    Do toho pridám očistený a na drobné kocky nakrájaný väčší zemiak aj s vodou, osolím a varím na miernom ohni za stáleho miešania do času, kým sa uvaria zemiaky – bolo to viac ako pol hodiny.

  3. 3

    Keď sú zemiaky uvarené, vlejem do polievky kyslú juchu (šťavu) z kvasenej kapusty a varím ďalej. Množstvo juchy závisí od kyslosti a vašej chuti.

    Moja zapražená jucha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spravím si teraz liate cesto na halušky, ktoré následne uvarím v polievke.

  5. 5

    Niekedy v polievke uvarím mrveničku, zemiakovú mrveničku, domáce rezanky alebo len hneď na začiatku spolu so zemiakmi pridám iba 2-3 polievkové lyžice drvených ovsených vločiek.

  6. 6

    Nakoniec, keď sú halušky uvarené, ešte podľa potreby polievku osolím a dochutím iba troškou mletého čierneho korenia (každý podľa svojej chuti - vegeta, ligurček, petržlenová vňať, polievkové korenie,...). Polievka je uvarená. Dobrú chuť prajem!

Diskusia k receptu

sracz
Ďakujem Ti, @Helenka10 za tento recept zvlášť . Navodila si mi ním krásne spomienky plné hrejivej nostalgie. Bola to totiž najobľúbenejšia polievka mojej Mamky, presladkej Aňuci, B. P.k ktorá si ju pripravovala extra pre seba. Najlepšiu šťavu z kyslej kapusty som jej donášal ja, cez Barčiansku ulicu, od néniky Ilonky Bachčevanovej, ktorá ju mala zvlášť vysoko kyslú. Nikto z rodiny tú polievku nejedol, lebo bola taká kyslá, že pri jej jedení až štípala za ušami. Varila ju aj z hrsťou_dvomi sušených hríbov a zahusťovala doma robenou mrvenicou, alias „scirankou” a keď sa „pasovala za lenivú”, tak dobrá bola tarhoňa. Ešte „krát” Ti veľmi pekne ďakujem a želám Ti krásne dni plné pohody, úsmevov a dobrých nápadov!


helena10
@sracz , ďakujem pekne za milé slová, ktoré potešili. Aj pre mňa je to pekná spomienka na našu mamu, ktorá je už v nebi...
Niekedy išli do polievky "metane halušky" a bula riadne kvašna. Mne sa kyslá kapusta "viša na rebrá", no kvašnu zapraženú juchu ľúbim. Bočka kvašnej kapusty u nás doma na dedine bola vždy. Teraz si ju varím v pôstnom originále len pre seba, lebo mojim veľmi nechutná... a muž pritom na nej vyrastal takisto.
Nám pôst začal včera, takže polievka bola aktuálne uvarená aj konzumovaná. Ešte mám aj na dnes.
Zo severovýchodného Slovenská - horného Spiša posielam srdečný pozdrav so želaním dobrého zdravia, šťastia, lásky a rodinnej pohody. ??


mamka4
aj keď asi oneskorene reagujem na tvoj recept, určite by mi chutil




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia