Fialka voňavá (Viola odorata., Violaceae)


Foto: Tatiana Plešová

Z botanického hľadiska sa zaraďuje do čeľade Violaceae. Rozšírená je po celom svete, predovšetkým hornatých oblastiach. Z hľadiska odolnosti je buď úplne – čiastočne mrazuvzdorná.

Do rodu viola patria aj dobré známe a bežne pestované sirôtky. Viola ako každá iná rastlina má svoje nároky na svetlo a pôdu. Viola obľubuje rýchlo priepustnú pôdu. Vyhovuje jej priame slnko alebo čiastočný tieň. Neprospieva jej zimná vlhkosť.

Viola odorata predstavuje trvácu bylinu. Rastlina sa vyznačuje krátkym podzemkom a dlhými, zakoreňujúcimi stonkami. Listy violy sú dlhostopkaté so srdcovitým tvarom.
Počas vegetácie kvitne 2x. Fialové kvety sa objavujú v mesiacoch marec – apríl a druhý krát počas mesiacov august až september. Rastú na dlhých stopkách a ich vôňa je príjemná. Plodom fialky je tobolka.

Fialka je pochopiteľne najmä dekoratívna rastlina, ktorá sa však zvykne aj pestovať. Okrem tejto skutočnosti sa zarďuje k najstarším liečivým rastlinkám. V minulosti sa využívala pri liečbe zápalov, bolesti hlavy a epilepsie.

V rastline sa nachádza voňavá flavónová silica, ketón irón, saponíny, glykozidy a organické kyseliny. Kvety violy obsahujú organické farbivo violarubín. Z kvetov sa pripravuje sirup proti kašľunespavosti.

Recepty so fialkami:



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 06:30

Diskusia k článku



Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist