Plnený hermelín
Hermelín mám rada vo všetkých podobách - v základnej podobe, grilovaný, zapekaný a aj tento plnený. Postupne skúšam rôzne náplne....
Makové opekance na vianočný stôl
Bez opekancov by sa mi Vianoce ani nerátali. U nás patria na sviatočný stôl ako oblátky...
Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami
Jedli ste už vianočnú polievku z cukrovej repy? Kamarátova stará mama nás tento týždeň poučila ako sa robí...
Maková guba
Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor a nadrobíme doň droždie. Prikryjeme utierkou a necháme odstáť...
Baklažánový raj
Tento recept pochádza z Ruska. Sezóna – nesezóna, som veľmi rada, že sa baklažány dajú kúpiť ešte aj v zime a tak si môžem na nich stále ešte pochutnať....
Ovsená kaša
Aj keď Slovensko je krajinou obilnín, ja som prvýkrát jedla túto kašu v Anglicku (oatmeal porridge)....
Ravioly s hubovou plnkou
Všetky huby nakrájame na malé kocky, opečieme na repkovom oleji, pridáme soľ, korenie a saké...
Zapekané hrušky s plesňovým syrom a kešu orieškami
Brusnice namočíme na 30 minút do červeného vína.
Zemiaková polievka s kuriatkami na kopci
Nepoznám „našinca” (čo si počnem, keď už aj mne začala ôsma „10º” spomienkového veku), ktorý by si rád nezaspomínal na už do nenávratna dávno odídené detstvo a bujaré junácke roky....
Guláš z pôvabnice dvojfarebnej
Je to veľmi chutná a voňavá huba, ktorá teraz rastie na lúkach v takom množstve, ...
Kalerábová omeleta
Veľmi chutná variácia omelety na raňajky alebo na večeru. Je to skôr inšpirácia než recept :-)...
Tekvicová nátierka so syrom feta
Z tekvice odstránime semienka, dužinu nakrájame a pečieme pri 180 °C 20–25 minút, necháme vychladnúť.
Pohánka s červenou fazuľou a maslovou tekvicou
Maslovú tekvicu ošúpem, pokrájam a uložím na plech s papierom na pečenie. Pokvapkám olivovým olejom,...
Hrášková polievka s tekvicovými haluškami
Toto je najobľúbenejšia polievka našich vnúčat :-)
Hamur Kızartması - Raňajkové feta pampúšiky
Už dávno som nepridala žiadny turecký recept. Dokonca som zistila, že na Vareche tieto moje obľúbené pampúšiky ani medzi receptami nemám. Takže to musím rýchlo napraviť....
Raňajky z kapsičky
Táto rastlinka rastie od jari až do neskorej jesene, tak prečo ju nevyužiť okrem čaju aj...
Zapečený baklažán
Baklažány sú mojou obľúbenou zeleninou. Podobných receptov je určite veľa, no toto je spôsob prípravy, pri ktorom sa baklažány nenapijú veľa oleja....
Ľahký raw šalát s avokádom
Už dlhé roky krútim hlavou nepochopením, prečo naši dedovia „neprepašovali” z juhu na Slovensko aj romain šalát, k nemu rôzne zálievky, viac druhov cestovín aj s ich špeciálnymi chutnými úpravami....
Pečené bandurky so zeleninou
Jesenné dni a chlad v byte. Tak som zapla rúru a aspoň v kuchyni bolo teplo...
Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou
Jedna z mojich najobľúbenejších „Varešiek“ sa mi úprimne, zo srdca, „vyspovedala“, že vraj jej nechutí stonkový zeler!...
Omeleta s oštiepkom a dusenou zeleninou
Raňajková omeleta so slovenským oštiepkom. Máme ich vo veľkej obľube a máme vo veľkej úcte dni,...
Tvarohové lievance s ovocným prelivom
Jednoduché, ale veľmi ľahké cesto na lievance. Pripravila som ovocný preliv z karamelizovaných broskýň.
Palacinky na sladko
Opäť jeden z rýchlych receptov, ktorý máte pripravený za niekoľko minút :)...
Jemné pečivo z kokosového kysnutého cesta
Ľahučké, jemné voňavé pečivo :-) Je výborné na raňajky, na desiatu, samotné alebo aj...
Výborná jednoduchá paradajkovo-bylinková polievočka
Toto je jeden z mojich najstarších polievkových počinov. Už som ju veľmi dlho nerobila a dnes mi prišla na chuť....
Ratatouille
Ratatouille je nielen chutné ale aj krásne jedlo a to je dobre, pretože jeme aj očami....
Frkacúle zo zemiakového cesta
Recept som našla na jednej stránke o varení. Pravé frkacúle pochádzajú z oblasti Modry, pripravujú sa z rezancového cesta na doštičke, na ktorej sa zakrúcajú a robia vzorky a používajú sa do mäsových polievok....
Rýchly voňavý bylinkový posúch
Rýchly, jednoduchý posúch, ktorý zvládne aj začiatočník :-) Bez kysnutia, bez vaľkania a predsa s droždím....
Omeleta s brokolicou a chrenom
V televíznej relácii ma zaujalo varenie na pobreží nórskych fjordov. Som rozhodne za slovenskú váru, ...
Vyprážané kapustové plátky
Pripravovala som si kapustné listy na sarmu a to čo mi zvýšilo z hlávky a listy boli...
Chlebové placky plnené kyslou kapustou
Rýchle chlebové placky plnené kombináciou osmaženej cibule a kyslej kapusty :-) Znie to síce velmi jednoducho, ale...
Nadýchané lievance bez kysnutia
Užasne nadýchané, vláčne a zároveň rýchlo pripravené lievance.
Hliva ustricová na póre a kapii
Huby v mojej kuchyni, už od „junáčikovského“ veku, navždy obsadili pomyselný trón a som presvedčený,...