Zemiaková baba s mäsom
Zemiaková baba s mäsom

Bravčové koleno v zemiakovej babe fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 25. marca 2019
Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept)
Foto: kvakac

Jedli ste už koleno v zemiakovej babe? Nie. Treba vyskúšať je to jednoducho k zjedeniu. Je to rýchlejšie urobené, ale aj rýchlejšie zjedené. Keď som povedal, že je to diétnejšie, lebo tam nejde masť a zemiaky to trochu zjemnia. Tak jedli aj ženy, že také môžu. Malá rada, keď náhodou to budete robiť pre návštevu, tak aspoň z dvoch kolien. Keď už sa rozbehli kolená, tak aj ja prispejem trošku.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
90 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

1300 g (surové)
800 g
10 strúčikov (veľa)
1 KL
1 PL
4 ks
Na potretie:
1 KL
1 PL
1 KL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Koleno vyzlečieme z kože, umyjeme a kožu oholíme gillette Mach 3. Aby bola pekne hladká a prerežeme na štyri kusy.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso vykostíme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vojdu do mlynčeka na mäso. Zemiaky očistíme a tiež pokrájame na také iste kúsky, ako mäso. Zemiaky dávam asi toľko, ako mäsa 1:1. Cesnak očistíme od šupiek.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko zo spolu zomelieme. Osolíme, okoreníme a dáme majorán a vajcia. Pokiaľ možno bez škrupín, aby nám potom neškrípali pod zubmi. Premiešame a...

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...dáme do hrnca. Ja som použil okrúhly s priemerom 24 cm s pokrievkou, čo ide aj do rúry.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch použijeme kožu. Nepodlievame ani nemastíme, to si samé pustí masť. Prikryjeme a vložíme do rúry na 180 °C na hodinu. Po hodine necháme bez pokrievky zapiecť na pol hodinu do červena na 200 °C. Každá rúra je iná, tak si to treba prispôsobiť na ňu.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pekne sa to zapieklo, vôňa ide po kuchyni až hrôza. Hrniec vytiahneme, necháme vychladnúť, až vydržíte. Prerežeme tento koláčik.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naložíme na tanier a môžme vychutnávať bez chleba. Na chleba sa totiž ťažko robí. Nejakú zeleninu a hotovo.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
No teda! Rada by som to ochutnala. Ale niekedy budúcu jeseň alebo v zime, teraz už kolenám odzvonilo- muž bol dnes u lekára a vraj má zvýšený cholesterol (1.x v živote), tak musíme variť trocha diétnejšie.
Páni, to musí byť výborné a dobrá inšpirácia. Ď. Ukladám. To bude niečo pre môjho, ten keď vidí v obchode kolená, hneď skúša: "nekúpime?", "neupečieme?". @Kvakac teda naozaj, ako píše Haji, ty teda jedeš!!!! Len tak ďalej, z tvojich receptov priam srší, že (ako sa diskutuje v poslednej diskusii) varíš s láskou.
@Haji (25.3.2019 22:12)

Ďakujem za koment. Obdivujem ako máš veľa optimizmu. V niektoré dní by veru človek potreboval z neho trochu. Keď je v rodine aspoň jeden taký, tak je hneď veselšie. Držím palce všetky štyri.
@Kvakac (26.3.2019 07:12)
Haha, jsi mě dostal! To víš, kde nic není a ani čert nebere - pak je humor jediná možná cesta. V tomto jsem po ockovi. Špásoval často a rád. A jak známo, geny "nevyčuráš". Přeji hezký den, plný lásky a radosti!
booožinku, už dávno som pri počítači neslintala, ale teraz doslova mám plné ústa, až musím pregĺgať, žiaľ naprázdno. Ale niekedy určite skúsim, len si najprv musím kúpiť výkonnejší mlynček :-)

Pridaj komentár k receptu: