Zemiaková baba s mäsom
Zemiaková baba s mäsom

Bravčové koleno v zemiakovej babe fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 25. marca 2019
Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept)
Foto: kvakac

Jedli ste už koleno v zemiakovej babe? Nie. Treba vyskúšať je to jednoducho k zjedeniu. Je to rýchlejšie urobené, ale aj rýchlejšie zjedené. Keď som povedal, že je to diétnejšie, lebo tam nejde masť a zemiaky to trochu zjemnia. Tak jedli aj ženy, že také môžu. Malá rada, keď náhodou to budete robiť pre návštevu, tak aspoň z dvoch kolien. Keď už sa rozbehli kolená, tak aj ja prispejem trošku.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
90 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

1300 g (surové)
800 g
10 strúčikov (veľa)
1 KL
1 PL
4 ks
Na potretie:
1 KL
1 PL
1 KL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Koleno vyzlečieme z kože, umyjeme a kožu oholíme gillette Mach 3. Aby bola pekne hladká a prerežeme na štyri kusy.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso vykostíme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vojdu do mlynčeka na mäso. Zemiaky očistíme a tiež pokrájame na také iste kúsky, ako mäso. Zemiaky dávam asi toľko, ako mäsa 1:1. Cesnak očistíme od šupiek.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko zo spolu zomelieme. Osolíme, okoreníme a dáme majorán a vajcia. Pokiaľ možno bez škrupín, aby nám potom neškrípali pod zubmi. Premiešame a...

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...dáme do hrnca. Ja som použil okrúhly s priemerom 24 cm s pokrievkou, čo ide aj do rúry.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch použijeme kožu. Nepodlievame ani nemastíme, to si samé pustí masť. Prikryjeme a vložíme do rúry na 180 °C na hodinu. Po hodine necháme bez pokrievky zapiecť na pol hodinu do červena na 200 °C. Každá rúra je iná, tak si to treba prispôsobiť na ňu.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pekne sa to zapieklo, vôňa ide po kuchyni až hrôza. Hrniec vytiahneme, necháme vychladnúť, až vydržíte. Prerežeme tento koláčik.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naložíme na tanier a môžme vychutnávať bez chleba. Na chleba sa totiž ťažko robí. Nejakú zeleninu a hotovo.

    Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Ja odpadnem! Najbližšie na chalupe sa ide na to. Akurát asi dokúpim nejakú tú kožku, aby na povrchu tej chrumkavej dobroty bolo viac aj po spečení. Vďaka za tento lákavý námet.
denyany
No teda! Rada by som to ochutnala. Ale niekedy budúcu jeseň alebo v zime, teraz už kolenám odzvonilo- muž bol dnes u lekára a vraj má zvýšený cholesterol (1.x v živote), tak musíme variť trocha diétnejšie.
klukodvody
No vidíš, to je v pořádku že dáš takovou parádu a ne že si budeš baštit sám. Také chceme a za rychlé přidání díky. Je to parádní bašta. Srdečně zdravíme.
evelynba
Páni, to musí byť výborné a dobrá inšpirácia. Ď. Ukladám. To bude niečo pre môjho, ten keď vidí v obchode kolená, hneď skúša: "nekúpime?", "neupečieme?". @Kvakac teda naozaj, ako píše Haji, ty teda jedeš!!!! Len tak ďalej, z tvojich receptov priam srší, že (ako sa diskutuje v poslednej diskusii) varíš s láskou.
kvakac
@Denyany (25.3.2019 18:16)

Ďakujem za koment. Veď to je diétnejšie. Teraz je jar a viac pohybu, tak teraz by sa to malo jesť. Ja si aspoň myslím.
kvakac
@Klukodvody (25.3.2019 22:05)

Ďakujem za koment. Nechcel som to sem pôvodne pridať, veď je to jednoduché jedlo. No ale na želanie povedal som si, prečo nie. Tiež Vás zdravím.
kvakac
@Haji (25.3.2019 22:12)

Ďakujem za koment. Obdivujem ako máš veľa optimizmu. V niektoré dní by veru človek potreboval z neho trochu. Keď je v rodine aspoň jeden taký, tak je hneď veselšie. Držím palce všetky štyri.
kvakac
@Evelynba (26.3.2019 06:56)

Ďakujem za koment je veľmi príjemný. Treba spraviť svojmu milému. Veď niekedy stačí chlapovi pár milých slov a kus poriadneho žvanca a bude hory prenášať.
haji
@Kvakac (26.3.2019 07:12)
Haha, jsi mě dostal! To víš, kde nic není a ani čert nebere - pak je humor jediná možná cesta. V tomto jsem po ockovi. Špásoval často a rád. A jak známo, geny "nevyčuráš". Přeji hezký den, plný lásky a radosti!
kukulienka71
V poslednej dobe sa to tu len tak hemží kolenami:-) tak som dnes aj ja jedno kúpila, no neviem, ktorý recept ma chytil najviac. Ešteže máme len takéto problémy, že ano? Ono to je naozaj tak, čím viac sa človek v kuchyni zvŕta, tým viacej nápadov má, tak ako aj @kvakac
45678
@kvakac inšpiroval si ma:-) dnes aj u nás bola zemiaková baba,gerheň, nie však s kolenom,ale údenú krkovičku som mala a bolo to mňam! Mám rada tento typ zákuskov:-))) pekný deň želám
kvakac
@Kukulienka71 (26.3.2019 12:08)

Ďakujem za koment. To si správne pomenovala. Koľkokrát mám dilemu, ako to urobiť. Toľko nápadov a všetko chutí, tak teraz čo. Niekedy rozhodne čas, niekedy nálada.
kvakac
@Kimlo (26.3.2019 07:59)

Ďakujem za koment. Aj to tvoje koleno, keď som zazrel, až mi oči skoro vypadli. Hneď som si predstavil to na tanieri a mľaskal na prázdno. Ešte útecha bola, že aj ja mám koleno v rúre.
kvakac
@45678 (26.3.2019 15:40)

Ďakujem za koment. Čítam a myslím asi sme jedna krvná skupina. Z tým údeným to muselo chutiť, ešte lepšie.
kvakac
@Terinka55 (26.3.2019 20:15)

Ďakujem za koment. To nie je môj nápad, ale manželky. Ja sa len chválim cudzím perím ha - ha.
1x haji
siisa
Toto určite musí chutiť. My dávame údené do zemiakovej baby a to tiež nemá chybu :)
1x kvakac
kvakac
@Siisa (30.3.2019 15:35)

Ďakujem za koment. Niekedy dávam aj údené, len teraz som mal surové, tak som dal to.
1x siisa
nephilim
Zaradit tento sice skvely recept do rubriky "Nieco zdravsie" je nezmysel.
martakv
booožinku, už dávno som pri počítači neslintala, ale teraz doslova mám plné ústa, až musím pregĺgať, žiaľ naprázdno. Ale niekedy určite skúsim, len si najprv musím kúpiť výkonnejší mlynček :-)
1x kvakac