Čokoládovo-pomarančový cheesecake fotorecept
Foto: katarina22
Tento recept som objavila v jednom časopise. Niektoré ingrediencie som si mierne poupravila a toto je výsledok. Koláč typu cheesecake nikdy nemôže sklamať, má Zobraziť celý popisTento recept som objavila v jednom časopise. Niektoré ingrediencie som si mierne poupravila a toto je výsledok. Koláč typu cheesecake nikdy nemôže sklamať, má lahodnú chuť a jeho príprava nie je náročná. Verím, že sa týmto receptom inšpirujete.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
100 g |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
150 g |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
500 g |
|
250 ml |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
|
|
Dekorácia: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme korpus. Sušienky si rozdrvíme. Ja si ich zvyknem dať do sáčku a prechádzam po ich valčekom. Niekedy si ich hodím do mixéra. K rozdrveným sušienkam pridajte roztopené maslo a premiešajte. Pridajte kakao, zľahka premiešajte. Hmotu naneste do tortovej formy, nie len na dno, takisto aj čo najviac na boky. Ja som použila formu, ktorá mala priemer 19 cm. Na dno formy si vždy dávam papier na pečenie. Takto pripravenú formu si môžme dať do chladničky.
-
2
Vytlačíme si šťavu z pomaranča (ak teda nepoužijete kúpenú, lebo aj to je cesta). 75 ml tejto precedenej šťavy privedieme k varu a pridáme k nej postrúhanú pomarančovú kôru, kryštálový cukor (kopcovitá lyžica) a vznikne nám z toho hustý sirup, ktorý necháme troška vychladnúť.
-
3
Mascarpone si zmiešame s kyslou smotanou, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, vajíčkami a múkou. Plnku si rozdelíme na 2 časti. Do 1 časti pridáme rozpustenú čokoládu, ktorú si rozpustíme vo vodnom kúpeli, kakao a zvyšných 25 ml pomarančovej šťavy. Takto pripravenú zmes vylejeme na náš vychladnutý korpus a opäť dáme do chladničky aspoň na 1/2 hodiny zatuhnúť.
-
4
Do druhej časti plnky dáme pripravený pomarančový sirup a po 1/2 hodine vylejeme na stuhnutú tmavú čoko plnku a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C na 35-40 minút. Ideáne je piecť to vo vodnom kúpeli - tak ako som to spomínala aj v mojich iných receptoch a to tak, že na spodok rúry dáme plech s vodou. To, že je cheesecake upečený spoznáme tak, že okraje začnú mierne hnednúť. Čas je preto len orientačný, nakoľko každá rúra pečie inak ( ja pečiem v elektrickej). Je dobré nechať ho vychladnúť v pootvorenej rúre, aby nepopraskal.
-
5
Na ozdobu cheesecaku som použila pomaranč a čokoládu, ktorú som sa snažila na strúhadle nastrúhať na hoblinky. Cheesecake má skvelú pomarančovú chuť a určite stojí za vyskúšanie. Verím, že mnou pridaný recept niekoho inšpiruje. Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu