Slané pletenky s vegetou fotorecept
Foto: luwinka
Dnes na slanú nôtu som upiekla tieto pletenky vhodné napríklad aj k pivu.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Ako prvé si urobíme kvások. Do menšej nádoby rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok, vykysnutý kvások a prilejeme zvyšné mlieko. Vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť zakryté pod utierkou 35 - 40 minút.
-
2
Cesto nám pekne nakyslo.
-
3
Na pomúčenej doske si ho rozdelíme na 2 polovice. Začneme z neho vykrajovať kúsky, ktoré vytvarujeme na šúľky dlhé 26 cm. Začneme každý šúľok stáčať do tvaru pletenky.
-
4
Tu sú zapletené.
-
5
Na plech si dáme pečiaci papier a poukladáme pletenky, ktoré po vrchu potrieme olejom a posypeme vegetou. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť.
-
6
Upečieme vo vyhriatej trúbe 35 minút na 200 stupňov. Upečené potrieme olejom.
-
7
V reze.
Pletenky, to "i" se mi vloudilo navíc, omlouvám se.