Jarné žihľavovo-špenátové jedlo fotorecept
Foto: cesminaz
Začala sa jar a s ňou stále viac možností na čerstvé bylinky, z ktorých sa dá urobiť aj skvelé jedlo, ktoré nielen zasýti, ale Zobraziť celý popisZačala sa jar a s ňou stále viac možností na čerstvé bylinky, z ktorých sa dá urobiť aj skvelé jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj prospieva nášmu telu :-)
Suroviny
podľa chuti (čerstvá) |
|
250 g čerstvý |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
2 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 ks |
|
50 g (82 %) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (na podliatie) |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Je čas čerstvej mladučkej žihľavy, tak to okrem čaju treba využiť aj v kuchyni na varenie :-) Na nejakom čistom mieste v prírode si nazbierame žihľavu. Ja som nazbierala za jednu tašku, z ktorej použijem na toto jedlo a zvyšok (3/4 tašky) na žihľavový prívarok :-)
-
2
Ďalej si pripravíme čerstvý špenát 250 g a asi toľko isto, alebo kľudne aj viac žihľavy. Opláchneme a pokrájame všetko aj so stonkami. Ďalej 2 veľké cibule a zo 2 strúčiky cesnaku pokrájame na drobno. A polovicu z kalifornskej papriky, pre farbu som dala červenú. Ja mám na fotke 4 cibule, lebo boli dosť malé :-)
-
3
V panvici na troche oleja si udusíme trocha osolenú cibuľu, cesnak aj papriku. Potom pridáme najprv len polovicu zeleného, trocha osolíme a zakryjeme pokrievkou. Počkáme pár minutiek, aby nám zmenšilo objem a dáme aj zvyšok. Osolíme a podlejeme troškou vody. Dusíme až do mäkka. Počas dusenia som podliala postupne 4 dl vody, aby som mala aj trocha šťavy a ochutila aj mletým čiernym korením. Keď už je hotové, pridáme trocha masla pre chuť a vrch len tak polejeme vajíčkami. Ja som si rozšľahala 3 vajcia s trochou soli a 1 KL mletej červenej papriky. S vajíčkami necháme bez miešania trocha poškvrčať/pobublať, poprípade po odstavení ešte prikryjeme chvíľku pokrievkou.
-
4
A už len nejaké pečivo k tomu a raňajky sú hotové ;-) Hodí sa k tomu aj ryža, alebo tarhoňa napríklad na obed alebo na večeru :-) Prajem dobrú chuť.
-
5
Zo zvyšnej žihľavy som na želanie staršieho syna uvarila prívarok, veľmi ho má rád :-) Môžte k nemu podávať volské oko, párok, klobásu, fašírku... čokoľvek podľa vlastnej chuti ;-P
Vzdy, zatim kazdy rok na jare, u kamaradky na chaloupce. V loukach spousta zeleneho, uzivam si to a letos se teprve tesim!
reba te take inspiruju? :-)
Najprv odštipávam centimetrové "nerozbalené" vršky žihľavy, medzi prstom a palcom stlačím (neštípe) a zjem Chuťou pripomína lieskový oriešok
alebo
do mixéra vhodím žihľavu a nastrúhané jablko, podľa potreby dolejem vodu a mixujem. podľa potreby a podľa chuti dlhšie alebo kratšie.