Jarné žihľavovo-špenátové jedlo fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 2. apríla 2019 9:31
Ďalšie recepty »
Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept)Foto: cesminaz

Začala sa jar a s ňou stále viac možností na čerstvé bylinky, z ktorých sa dá urobiť aj skvelé jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj prospieva nášmu telu :-)

Suroviny

podľa chuti (čerstvá)
250 g čerstvý
2 ks
1/2 ks
2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
3 ks
50 g (82 %)
podľa potreby
podľa potreby (na podliatie)
1 KL
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Je čas čerstvej mladučkej žihľavy, tak to okrem čaju treba využiť aj v kuchyni na varenie :-) Na nejakom čistom mieste v prírode si nazbierame žihľavu. Ja som nazbierala za jednu tašku, z ktorej použijem na toto jedlo a zvyšok (3/4 tašky) na žihľavový prívarok :-)

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme čerstvý špenát 250 g a asi toľko isto, alebo kľudne aj viac žihľavy. Opláchneme a pokrájame všetko aj so stonkami. Ďalej 2 veľké cibule a zo 2 strúčiky cesnaku pokrájame na drobno. A polovicu z kalifornskej papriky, pre farbu som dala červenú. Ja mám na fotke 4 cibule, lebo boli dosť malé :-)

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici na troche oleja si udusíme trocha osolenú cibuľu, cesnak aj papriku. Potom pridáme najprv len polovicu zeleného, trocha osolíme a zakryjeme pokrievkou. Počkáme pár minutiek, aby nám zmenšilo objem a dáme aj zvyšok. Osolíme a podlejeme troškou vody. Dusíme až do mäkka. Počas dusenia som podliala postupne 4 dl vody, aby som mala aj trocha šťavy a ochutila aj mletým čiernym korením. Keď už je hotové, pridáme trocha masla pre chuť a vrch len tak polejeme vajíčkami. Ja som si rozšľahala 3 vajcia s trochou soli a 1 KL mletej červenej papriky. S vajíčkami necháme bez miešania trocha poškvrčať/pobublať, poprípade po odstavení ešte prikryjeme chvíľku pokrievkou.

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A už len nejaké pečivo k tomu a raňajky sú hotové ;-) Hodí sa k tomu aj ryža, alebo tarhoňa napríklad na obed alebo na večeru :-) Prajem dobrú chuť.

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo zvyšnej žihľavy som na želanie staršieho syna uvarila prívarok, veľmi ho má rád :-) Môžte k nemu podávať volské oko, párok, klobásu, fašírku... čokoľvek podľa vlastnej chuti ;-P

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist