Žihľavová omeleta
Žihľavová omeleta

Jarné žihľavovo-špenátové jedlo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. apríla 2019
Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Začala sa jar a s ňou stále viac možností na čerstvé bylinky, z ktorých sa dá urobiť aj skvelé jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj prospieva nášmu telu :-)

Suroviny

podľa chuti (čerstvá)
250 g čerstvý
2 ks
1/2 ks
2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
3 ks
50 g (82 %)
podľa potreby
podľa potreby (na podliatie)
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Je čas čerstvej mladučkej žihľavy, tak to okrem čaju treba využiť aj v kuchyni na varenie :-) Na nejakom čistom mieste v prírode si nazbierame žihľavu. Ja som nazbierala za jednu tašku, z ktorej použijem na toto jedlo a zvyšok (3/4 tašky) na žihľavový prívarok :-)

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme čerstvý špenát 250 g a asi toľko isto, alebo kľudne aj viac žihľavy. Opláchneme a pokrájame všetko aj so stonkami. Ďalej 2 veľké cibule a zo 2 strúčiky cesnaku pokrájame na drobno. A polovicu z kalifornskej papriky, pre farbu som dala červenú. Ja mám na fotke 4 cibule, lebo boli dosť malé :-)

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici na troche oleja si udusíme trocha osolenú cibuľu, cesnak aj papriku. Potom pridáme najprv len polovicu zeleného, trocha osolíme a zakryjeme pokrievkou. Počkáme pár minutiek, aby nám zmenšilo objem a dáme aj zvyšok. Osolíme a podlejeme troškou vody. Dusíme až do mäkka. Počas dusenia som podliala postupne 4 dl vody, aby som mala aj trocha šťavy a ochutila aj mletým čiernym korením. Keď už je hotové, pridáme trocha masla pre chuť a vrch len tak polejeme vajíčkami. Ja som si rozšľahala 3 vajcia s trochou soli a 1 KL mletej červenej papriky. S vajíčkami necháme bez miešania trocha poškvrčať/pobublať, poprípade po odstavení ešte prikryjeme chvíľku pokrievkou.

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A už len nejaké pečivo k tomu a raňajky sú hotové ;-) Hodí sa k tomu aj ryža, alebo tarhoňa napríklad na obed alebo na večeru :-) Prajem dobrú chuť.

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo zvyšnej žihľavy som na želanie staršieho syna uvarila prívarok, veľmi ho má rád :-) Môžte k nemu podávať volské oko, párok, klobásu, fašírku... čokoľvek podľa vlastnej chuti ;-P

    Jarné žihľavovo-špenátové jedlo (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Pred vajicky uprednostnuju testoviny. Takze vsechno udelam jako ty (nedavam kapii), delam na masle a vmicham do testovin. Zdobim sedmikraskama :-)
Vzdy, zatim kazdy rok na jare, u kamaradky na chaloupce. V loukach spousta zeleneho, uzivam si to a letos se teprve tesim!
reba te take inspiruju? :-)


Ó, takovou dobrotu si nechám líbit! Kombinace "zeleného" s vajíčky je super - chuťově, vzhledem i vůní. Mně by moc chutilo. Prívarok je také super. Bezvadné suroviny, kouzelná fota - velmi pěkný receptík!
už sa nevieme dočkať žihľavy. Aj s cestovinou aj s vajíčkami.
Najprv odštipávam centimetrové "nerozbalené" vršky žihľavy, medzi prstom a palcom stlačím (neštípe) a zjem Chuťou pripomína lieskový oriešok
alebo
do mixéra vhodím žihľavu a nastrúhané jablko, podľa potreby dolejem vodu a mixujem. podľa potreby a podľa chuti dlhšie alebo kratšie.

Pridaj komentár k receptu: