Zemiakové koláče
Zemiakové koláče

Poğaça/Poača zemiakové fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. apríla 2019
Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept)
Foto: cesminaz

Slané pečivo plnené zmesou z osmažených strúhaných zemiakov :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
3/4 dl
2 dl
cca 1,5 dl
1 ks
21 g čerstvé
1 PL
1 KL
Plnka:
5 ks
2 ks
1 bal. konzervované
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
Na posyp:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a v mlieku napučané kvasnice. Počas hnetenia pridávame postupne ešte tých cca 1,5 dl vlažnej vody a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Trocha cesto ešte pomocou múky vymiesime do bochníka a necháme cesto zakryté cca 40 minút kysnúť.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si pripravíme väčšie zemiaky, cibuľu a zavárané huby. Huby môžte dať menšiu, ale aj väčšiu konzervu, komu ako chutí. Zemiaky si na hrubo postrúhame, cibuľu nadrobno pokrájame a huby scedíme a podľa potreby tiež trocha pokrájame.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvici na horúci olej dáme polovicu zemiakov a na veľkom plameni ich kde-tu opečieme, treba obracať drevenou lopatkou/vareškou. Keď sa nám opiekla prvá polovica, odsunieme ju celkom bokom v panvici a dáme k tomu opiecť aj zvyšok zemiakov. Môžte dať trošku oleja ešte ak treba. Keď máme všetky zemiaky opečené, pridáme cibuľu, huby, soľ, mleté čierne korenie a premiešame. Necháme asi 10 minút nezakryté spolu poškvrčať. Hotovú plnku dáme bokom.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a rozdelíme naň celú plnku. Poukladáme nakrájaný syr a skrútime na závin. Ostrým nožom ho nakrájame na hrubšie kúsky a poukladáme na plech s papierom.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poača natrieme už aj so žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami vody, posypeme černuškou a inými semienkami a už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poača sú veľmi chutné samotné, ale aj s polievkou. Prajem dobrú chuť :-)

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte by som dala taký malý tip čo sa týka plnky. Keď vynecháte huby a pridáte nastrúhaný cesnak a majoránku, tak budete mať plnku chuťovo ako haruľa/zemiakové placky.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
@Anulienka1 :-)) vdaka pekne. @Smejkad :-)) no musím to stíhať keď chcú doma jesť ;-)) Myslíš po príprave plnky? Zemiaky musíš narychlo bez soli opiecť na začiatku.Povedzme pól na pól.Tie opečené ostanú chrumkavé,ale potom pridáš sol a korenie a tým pádom za dalších pár minút tie opečené trocha zmäknú a tie neopečené sa pekne udusia :-)
@Haji :-)) vdaka za milé slová! @Denyany zlatá,budem rada ak vyskúšaš niekedy :-) Pozdravujem! @Rubyrom dakujem za milé slová :-) @45678 :-)) a prečo by tvoje nemali byt pekné??! Ani mne sa nie vždy podarí všetko super :-) Hlavné je,že doma chutí a všetci sú spokojný! @Terinka55 dakujem ti velmi krásne,si velmi zlatá :-) tolko chvály..až sa budem červenať ;-)) Prajem všetkým pekný deň!
všetky sú uložené a mnohé som už vyskúšala. Vďaka za sprevádzanie svetom kysnutého cesta. (Moje babičky ho nerobievali). Úžasné je aj jeho spojenie so stredomorskou kuchyňou.

Pridaj komentár k receptu: