Poğaça/Poača zemiakové fotorecept
Foto: cesminaz
Slané pečivo plnené zmesou z osmažených strúhaných zemiakov :-)
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
3/4 dl |
|
2 dl |
|
cca 1,5 dl |
|
1 ks |
|
21 g čerstvé |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
5 ks |
|
2 ks |
|
1 bal. konzervované |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posyp: | |
|
|
|
Postup
-
1
V miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a v mlieku napučané kvasnice. Počas hnetenia pridávame postupne ešte tých cca 1,5 dl vlažnej vody a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Trocha cesto ešte pomocou múky vymiesime do bochníka a necháme cesto zakryté cca 40 minút kysnúť.
-
2
Na plnku si pripravíme väčšie zemiaky, cibuľu a zavárané huby. Huby môžte dať menšiu, ale aj väčšiu konzervu, komu ako chutí. Zemiaky si na hrubo postrúhame, cibuľu nadrobno pokrájame a huby scedíme a podľa potreby tiež trocha pokrájame.
-
3
Do panvici na horúci olej dáme polovicu zemiakov a na veľkom plameni ich kde-tu opečieme, treba obracať drevenou lopatkou/vareškou. Keď sa nám opiekla prvá polovica, odsunieme ju celkom bokom v panvici a dáme k tomu opiecť aj zvyšok zemiakov. Môžte dať trošku oleja ešte ak treba. Keď máme všetky zemiaky opečené, pridáme cibuľu, huby, soľ, mleté čierne korenie a premiešame. Necháme asi 10 minút nezakryté spolu poškvrčať. Hotovú plnku dáme bokom.
-
4
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a rozdelíme naň celú plnku. Poukladáme nakrájaný syr a skrútime na závin. Ostrým nožom ho nakrájame na hrubšie kúsky a poukladáme na plech s papierom.
-
5
Poača natrieme už aj so žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami vody, posypeme černuškou a inými semienkami a už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať.
-
6
Poača sú veľmi chutné samotné, ale aj s polievkou. Prajem dobrú chuť :-)
-
7
Ešte by som dala taký malý tip čo sa týka plnky. Keď vynecháte huby a pridáte nastrúhaný cesnak a majoránku, tak budete mať plnku chuťovo ako haruľa/zemiakové placky.
Ďalší z tvojich receptov, ktorý musím skúsiť. Len sa chcem opýtať - tie zemiaky po upečení sú mäkké, chrumkavé, alebo aké?
Jsem hledala ten kel, haha Cesmínka je jako motorová tryskomyš a chobotnička v jednom. Další vymazlený receptík, krásná práce, milá @Cesminaz !
super plnka. musím uznať
mnam