Mascarpone zákusok
Mascarpone zákusok

Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. marca 2019
Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemné kávové cesto s vanilkovým mascarpone krémom navrchu :-) Rýchly a jednoduchý dezertík, ktorý zvládne naozaj každý.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
4 ks
125 g
2 PL
1 dl
2,5 KL
1  bal. (12 g)
štipka
Vanilkový krém:
500 g
200 g sladená
200 g
2 bal.
1 PL
Poleva:
100 g (Milka)
1 PL hustá




Postup

  1. 1

    V miske si najprv poriadne vyšľaháme už dopoly spustené maslo s cukrom. Potom po jednom pridávame vajcia, ktoré zakaždým dobre prešľaháme. Ďalej 2 pl jogurtu, ktorý tiež dobre vyšľaháme a napokon aj múku zmiešanú s kypriacim práškom. A nakoniec pridáme ešte 1 dl vlažného mlieka, v ktorom sme si zamiešali 2,5 kl silnejšej kávy. Ešte raz dobre prešľaháme a cesto nalejeme na olejom vytretý a múkou posypaný plech. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C cca 30 minút. Veľkost plechu je 35x25 cm.

    Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na vanilkový krém potrebujeme mascarpone, smotanu na šlahanie sladenú, práškový a vanilkový cukor a vanilkovú arómu. Ak použijete nesladenú smotanu na šľahanie, tak pridajte o 100 g viac cukru do krému. Na polevu si pripravíme 100 g mliečnej čokolády a hustú smotanu, ja tu mám 20%nú hustú nasladlú smotanu.

    Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do jednej misky dáme smotanu na šľahanie, ktorú podľa návodu do tuha vyšľaháme. Do druhej misky dáme mascarpone, práškový a vanilkový cukor, vanilkovú arómu a tiež dobre prešľaháme. Potom už len oboje zmiešame dokopy a krém je hotový :-)

    Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na upečené, vychladnuté cesto rozotrieme rovnomerne celý krém a dáme aspoň na 1 h do chladničky, aby krém stuhol. Po hodine vyberieme a pre krásu urobíme vidličkou do krému pozdĺž čiary. Nakoniec popolievame letnou čokoládovou polevou a dáme znova do chladničky zopár hodín postáť.

    Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čokoládovú polevu si spravíme veľmi jednoducho. Do jedného hrnčeku si nalámeme čokoládu a pridáme za 1 pl hustú smotanu. Na najmenšom plameni (alebo nad parou) za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa to nespojí do hladkej polevy :-)

    Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zákusok je veľmi chutný, presne dobrý sladký. Cesto jemné s kávovou príchuťou, ktorá výborne ladí s vanilkovým krémom :-) Nie je to tak úhľadne nakrájané, keďže tentoraz krájal môj nedočkavý syn, ktorý použil na toto jemné cesto ten nesprávny nôž :-) Ale ani to na chuti neubralo, zákusok zmizol za pár hodín! Dobrú chuť ;-P

    Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

angelikasch
2,5 kávovej lyžičky kávy a pol kila mascarpone - to je určite viac než 2,5 kávovej lyžičky - podľa mňa je to Jednoduchý mascarpone-vanilkový koláčik s kávou. :)
haji
Pěkný, jednoduchý a vděčný receptík, bezvadný postup a plno fotek v něm - až mám podezření, že jsi chobotnice, milá @Cesm ínko - dvě ruce by mi nestačily. Kdo umí, ten umí! Ráda bych ochutnala, hmm
cesminaz
@Angelikasch :-) tých 2,5kl kávy ide do cesta a krém je ako píšeš -mascarpone vanilkový.Je to výborná kombinácia :-) @Haji :-))) vdaka za prirovnanie ku chobotnici ;-)) Ale chvalabohu zatial to zvládam aj s dvomi :-) Pozdravujem.
rubyrom
Parádní receptík, díky,že ses podělila. Obdivuji Tvoji trpělivost, fotit krok za krokem při tvoření je docela náročné . Jsi skvělá!
1x haji
denyany
Zas dobrota! Máme také radi, robievam podobne, ale urobím aj podľa teba. Pekný večer!
1x haji
grejsy
Tá vanilková plnka tam dodá dobrú chuť. Pekný koláčik, páči sa mi.
1x haji
summernik
Zákusok dobrý,ale ja som do plnky namiesto 200g cukru do mascarpone dala 120g a do šľahačky nič,ani gram (neochutena) a aj tak na mňa veľmi sladké..aj arómu som dala polovicu a veľa.. piškótu som robila podľa receptu,nabudúce dám menej cukru... ináč dobre




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia