Risotto s medvedím cesnakom fotorecept
Foto: evusik
Tu u nás rastie medvedí cesnak skoro všade a rastie aj u nás na záhrade. Ja ho takto na jar pridávam skoro do všetkého. Zobraziť celý popisTu u nás rastie medvedí cesnak skoro všade a rastie aj u nás na záhrade. Ja ho takto na jar pridávam skoro do všetkého. Okrem mastného chleba s medvedím cesnakom, je toto jeden z mojich najobľúbenejších receptov.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Medvedí cesnak takto na jar začína rásť hlavne pri potokoch, v lužných lesoch. Rastie na veľkých plochách. Jeho zber začína v marci a končí v máji v čase keď cesnak začne kvitnúť. Tak si ho užime pokiaľ sa dá. Pripraviť risotto s medvedím cesnakom je veľmi jednoduché. Stačí si uvariť ryžu a zmiešať ju s rozmixovaným medvedím cesnakom. Ale ak chcete pripraviť dobré risotto kúpte si ryžu Arborio alebo Carnaroli alebo akúkoľvek inú značku ryže určenú na risotto.
-
2
Pórik nakrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme ryžu (nepreplachujeme) a chvíľu restujeme, potom podlejeme vodou, alebo vývarom, osolíme. Ryžu len podlievame a miešame, keď sa tekutina vstrebá prilejeme ďalšiu až pokiaľ nie je ryža hotová podľa našej chuti. Ryžu odstavíme, pridáme kúsok masla a za hrsť nastrúhaného syra a dobre zamiešame.
-
3
Medvedí cesnak umyjeme, nasekáme a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu, pridáme trochu vody, aby sa cesnak lepšie rozmixoval. Rozmixovaný medvedí cesnak pridáme do hotovej ryže a zamiešame, už nevaríme.
-
4
Hotové risotto má mať krémovú konzistenciu.
-
5
Ak sa vám zdá risotto suché, prilejte trochu vody alebo vývaru.
- 6
Na tanieri môžeme risotto ozdobiť nastrúhaným syrom, nasekaným medvedím cesnakom, pórikom alebo červenou reďkovkou.
- 6
Mne zas takto na jar mäso ani moc nechýba, ale ja každý recept beriem ako inšpiráciu ak ti chýba mäso tak neváhaj a pridaj si čo len chceš. Ináč takéto risotto je dobré aj ako príloha ku grilovaným kuracím prsiam, napríklad. Varenie je zábava, tak majme z neho radosť :-)
u mňa je to tiež tak, aj keď väčšinou vždy nejaké to mäso robím pre muža, ale aj jeho som už naučila na takéto jedlá, napr. nedá dopustiť na hokaido halušky so syrovou alebo bryndzovou omáčkou, ani mäso nemusí mať