Krehké orechové koláčiky fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné trvanlivé sladké pečivko :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
550 g |
|
300 g |
|
2 PL |
|
2 PL hustá |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 bal. (7,5 g) |
|
štipka |
|
Plnka: | |
300 g mleté |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2-3 PL |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky potrebné suroviny na cesto aj na plnku.
-
2
Najprv si pripravíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Potom dáme masť, smotanu, žltky a bielok. Vypracujeme polomäkké, mastné, dosť krehké cesto. Hotové necháme postáť 20 minút. Kľudne ho môžte dať aj do chladničky.
-
3
Zatiaľ si pripravíme plnku. Pomleté orechy zmiešame s cukrom, žltkom, džemom a štipkou soli. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Napokon zľahka všetko zmiešame dokopy.
-
4
Z cesta odštipkávame rovnaké kúsky a vyšúľame guličky veľkosti orecha. Na kúsku pečiaceho papiera si guľku roztlačíme, dáme cca 1 KL plnky a pomocou papiera zakryjeme druhou stranou cesta. Boky len ľahučko prstami stlačíme. Koláčiky ukladáme na plech s papierom. Môžte cesto aj vaľkať a vykrajovať kruhy, ale tak ho musíte aspoň 1-2 hodiny nechať v chladničke aby stuhlo. Mne to takto vyhovuje a nezostanú ani odrezky. To, že nemajú okrúhle okraje mi vôbec nevadí :-)
-
5
Koláčiky pečieme 20 minút v rúre, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Treba si to sledovať. Koláčiky nemajú byť hnedé, len bledé. Treba pozerať okraje koláčikov ,tie majú už chytať hnedastú farbu. Horúce sú na dotyk ešte pomerne mäkké.
-
6
Koláčiky necháme na plechu celkom vychladnúť a následne poriadne posypeme práškovým cukrom.
-
7
Koláčiky sú výborné, cesto krehučké a chutné. Orechová plnka je tiež fantastická, cítiť nielen orechy ale aj ten džem :-) Džem môžte kľudne použiť aj podľa vlastnej chuti, ale marhuľový môžem len odporúčať, veľmi tam pasuje :-) Prajem dobrú chuť, nech vám koláčiky chutia!
-
8
Ja ich zvyknem skladovať v papierovej krabici. Sú fantastické aj týždeň! Či aj dlhšie, to nemám odskúšané :-)
Kačacia masť je super, dobré sú aj kačacie švkarky, robia sa ako husie.