Orechové koláče
Orechové koláče

Krehké orechové koláčiky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. apríla 2019
Krehké orechové koláčiky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné trvanlivé sladké pečivko :-)

45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
550 g
300 g
2 PL
2 PL hustá
2 ks
1 ks
1/2  bal. (7,5 g)
štipka
Plnka:
300 g mleté
2 ks
1 ks
2 PL
2-3 PL
1 bal.
štipka
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny na cesto aj na plnku.

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si pripravíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Potom dáme masť, smotanu, žltky a bielok. Vypracujeme polomäkké, mastné, dosť krehké cesto. Hotové necháme postáť 20 minút. Kľudne ho môžte dať aj do chladničky.

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme plnku. Pomleté orechy zmiešame s cukrom, žltkom, džemom a štipkou soli. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Napokon zľahka všetko zmiešame dokopy.

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta odštipkávame rovnaké kúsky a vyšúľame guličky veľkosti orecha. Na kúsku pečiaceho papiera si guľku roztlačíme, dáme cca 1 KL plnky a pomocou papiera zakryjeme druhou stranou cesta. Boky len ľahučko prstami stlačíme. Koláčiky ukladáme na plech s papierom. Môžte cesto aj vaľkať a vykrajovať kruhy, ale tak ho musíte aspoň 1-2 hodiny nechať v chladničke aby stuhlo. Mne to takto vyhovuje a nezostanú ani odrezky. To, že nemajú okrúhle okraje mi vôbec nevadí :-)

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky pečieme 20 minút v rúre, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Treba si to sledovať. Koláčiky nemajú byť hnedé, len bledé. Treba pozerať okraje koláčikov ,tie majú už chytať hnedastú farbu. Horúce sú na dotyk ešte pomerne mäkké.

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčiky necháme na plechu celkom vychladnúť a následne poriadne posypeme práškovým cukrom.

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčiky sú výborné, cesto krehučké a chutné. Orechová plnka je tiež fantastická, cítiť nielen orechy ale aj ten džem :-) Džem môžte kľudne použiť aj podľa vlastnej chuti, ale marhuľový môžem len odporúčať, veľmi tam pasuje :-) Prajem dobrú chuť, nech vám koláčiky chutia!

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja ich zvyknem skladovať v papierovej krabici. Sú fantastické aj týždeň! Či aj dlhšie, to nemám odskúšané :-)

    Krehké orechové koláčiky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

rika111
Pekný deň,krásny a jednoduchý recept. Ja orechy milujem, recept určite vyskúšam, len sa chcem spýtať či môžem namiesto kačacej masti použiť bravčovú masť alebo maslo.
cesminaz
@Olinecka dobroty chutia vždy,nielen na sviatky :-) Na dobroty sa vždy nájde nejaká príležitosť! @Rika111 určite sa namiesto kačacej dá kludne použit aj bravčová mast.Maslo by som nedávala,to dá zas celkom iné cesto :-) Určite neolutuješ ak skúsiš,koláčiky sú výborné!
haji
Přiznám se, že vidím prvně sladký recept s kačacou masťou. Kačka z klasického prodeje v řetězci je kačka dietní, moc masti na sebe nemá. Umím si představit masť z domácej vykrmenej, vytopené sólo. Takže bravčová masť je reálnější. Krásná práce, jemné koláčiky, s ořechy super dobrotka. Šikovná jsi, milá Cesmínko, opět bezva postup, suroviny a krásná, čistá práce!
macka78
Kedy to ty všetko stíhaš, ale ani nie upiecť, ale zjesť :) :) koláčiky určite upečiem na veľkú noc, pre šibačov ako stvorené... Ďakujem za pekný recept ukladám :)
cesminaz
@Farbuska :-) ani mne tá nepravidelnost nevadí,vyzerá to ako kvietok ;-) budem rada ak vyskúšaš,som si istá že ti budu chutit. @Haji vdaka za milý komentík.Ja mám ešte zo 2-3 sladké recepty s kačacou mastou :-) od mojej mamy. @Macka78 :-)) neboj sa,u nás to má kto zjest.No a ked ideme niekde na návštevu,tak vždy niečo zoberem-s prázdnymi rukami nikdy nikde :-) najmä kde sú deti. Som si istá,že tvojim šibačom budú chutit! @Capko :-) keby sa dalo pošlem ti cez obrazovku ;-)) @Angelikasch veru škvarky z kačky sú velká dobrota!! Prajem všetkým pekný večer.
terinka55
@Cesminaz , milá moja, všetky chvály a spievania, na Tvoju tvorivosť, boli už 1000000x povedané. Predsa mi To nedá, PERFEKTNÉ a aj s pekným pozdravením :-)
cesminaz
@Terinka zlatá,ty ma stále tak vychváliš,až sa červenám :-) Srdečne pozdravujem! @Sashan ano túto som kúpila v Lidli.A nie,vôbec nebola slaná,predtým než som zamiesila cesto som ju ešte extra ochutnala :-)
sobon
No tak teraz som dorobila tieto kolaciky tvoje, a asi najkrehkejsie cesto na svete… uuuuzasne, doporucujem, podla mna aj na vylet ako stvorene… no sikovna si ty zienka😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia