Pečený guláš so zemiakovou prikrývkou

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 27. januára 2023     Dĺžka videa: 3 minúty 49 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Jednoduchšie by to snáď už ani nešlo. Na toto hlavné jedlo stačí pekáč, rúra a minimum vášho času na prípravu. Všetky suroviny len premiešate v pekáči a dáte piecť, na záver doplníte zemiačiky a výdatné jedlo pre celú rodinu je na svete.

Postup

  1. 1

    Cibuľu, cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Mäso nakrájame na kocky. V hlbšom pekáči premiešame mäso s olejom, s cibuľou, cesnakom, s paradajkovým pretlakom a koreninami. Zmes v pekáči rovnomerne rozložíme, zalejeme vývarom aj vínom. Osolíme iba jemne.

  2. 2

    Pekáč prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a gulášovú zmes pečieme v rúre pri 175 °C približne 80 minút.

  3. 3

    Očistené zemiaky nakrájame na hrubšie plátky. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a varíme asi 3 minúty. Potom ich scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. V mise dohladka zmiešame vajce so škrobom a troškou soli. Prisypeme studené zemiaky a premiešame.

  4. 4

    Na predpečený guláš rozložíme pripravené zemiakové plátky, polejeme zvyšným vajíčkom so škrobom a guláš ďalej pečieme pri 200 °C ešte asi 30 až 50 minút.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Tento recept mne zaujal svou totální odlišností od přípravy českých gulášů vždy začínajících silně vysmáhlou cibulí orestovanou na sádle. Konzistencí mi připomíná maďarský gulyas nebo slovenský kotlíkový, ale snadno připravitelný doma v troubě. Ta zapečená poklička z brambor totiž jistě zachová většinu silné masové šťávy z 0,5 l vývaru a 0,5 l vína neodpařenou. Už se těším na výsledek a recept budu šířit mezi kamarády.