Domáca Treskoslovenská Treska

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 2. mája 2020     Dĺžka videa: 4 minúty 10 sekúnd. Komerčné video.

Foto a video: TV Varecha

Prinášame Vám recept, ako si môžete u vás doma pripraviť tú najlepšiu tresku v majonéze. Recept je totiž od Ryby Košice – výrobcu Treskoslovenskej Tresky, ktorá sa stala spolu s Treskou Exklusiv víťazom Test magazínu.

Suroviny

800-1000 g
400 ml
350 ml
3-4 PL
3 ks stredne veľká
2 ks
5-6 ks
5 ks
1/2 ČL
 podľa chuti
3 l

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme 3 litre vody, 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie a necháme variť 5-7 minút.

  2. 2

    Do vriaceho nálevu pridáme rozmrazenú tresku a varíme cca 15 minút.

  3. 3

    Očistenú mrkvu približne 5 minút povaríme v osolenej vode (nie úplne domäkka). Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno.

  4. 4

    Uvarenú tresku scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame alebo natrháme na drobné kúsky, prípadné kosti odstránime. Do misy dáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, zvyšný ocot a kúsky tresky. Premiešame a dochutíme mletým čiernym korením a soľou.

  5. 5

    Necháme odležať aspoň 4-5 hodín v chladničke.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Robím podobne, t.j. postup a základné suroviny, ale na konečné dochutenie miesto octu používam citrónovú šťavu a miesto horčice nastrúham kyslú uhorku
2x haji, jankov
Vymazať
Prezradené výrobné tajomstvo? Ináč, veď takúto tresku robíme aj my, ostatní Varecháči, možno aj lepšiu....mne tam chýba kyslá uhorka, do tejto sa asi nedáva, ale do domácej ano a cibulu je dobré zapariť vriacou vodou.....ja osobne aj mierne prisladím (tekutým sladidlom). A tuším ju najbližšie spravím zasa....
Vymazať
Treska môže byť iba z Ryba Košice? To mi evokovalo spomienku.
Mám rada aj kupovanú tresku a rybací šalát. Dcéra ma raz upozornila, že keď tieto výrobky kupujem v daktorom obchodnom reťazci, aby som si všímala výrobcu. Keď je Ryba Žilina, tak je to dobré. Dajaký čas som tak robila, ale potom aj prestala, veď Žilina je 12 km vzdialená a tak všetko bolo Ryba Žilina. Až raz som si s veľkou chuťou otvorila kelímok s rybacím šalátom a nechápala som. Prekyslené, kúsky ryby aby hľadal lupou - čo to má byť? Pozriem dôkladne na kelímok - Ryba Košice. A ešte aj značka slovenskej kvality. No zbohom, ak aj ostatné výrobky označené touto značkou majú takúto kvalitu, tak to je koniec. Šalát šiel do koša (potom, že vyhadzujeme potraviny, niekedy sa ináč nedá).
PS.: V Rybe Žilina nemám ekonomický, ani iný záujem.
Vymazať
@pivonka (3.5.2020 11:36) Na každoroční dovolenke na Slovensku celý týden snídám salát tresku, protože na ni mám těžkou závislost již od roku 1965. Musím zareagovat na obranu Ryby Košice, protože mám přesně opačný chuťový názor. Treska z Košic mi chutná lahodně, kdežto z Ryby Žilina překyseleně a když před návratem do Prahy jinou neseženu, přidávám k ní proto doma další vařené filé. Velice děkuji za tento údajně originální recept a hned začnu místo běžného filé z mořské štiky shánět bílé filé z tresky s označením : bez vody a chemikálií mraženo na moři.

Vymazať
Tresku v majonéze robím podobne, majonézu si robím doma z vareného vajca a pridávam tam horčicu, aby bola "ostrejšia" a dokyselujem citrónovou šťavou...občas nakoniec pridám pár nasekaných kapár a pár nasekaných ančovičiek, dobre rozmiešam, okoštujem, prípadne chuťovo dolícujem a dám odležať do chladničky aspoň na hodinu, je to taká moja treska...ak mám "rýchlikovú" chuť na tresku a som lenivý ju robiť, tak si kupujem hotovú jedine od Ryba Žilina a prípadne dochutím...a samo, nezabudnem ju počas a po konzumácii zaliať chladeným pivkom, lebo ryba potrebuje tekutinu, aby si mohla ešte chvíľu v bruchu zaplávať...:-)
Vymazať
Doporučujem tmavú tresku .. rozmágať vidličkou .... miesto horčice uhorky .. Inak ak si takúto tresku spravíte doma zistiťe že všetko čo sa predáva v obchode je totálny sajrajt podvod a fake .... to čo sa predáva v obchode tresku rybu nevidelo ... sú tam len kože šupiny a nejaký rybací smrad
Vymazať
Tiež robím svoju treskusku, ale z tresiek "vlastnoručne" ulovených :-)) !Robil som aj zo sladkovodných rýb - viac roboty s odstraňovaním kostičiek. Určite tam kyslá uhorka (strúhaná) patrí, ja pridávam aj 2 PL horčice - vôbec to nepokazí! V recepte mi chýba nové korenie!!! Varí sa s bobkovým listom...A nechávam v chladničke odležať do nasledujúceho rána.
Vymazať
@kimlo (3.5.2020 08:54)

no presne, a este dodam, ze ked kupim tresku Kosice, doma sa so mnou ani nebavia... Zilina je TOP :)
Vymazať
V dnešní době se vyznat v mrazených rybách je kumšt. Mně chybí odvaha, proto obdivuji všechny, kteří si našli svého výrobního, balícího favorita, hmm
1x kvakac
Vymazať
Veľmi dobrý recept.
Do nálevu pridávam horčicové semienka.
Cibuľku oparujem horúcou vodou.
Variant: Pridať rozmrazený hrášok.
Vymazať
Vyskúšala som tento recept a je dobrý. Horčica mi tam pasuje, má ju vo svojom recepte aj kimlo. Akurát som si podľa neho pridala aj uhorky, tie mi tam chýbali. Kupovana treska ma nezaujíma, je to sama majonéza.