Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou fotorecept

sracz - fotkaSracz, 70 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 13. mája 2018 8:00
Ďalšie jeho recepty »

Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept)Foto: sracz

Väčšinu „váry“ prispôsobujem chúťkam mojej veliacej kapitán_admirálky. S „obyčajnou“ zemiakovou polievkou, aj keď so zmesou sušených húb s vôňou rodného Slovenska, by som u nej asi „nezabodoval“. Siahol som po chutnom výreze bravčoviny, a to už bolo „iné kaffé, alias to pravé orechové“! O každoročný „kontigent“ sušených húb sa mi starajú moji traja „dobrí abovsko- turňanskí Anjeli“, Ágika Borsíková, Víťko Krúpa a TibÝk Nagy. Nadosmrti ostanem ich vďačným dĺžnikom. Ale čím a kedy? „Ta co ja znam“?!

6-8
porcií
25-30 min
príprava
60-90 min
tepelná úprava

Suroviny

Mäsový fundament:
150 - 200 g
3 - 4 väčšie ks
3 - 4 strúčikov
3 - 4 ks
3 - 4 PL („halúzky na drobno“)
1 200 - 1 500 g
1 ML
2 - 3 KL
1 KL
1 PL
0,5 ML ( „KN-Urblik“)
2 - 3 PL (domáci)
900 - 1 000 ml (vlažná voda)
Zemiakový podklad:
150 - 200 g
1 menší ks
900 - 1 000 g
1 - 2 KL
1 - 2 ML
1 PL
1 menší postrúhaný ks (na zahustenie)
333 - 444 ml
500 - 600 ml
250 - 333 ml (lístky)
250÷333 g (čerstvá)
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    už pohľad „na nástup” ingrediencií dáva tušiť, že môžeme očakávať chutné finale; samozrejme zmes sušených húb zalejeme asi ½ litrom vlažnej vody

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    to iba na porovnanie, kedy som v spoločnosti „vrtuľky” strúčikov cesnaku, zabral aj pohľad na tzv. sloní cesnak (elephant garlic), ktorý je síce obrovský, so spravidla štyrmi „strúčikmi”, ale čo sa jeho využitia v našej kuchyni, je prakticky „nulová”, lebo silu má „dengľavú”; jeden náš, teda klasický strúčik je výraznejší, ako celá hlávka slonieho. … ale poďme ho, variť zemiakovú polievku, „zušľachtenú” po mojom!

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na vyškvarených kúskoch údenej slaniny som do sklovita orestoval postrúhanú šalotku a pretlačené strúčiky klasického cesnaku

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čas na ich restovanie som využil na pokrájanie stonkového zeleru a „konárikov” petržlenovej vňate, ktorej lístočky dostanú „šancu zabodovať” až v závere varenia

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kúsky stoniek a konárikov som pridal k orestovanému šalotkovo-cesnakovému základu, zároveň s asi 50 mm kockami bravčového pliecka, ktoré keď „zbelelo” som posypal ML (mocca lyžičkou) čerstvo mletej borievky (jalovca), 3 KL soli, KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), PL mletej sladkej papriky a pol ML guľášovo-klobásová zmesi „KN-Urblik“ a so spomienkou na moju mamku, B. P. pridal aj tri veľké PL kápiového domáceho krému; po premiešaní, keď obsah hrnca dostal prevádzkovú teplotu,

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    som ho zalial mäsovým vývarom a na menšom ohreve

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nechal vyše hodiny variť

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a dal som sa do prípravy druhej, tzv. „gruľkovej“, polovice polievky, kedy som opäť vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, na nej krátko, čo ja viem 3÷4 minútky, orestoval pokrájaný asi 200 mm kúsok póru,

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridal na „gustušné” kocky pokrájané zemiaky, s KL soli, ML čMČK a PL mletej sladkej papriky, zamiešal, podusil

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … a túto „fintu” určite dobre poznáte! … ak chcem túto polievku hustejšiu, tak ju miesto múky, nadstavím surovým zemiakom postrúhaným na syrových „očkách” a po premiešaní

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pridal namočenú zmes sušených húb aj so šťavou,

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zalial vlažnou vodou, ale iba tak, aby som zakryl zemiaky, pridal pokrájané lístočky čerstvej petržlenovej vňate, zo 6÷7 minút povaril a

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    priložil aj pokrájanú čerstvú hlivu ustricovú a po opätovnom 6÷7 minútovom povarení

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    som obidva polotovary teraz zmiešal vo väčšom hrnci, nechal priviesť do varu, podľa potreby dolial vývar alebo horúcu vodu, povaril, dochutil soľou a čMČK a hotovo!

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    k polievke, ozdobenej lístkami petržlenovej vňate, sme tentoraz prikusovali ciabattu! Chutilo, zožal som úspech a sladkú odmenu!

    Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist