Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka aj na víkend fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. augusta 2019
Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept)
Foto: Sracz

V rokoch povojnových a ešte dlho po nich, u nás doma pod Šibenou horou, táto polievka vyplňovala jeden deň v týždni. Som presvedčený, že Zobraziť celý popisV rokoch povojnových a ešte dlho po nich, u nás doma pod Šibenou horou, táto polievka vyplňovala jeden deň v týždni. Som presvedčený, že na Slovenskou je „bandurkova, gruľova, aj krumpľova” populárnejšia, ako bársktorá iná. Tentoraz som povolil uzdu svojej fantázie a čaroval som, sťa by mi šlo o dušu. Ostal mi domáci hovädzí vývar, sušený ligurček i papričky jalapeño z vlastného „chovu“ a aj o ostatné potrebné som „netrel biedu ani núdzu”. Vône sa „pretekali” a chuťovky „ochkali” po kuchyni!

6-8
porcií
30 minút
príprava
70-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
2-3 ks (šalotka)
2-3 KL
1 ks
1 ks
Zelenina pokrájaná:
2 ks
1 ks hrubostenná
1 ks
Koreniny:
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (borievka)
2-3 KL
podľa chuti (Urblík-KN)
Sušené:
250-333 ml zmes
2-3 KL
1-2 ks
Okrem toho:
1,5-2 l
1-1,2 kg
240-250 g polomäkká (połska kielbasza)
2-3 strúčiky pretlačený
Na posyp:
240-250 ml
1 ks
1 ks
2-3 PL čerstvé (na opečenie)




Postup

  1. 1

    Starý dobrý zvyk, zavčasu (najlepšie cez noc) zaliať zmes sušených húb vlažnou vodou. Ostal mi dobrý poldruha liter hovädzieho vývaru (t. j. ten All Clade hrniec v pozadí), vo veľkej porcelánovej mise sú už zemiaky (keď už boli olúpané, zistil som ich deficit v spoločnom zábere), v malej miske sú namočené dobré 2 hrste zmesi sušených húb z okolia Košíc.

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na menšie kúsky som pokrájal zelerové stonky, papriku a paradajku. Ku malej žltej cibuli som pridal a na veľkých „slzičkách” postrúhal do hrnca s olejom aj

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    šalotku a krátko ich orestoval. Po „nasosaní” zasypal 2,5 PL hrubej múky a na strednom ohreve, pomalým premiešavaním, zredukoval ich chute až do voňavého zlatožltého základu,

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kedy som do procesu zapojil pokrájanú, zelenú hrubostennú papriku, paradajku a stonky zeleru. Druhý petržlen a mrkvu (postrúhané na malých „slzičkách”), budem na masle restovať až tesne pred podávaním hotovej polievky. Po premiešaní základu som do hrnca pridal po troške korenín (rasca drvená, mleté korenie, jalovec (borievka), paprika mletá sladká, gulášovo-klobásová zmes „Urblík-KN”), dochutiť sa dá priebežne, alebo až vo „finále”,

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ešte huby aj s tekutinou a svoje miesto našiel aj „klátik” zo stonkového zeleru.

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zaliať mäsovým vývarom, podľa potreby doplniť horúcou vodou a než sa polievka dostane do varu, tak 5-7´,

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájal som poľskú klobásu a pretože je výrazne neochutená, pridal som k nej pretlačené strúčiky cesnaku. Osobná poznámka: ja tento výtvor nazývam „údenársky paškvil”, lebo je bez chute a bez vône, no napriek tomu je na tunajšom trhu veľmi žiadaná. Nuž proti gustu žiaden dišputát! Črevo si nevyberá a obsahu finálnej časti vnútorností je to jedno! Dochutiť podľa svojho, akoby riekol Paľko Mikulík, B. P., „aj tak šed dá i tak še dá”!

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom už iba presypať do hrnca a dovariť (než zemiaky zmäknú) a pridať polovicu lístočkov petržlenovej i zelerovej vňate.

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzičas som využil na postrúhanie jedného petržlenu a jednej mrkvy, ktoré som podľa návodu našej milej švagrinky Naďky Filoménky z Pavlůvek na Slovácku

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podusil samostatne na masle v panvici. Pôvodné, už v polievke uvarené, som vybral a vyniesol vtáčencom pod krík na záhradu.

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a po záverečnom dochutení som mohol, spokojný s výsledkom svojej práce, podávať na stôl! … a z pomätníka som vybral pekný citát: „Keď Stvoriteľ prikázal človeku jesť, aby mohol žiť, na povzbudenie mu pridal apetít a za odmenu – pôžitok!” ANTHELME BRILLANT SAVARIN.

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V polievke som musel použiť sušený ligurček, pretože čerstvý spod hradu pri Turni nad Bovou sa mi už pred tromi mesiacami síce pekne zazelenal, ale podobne ako bobkový list z Košíc, ruže a figa, zaplatili krutú daň za tohotoročné vraždiace horúčavy.

    Zemiaková polievka aj na víkend (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Chutná polévka, "vyšnorená" jak píše hore @farbuska. Letos jsem i já zavraždila nový loňský bobkový list, též nerozchodil letošní vedra. Dožralo mě to. No co, další rostlina, která není pro můj žhavý balkon. Takže ti rozumím, zhorené rostliny jsou smutná zkušenost.
frezia68
@Sracz : Jednoduchá a povojnová zemiaková polievka je tak fajnovo vyšperkovaná ,že by som ju nespoznala,ale chutiť musí aj fajnšmekrom. Vidieť,ako sa v kuchyni s láskou obraciaš, o čom svedčí aj pridaný citát. Variť v tej horúčave .....? Máš môj obdiv :-).
kvakac
Hm všetko čo mám rád je v polievke. Tak z toho vychádza len a len dobrá polievka. Variť v tomto teple je mimoriadna športová činnosť, takže snímam klobúk a vzdávam hold majstrovi s vareškou.
45678
@sracz (31.8.2019 19:58)

Polievka fajná, no mne sa veeeelmi paci čítať, ktorý si sprostredkoval :-)
Keď Stvoriteľ prikázal človeku jesť, aby mohol žiť, na povzbudenie mu pridal apetít a za odmenu – pôžitok!” ANTHELME BRILLANT SAVARIN.

Veselého Silvestra a všetko dobre v roku 2020 celej rodinke želám, pozdravujem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia