Zeleninová polievka s drobkami z morky fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. novembra 2016
Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept)
Foto: sracz

Dobrá zeleninová polievka nasýti, zahreje a naviac, poteší aj oči! V chladničke mi dlhšie zavadzalo „srdiečko“ stonkového zeleru a dva „stredy“ predvareného karfiolu. Mal som ich pripravené na vyprážanie. V obchode som však naďabil na utešené balenie morčacích drobkov. Pečeň som orestoval na cibuli s červenou kápiou a „korunovanú“ vyškvarenou slaninou, potešil na raňajky moju krajšiu i lepšiu ½. Krk, srdce a „zuzka“ boli základ pre vývar a potom mäkké, pokrájané, som pridal do hotovej polievky.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

900 - 1 000 g
1 500 - 2 000 ml
1 PL
6 - 8 ks
2 - 3 PL (olivový)
1 ks (menšia pokrájaná)
2 - 3 ks (stredná)
1 ks (väčší)
1 ks (stredná časť)
0,5 ks
2 - 3 strúčikov
1 ČL
podľa chuti (biele)
podľa potreby
2 ks (predvarené „ružičky“)
5 - 6 PL
1 PL (mäkké)
1 ks
1 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ešte večer som uvaril vývar z pokrájaných morčacích drobkov (asi 100 mm kúsky krku, ¼ - nky srdca a 1/8 – nky „zuzky“, ktoré som iba zalial studenou vodou, osolil a pridal sedem guličiek čierneho korenia.

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    očistil a pokrájal som zeleninu na „oku lahodiace“ kúsky,

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktoré som uložil na postrúhanú a na kukuričnom oleji orestovanú cibuľu; z jalapeño som použil iba pozdĺžnu ½ na drobno pokrájanú aj s jadierkami (@kimlo a jemu podobní „chillicowboys“ určite použijú celé, možno aj dva); premiešal krátko porestoval,

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než som pokrájal celú prostrednú časť („srdiečko“) stonkového zeleru a pridal do zostavy, premiešanú vzápätí opäť päť minút porestoval

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pretlačil strúčiky cesnaku, okorenil KL mletej sladkej papriky a čMČK; po premiešaní zalial precedeným horúcim vývarom a z čajníka dolial vriacu vodu; mäso z krku pooberal, spolu s ostatným pokrájal a nechal na pomocnom tanieri

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do variacej sa polievky som cez „haluškátor“ pretlačil krupicové (5÷6 PL) maslové ňočky na jednom vajíčku a so štipkou soli,

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložil rozkrojené „ružičky“ karfiolu i pokrájané drobky a po necelej minútke

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    za horúca servíroval. Polievka chutila a zahriala aj vďaka kapsaicínu v jalapeño! Poznámka: tento obr. som z prava i z ľava orezal a použil ako „Titulku “.

    Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , robievam často vývar z morčacích krídel aj krkov, je to balzam na dušu..veľmi chutná, voňavá polievočka...i tvoja vyzerá krásne zvodne.-) hodne petržlenovej vňaťky to si nenechám újsť..
patroveckypitrs
Kamarát @Sracz akurát včera som dojedal morčaciu podobnú polievku. Je to balzam na telo aj dušu.Tvoja je už i na pohľad lákavá a o chuti ani nepochybujem.
waocipa
vyzerá veľmi chutne,dala by som si-v nedeľu príde sestra na návštevu tak bude polievočka podla teba
bubaya
Robievam aj ja rada, ale bez karfiolu, ten mi prehluší všetky ostatné vône a ešte mi aj smrdí starou pivnicou. Dobré sú aj morčacie krídla, alebo ramienko, tam je veľa mäska a kostí na oberanie. A vývar je poriadne silný, vhodný aj ako vyprošťovák.
mironi
Mmm, vyzerá fajnovo, určite aj tak chutí...:-)
evanaaa
Potvrdzujem aj ja, morčací vývar je dobrý, práve dnes sme ho dojedli a mali sme asi 3 litre a plno zeleniny, bol z krídel a dolných stehien. A je výžívný......