
Foto: Shutterstock
O cukre sa hovorí, že je to biely jed. Také zlé to s ním síce asi nie je (ak ho človek konzumuje s mierou), ale ak sa chcete stravovať zdravšie, jednou z možností je nahradiť ho medom. Jeho výhodou je, že kvalitný med je čisto prírodný a navyše náš lokálny produkt, ktorý obsahuje aj prospešné antioxidanty, minerály, vitamíny.
Prečo med namiesto cukru?
Med je zdravšia alternatíva cukru – to vie každé dieťa. Viete prečo? Jeden dôvod je, že je to prírodný produkt, na rozdiel od cukru, kde je predsa len potrebné priemyselné spracovanie cukrovej repy alebo trstiny. Zaujímavé je, že hoci med obsahuje menej sacharidov ako cukor, je sladší, takže ho stačí použiť menej.Med navyše podporuje vznik zubného kazu menej ako cukor. Napriek tomu by sme ho mali používať striedmo, lebo predsa len obsahuje veľa sacharidov, aj keď o 20 percent menej ako cukor.
Ako a kde cukor nahradiť medom
Ak sa rozhodneme nahradiť cukor medom, namiesto 100 gramov cukru môžeme použiť 75-80 gramov medu. Najľahšie sa, samozrejme, nahrádza v tekutých pokrmoch. Prirodzenou vlastnosťou medu je jeho kryštalizácia, preto pred použitím treba med trochu zohriať, aby sa stal tekutým.Namiesto cukru ho možno použiť napríklad v domácich grilovacích omáčkach a marinádach, pri výrobe domáceho kečupu, dresingoch a zálievkach, kam ide cukor, či do omáčok k pečenému mäsu.

Foto: Shutterstock
Druhou skupinou sú sladké jedlá a nápoje ako sú limonády, domáce šťavy, kaše a nákypy a samozrejme horúce nápoje ako je čaj a kakao. Mimochodom, mlieko s medom sa odporúča na zlepšenie spánku, pretože podporuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý optimalizuje kvalitu spánku.
Pečenie s medom
Nahrádzať cukor pri pečení medom je komplikovanejšie, ale sú druhy koláčov, u ktorých sa to dá. Nahradiť sa dá napríklad v banánovom chlebíku, mafinoch aj v sušienkach. Cesto môže mať trocha inú konzistenciu, ale neľakajte sa, na výsledku sa to neprejaví.Nahradiť cukor medom sa nedá napríklad v kváskoch ani v koláčoch, ktorých základ tvoria vajcia vymiešané s cukrom, či už ide o celé vajcia, alebo len žĺtky či bielky. Tiež je problematické ho dávať do krémov, plniek a poliev, to preto, že obsahuje vodu, takže by mohli byť príliš riedke.

Foto: Shutterstock
Pri pečení s medom platí tiež niekoľko odporúčaní:
Med by mal byť tekutý (ale nie horúci) a teplota rúry by mala byť o 5-10 stupňov nižšia ako keď je v koláči použitý cukor. Med sa totiž pripáli ľahšie ako cukor.
Tiež sa odporúča použiť do koláčov mierne viac kypriaceho prášku, budú nadýchanejšie.
Med obsahuje na rozdiel od cukru aj vodu, takže na to treba pri príprave tiež myslieť – do cesta treba dať o 20 percent tekutej zložky menej ako pri použití cukru.
Ak si nie ste celkom istí výsledkom, môžete najprv nahradiť medom len časť cukru a až na ďalší krát celé množstvo.
Diskusia k článku