Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou fotorecept

sandra - fotkasandra, 5. júla 2011
Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sandra

Jeden z mojich výmyslov na rastlinný deň. Dobrotka, len sa tak po nej zaprášilo :-D

3
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks väčšie
20 ks menšie
 hrsť, nasekaná
z 1/2 ks
1 ks
2 strúčiky
 štipka
Omáčka:
2 dl
1 dl
1/2 dl
 medzi prsty
1 KL

Postup

  1. 1

    Najprv som si dala obvariť väčšie umyté zemiaky aj so šupkou, varili sa asi 10 minúť, kým boli napoly uvarené.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým som si očistila čerstvé šampiňóny, a nakrájala ich na mesiačiky. Cibuľu som si nakrájala na drobno.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky som po scedení prekrojila na polovicu a vnútro vydlabala, od šupky som nechala asi pol centimetra dužiny, a poukladala na olejom pokvapkanú zapekaciu misku. Zemiaky som tiež trochu viac pokvapkala olivovým olejom.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na olivový olej som dala pražiť cibuľku a nakrájané šampiňóny. Posypala som soľou a korením.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred koncom som pridala dva strúčiky cesnaku a medzi prsty (ale tak dobre) údenej mletej papriky.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V miske som si roztlačila dužinu zo zemiakov, pridala nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, štavu z limetky, soľ, čerstvo pomleté korenie, a podusené huby.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmesou som naplnila zemiaky a dala zakryté alobalom piecť pri 200 stupňoch na 35 minút, zvyšných 10 minút sa piekli odkryté do chrumkava.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na omáčku som si rozmrazila asi 2 dl zeleninového vývaru. Pridala som soľ, korenie a redukovala na polovicu. Potom som priliala 1 dl bieleho kvalitného vínka a opäť som chvíľu redukovala.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Priliala som kokosové mlieko, premiešala a pridala šafrán. Nechala som prevariť, podľa potreby si prípadne zahustite múkou (v troške omáčky rozmiešame múku a prijeme do hrnca). Nakoniec som omáčku precedila.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové chrumkavo zapečené zemiaky som preliala omáčkou a podávala.

    Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

frezia68
Veruže výborný recept a vyskúšam,ale s nejakou zeleninou(huby nemusím) a omáčka pre mňa zaujímavá :-)
sandratamer
Inak to kokosové mlieko bol experiment kvôli mojej delenej strave, pokojne použite na omáčku hustú sladkú smotanu.
andys
Jednoduché a pritom efektné, ukladám do KK :)
klaura
môžem zemiaky, aj huby ... a tú vôňu cítim až sem ... :)
KK
jody
Ja som tiež nehubová, ale zasa krumpľová, čo by si odporučila namiesto hríbov?
sandratamer
@jody , pôvodne som premýšľala nad tým podusiť špenátové listy na cibuľke a cesnačiku, a to potom vyšľahať so zemiakovou vydlabanou masou, ale podľa mňa hocijaká obľúbená zelenina podusená a vhodne okorenená bude super.
jody
@sandri , díky, ten špenát je super nápad a prípadne ešte syr a celý plech je môj :-)))
sandratamer
No, my sme si najprv spôsobne naložili na tanier a pekne naservírovali. (okrem tej malej zapekacej misky bol ešte plný plech, taký na pečenie králika). A potom sme si chodili do kuchyne dovtedy, kým sme to celé nespráskali. Len tak do ruky a namáčali sme si do misky s omáčkou :-D
tatranka
Mám rada tohto typu jedlá. Páči sa mi naplniť zemiačky,rôznými plnkami.Mám podobný recept v jedálničku,ale tento nie.A skúsila by som to veru aj s tým kokosovým mliečkom.Ukladám do KK.
tallulah
Veľmi lákavé, mám rada takéto chute a huby milujem...ukladám:-) A šafrán som práve dostala krásny čerstvý z Egyptu, tak určite vyskúšam...
jerica
robievam ako píšeš so špenátovým listom a cesnakom , na to nastrúhaný syr, u nás sa nedelí tak si doprajem šľahandu hoci by som mala držať odmasťovačku , no čo už jazyk mlsný , to poznám namáčať do misky & pekáča až do samého vytretia , ale to robím len ja , môj ani nevie že sa to najlepšie dá vytrieť lebo nie je pri hrncoch.
lubka1402
práve ich robím, trošku som si ich upravila podľa svojej chuti - pridala som slaninku a do hotovej masy som zamiešala nastrúhaný syr. toto som robila len tak z toho "čo chladnička dala" nabudúce by som do toho skúsila dať napr. bryndzu alebo nivu a keď budú čerstvé bylinky tak určite lístky bazalky a čo ma napadne :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha