Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou fotorecept
Foto: sracz
Ortodoxní „Stroganoff_číci‟ budú mať asi výhrady voči tomuto parafrázovanému názvu pre môj ďalší recept na zajačie mäso. Pred veľkým sťahovaním národov, teda aspoň mňa Zobraziť celý popisOrtodoxní „Stroganoff_číci‟ budú mať asi výhrady voči tomuto parafrázovanému názvu pre môj ďalší recept na zajačie mäso. Pred veľkým sťahovaním národov, teda aspoň mňa s mojou, na juh do Slnkom zaliatej Arizóny, sme likvidovali všetky zásoby z mrazničky a tak som „zhosnoval‟ aj tieto kúsky. Z posledných stehien urobím ešte rezne na cestu, ale s nimi Vás už otravovať nebudem. Jalovec mám od „skoro brata‟ TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a drienkovicu od Ferka Šalu, kamaráta z Hrhova pod Soroškou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 - 800 g (bez kostí) |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
1 KL |
|
6 - 8 PL |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
320 - 350 g |
|
4 - 5 ks |
|
podľa chuti |
|
60 - 75 ml (domáci destilát) |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
4 - 5 PL |
|
2 - 3 ks |
|
(ako príloha) |
|
Postup
-
1
mäso som nakrájal na rezance (asi 10x10x50÷70 mm), uložil ho do jenskej misy, zasypal čerstvo mletým jalovcom (borievkou) i čiernym korením (čMČK), v mažiari čerstvo drvenou rascou, pokvapkal 1,5÷2 PL oleja, premiešal a prikryté nechal „nasosávať‟, než pokrájam
-
2
väčšiu žltú cibuľu a klobúčiky šampiňónov (ich pokrájané nožičky nechám usušiť a budú sa hodiť do zemiakovej polievky),
-
3
ktoré som krátko orestoval na olejovo_maslovej emulzii (v poradí cibuľa-šampiňóny) a odložil do rúry pred ich ďalším technologickým krokom
-
4
v druhej panvici (taký „polovok‟) som na troške horúceho oleja orestoval pokrájané „rezance‟ zajačieho mäsa (v priebehu restovania je vidieť, ako sa mäso postupne „zatiahne‟ (stačí naozaj iba zopár minút), dostane svetlejší nádych, ktorý sa zmení na červenohnedú farbu; jemne som ho osolil, zalial dobrým „poldecákom‟ drienkovice a počas miešania som ju nechal odpariť; do mäsa som vmiešal teplé šampiňóny a na malé kúsky pokrájané 2÷3 sladkokyslé uhorky. Úžasne voňajúcu dobrotu som nadstavil 2 PL plnotučnej liptovskej horčice, 2 PL paradajkového krému, ešte chvíľočku dorestoval
-
5
a korunoval vmiešaním 2÷3 PL dobrej kyslej smotany
-
6
zajačinu à la Stroganoff som servíroval ozdobenú lyžicou kyslej smotany, s ryžovými rezancami „anjelské vlasy‟ posypanými na drobno pokrájaným stonkovým zelerom.
-
7
… nuž a vo voku ostali pre mňa tzv. dojedky!
A šťastnú cestu !
inak jedlo veľmi chutné ***** a ukladám.