Toskánska fazuľová polievka so šalviou fotorecept
Foto: sracz
S variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí Zobraziť celý popisS variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí spod Tatier až k Dunaju. Mamkina na „štarte“, prvá „zahraničná“, originál Záhorácka, nezabudnuteľnej Elenky Kleisovej, pamätná Šarišská „nežná“ Paľka Mikulíka a dnes „Tuscany´s Fagioli all ´Uccelletto“. Objavili sme ho v novom časopise pre domáce kuchyne „MILK STREET“ na 6. str. Zaujala ma staccato_m taliančiny, prispôsobil, uvaril som a chutila.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 - 8 PL |
|
1 ks (veľký na drobno) |
|
1 ks |
|
4 - 6 strúčikov pretlačených |
|
4 - 6 PL (na drobno) |
|
20 - 25 lístkov (na fritovanie) |
|
0,25 - 0,5 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
500 - 600 ml v konzerve (olúpané) so šťavou |
|
800 - 1 000 g |
|
podľa potreby (syr na strúhanie) |
|
Možné aditíva: | |
1 - 1,5 PL |
|
1 - 2 PL |
|
2 - 3 ks |
|
podľa možností g (kurčacie) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
vstupná zostava ingrediencií aj s novým časopisom
-
2
trošku som sa pohral pri pokrájaní buľvy fenikla na drobno
-
3
veľkou výhodou je, že ak si pripravíte všetko vopred, potom to už ide „jedenásť÷dvanásť”. Na pomocnom tanieri je pokrájaný fenikel, postrúhaná cibuľa, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané lístočky šalvie lekárskej, KL soli a 0,5 KL sušených semienok feferóniek
-
4
vo vyššom hrnci (pozri obr. č. 8) som na strednom stupni ohrevu rozohrial 3÷4 PL a vysypal doň celý obsah pomocného taniera; po premiešaní som celú zostavu podusil do zmäknutia, ~ 15´; medzičas som využil na fritovanie odložených lístkou šalvie, s druhou polovicou oleja, ktoré som následne nechal odkvapkať na papierovom obrúsku
-
5
podusená zelenina sa mi zdala dosť „suchá”, tak som ju nadstavil dobrou PL masla a dobrou PL kuracej masti, pridal ku nej konzervovanú taliansku veľkú bielu fazuľu (u nás ju voláme, že „papuča”) aj so šťavou (originál využíva šťavu len z 2/3 hrnčeka, ale táto fazuľovica je naozaj hustá, tak ja som použil štavu všetku); Poznámka: pokiaľ by ste si fazuľu pripravovali z vlastných zásob, tu je taliansky origo_postup; 250÷333 ml suchej fazule v hrnci, cez noc zaleje 1 500 ml vlažnej vody s 1,5 PL soli, pred varením do nej pridá 2÷3 („adidaska”) bobkové listy, celú hlavičku pokrájaných strúčikov cesnaku a ešte dobrý liter vody. Celú zostavu varí asi 69´ pri 150 °C, až fazuľa zmäkne a získa krémovú konzistenciu. Pri scedení si ponecháva iba 2/3 hrnčeka (vyše 160 ml) „polievky” a fazuľovicu uvarí, ako som už popísal.
-
6
do hrnca som teraz prilial aj olúpané a na drobno pokrájané (alebo v dlani popučené) paradajky v konzerve aj so šťavou, premiešal a varil ďalších 10÷12´
-
7
po ochutnaní som pridal čerstvo mleté čierne korenie, soliť nebolo treba
-
8
a prikrytú polievku, po premiešaní so zvyškom oleja z fritovania šalvie, ešte chvíľku povaril. Tento obr. tu nemusel byť, ale chcel som sa Vám pochváliť novým hrncom!
-
9
tak a hotovo, alias „fertig Mariška, prikri sa!”
-
10
na tanieri, s postrúhaným „parmezánom” a fritovanými lístkami šalvie, „toskánska fazuľovica” vyzerala takto. Taliani, hlavne doma, si skoro každé jedlo už na tanieri ešte pokropia kvapkami extra panenského olivového oleja.
-
11
skôr, než som Vás s touto polievkou zoznámil, uvaril som ju druhýraz a hotovú som v závere (už pri vypnutom ohreve) korunoval na malé kúsky pokrájanou mladou „maslovou” cuketkou,
-
12
zvyškom pečeného stehna z morky a
-
13
podľa kolegu na Varecha.sk a vzácneho priateľa „chillicowboy_a zo Záhoria”, @Kimlo pridal aj na drobno pokrájané jalapeño; množstvo si pridajte, prosím, podľa vlastných chutí
-
14
v polievkovej miske z anglického porcelánu chutila tiež až veľmi!
-
15
„krásne dievča z prérie”, to je meno tejto ruže, nového prírastku našej záhradky.
ricette-utenti.cookaround.com/fagioli-all-uccelletta.html...
Presne tak, ja jsem Ti ji poslala recept v toskanskem originalu.Toskanska kuchyne je jedna z nejjednodussich a nejstridmejsich v Italii. Nikdo jiny takto v Italii fazole nepripravuje, je to jejich know-how a recept ma docela zajimavou historii ci puvod a odtud i nazev "all ucelletto", coz znamena: na zpusob ptacka .
Chapu, ze jsi nasel recept a prizpusobil Tvemu gustu, ale to uz s toskanskym receptem nema nic spolecneho.
Urcite tam nepatri fenykl, to uz je zase jiny recept na fazole, tentokrat neapolskeho puvodu, kde se nepouziva fenykl bulva, ale jen nat divokeho fenyklu a ver mi, ze rozdil je dost podstatny: www.cookaround.com/ricetta/Fagioli-con-finocchietto-selvat...
Nepatri tam urcite cibule, coz pro nekoho muze byt nepodstatne, ale v Toskansku to vyznam ma.
Salvej necham na osobnim posouzeni kazdeho, ale je hodne aromaticka, 5-6 listku staci.
Tvoje mozne aditivy delam, ze nevidim. . . . .