Sviečková na smotane

vespere - bez fotkyvespere, 20. marca 2011

Recept pochádza z http://dobrejedlo.pluska.sk/dobre-jedlo/clanky/hydina/svieckovica- smotane.html Je skvelý a jednoduchý na prípravu.

7
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g sviečkovica -
100 g prerastená
150 g
150 g
1 ks
1 ks
10 guľôčok
5 guľôčok
5 guľôčok
2 ks
 štipku
2 lyžice
500 ml (alebo domáci vývar)
250 ml
150 ml
1-2 lyžice
50 ml
20 g




Postup

  1. 1

    1. Sviečkovicu očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a prešpikujeme slaninou pokrájanou na tenké prúžky.

  2. 2

    2. Osolíme a prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale vo vnútri zostalo šťavnaté.

  3. 3

    3. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska a krátko opražíme na tuku, ktorý zostal po opekaní mäsa. Pridáme nové i čierne korenie, borievky, bobkové listy a tymian.

  4. 4

    4. Do pekáča s pokrievkou dáme olej, opečené mäso a zeleninu. Podlejeme polovicou bujónu alebo vývaru. Zakryjeme pokrievkou a pri teplote 180 °C za občasného polievania vlastnou šťavou dusíme asi 80 minút domäkka.

  5. 5

    5. Mäkké mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

  6. 6

    6. Zo zeleninového základu vyberieme korenie, bobkové listy a zmes rozmixujeme. Zeleninu však môžeme rozmixovať aj spolu s korením.

  7. 7

    7. V hlbšej miske zmiešame smotanu na šľahanie spolu s kyslou smotanou a vymiešame dohladka. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky, pridáme ich do misky k smotane a zamiešame.

  8. 8

    8. Rozmixovanú omáčku dáme do hrnca s nelepivým dnom, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme k varu. Na miernom plameni povaríme 5 až 7 minút. Podľa chuti do omáčky pridáme biele víno, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme maslom. Už nevaríme. Vychladnuté mäso pokrájame na plátky. Servírujeme so zemiakovými alebo žemľovými knedľami a s brusnicovým džemom.

Diskusia k receptu

stemar
Je skvelý pridávam do mojej KK. Ďakujem autorke a podel sa s niečím fajnovým aj nabudúce.