Hovädzia sviečková
Hovädzia sviečková

Sviečková na smotane fotorecept

foorick - bez fotkyfoorick, 23. októbra 2021
Sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: foorick

Veľmi obľúbené jedlo od našich bratov Čechov.

4
porcie
60 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
180 g
150 g
100 g
1 ks
100 g
1 PL
2 PL
1 PL
1 ks
2 KL
5 ks
5 ks (jalovec)
2 PL
1 ks
200 g
 (alebo voda)




Postup

  1. 1

    Mäso v celku prešpikujeme pásikmi slaniny. Dobre osolíme a okoreníme. Na rozohriatej panvici alebo v hrnci na bravčovej masti mäso prudko opečieme z každej strany. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do výpeku dáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Opekáme, kým zelenina nezačne karamelizovať. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a pečieme ďalej. Keď zelenina začne po okrajoch hnednúť, prisypeme 2 lyžice cukru a necháme ho skaramelizovať. Tento základ je veľmi dôležitý, treba byť trpezlivý.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme 2 lyžice horčice, šťavu z polovice citróna, 1 lyžicu octu, jalovec, nové korenie a bobkový list. Krátko premiešame a spolu s mäsom vložíme do zapekacej misy resp. pekáča.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko zalejeme vývarom alebo horúcou vodou a prikryté pečieme za občasného otočenia mäsa, prípadne podliatia, zhruba 2 hodiny pri 180 °C.

  5. 5

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho spolu s korením a bobkovým listom. Zeleninu do hladka rozmixujeme. Vznikne nám hustá omáčka.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme späť na oheň a rozriedime ju vývarom na požadovanú hustotu. Pridáme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.

  7. 7

    Mäso nakrájame na plátky, priečne, ako sme ho špikovali slaninou. Podávame s knedľou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

izabella929
Páči sa mi tvoj recept...vyskúšala som i ja urobiť podľa receptu českých priateliek, bola výborná, ale neláka ma robiť ju častejšie..
cstvorka333
Ahojte, možno blbá otázka, ale aký vyvar? Zeleninový, Hovädzí akebo kurací?
foorick
@cstvorka333 (23.4.2023 09:46)

Ahoj, ideálny by bol ten pravý hovädzí. Ale myslím, že ani iným nič nepokazíte.