Sviečková na smotane fotorecept
Foto: foorick
Veľmi obľúbené jedlo od našich bratov Čechov.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
800 g |
|
180 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
2 KL |
|
|
|
5 ks |
|
5 ks (jalovec) |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
200 g |
|
(alebo voda) |
|
Postup
-
1
Mäso v celku prešpikujeme pásikmi slaniny. Dobre osolíme a okoreníme. Na rozohriatej panvici alebo v hrnci na bravčovej masti mäso prudko opečieme z každej strany. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
-
2
Do výpeku dáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Opekáme, kým zelenina nezačne karamelizovať. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a pečieme ďalej. Keď zelenina začne po okrajoch hnednúť, prisypeme 2 lyžice cukru a necháme ho skaramelizovať. Tento základ je veľmi dôležitý, treba byť trpezlivý.
-
3
Do tejto zmesi pridáme 2 lyžice horčice, šťavu z polovice citróna, 1 lyžicu octu, jalovec, nové korenie a bobkový list. Krátko premiešame a spolu s mäsom vložíme do zapekacej misy resp. pekáča.
-
4
Všetko zalejeme vývarom alebo horúcou vodou a prikryté pečieme za občasného otočenia mäsa, prípadne podliatia, zhruba 2 hodiny pri 180 °C.
- 5
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho spolu s korením a bobkovým listom. Zeleninu do hladka rozmixujeme. Vznikne nám hustá omáčka.
- 6
Dáme späť na oheň a rozriedime ju vývarom na požadovanú hustotu. Pridáme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.
- 7
Mäso nakrájame na plátky, priečne, ako sme ho špikovali slaninou. Podávame s knedľou. Dobrú chuť.
Tiež hovädzia sviečková:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Ahoj, ideálny by bol ten pravý hovädzí. Ale myslím, že ani iným nič nepokazíte.
z kravičky nebo volka