Hovädzia sviečková

Sviečková na smotane (fotorecept)

Autor receptu: foorick

Veľmi obľúbené jedlo od našich bratov Čechov.

4
porcie
60 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso v celku prešpikujeme pásikmi slaniny. Dobre osolíme a okoreníme. Na rozohriatej panvici alebo v hrnci na bravčovej masti mäso prudko opečieme z každej strany. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
  2. Do výpeku dáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Opekáme, kým zelenina nezačne karamelizovať. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a pečieme ďalej. Keď zelenina začne po okrajoch hnednúť, prisypeme 2 lyžice cukru a necháme ho skaramelizovať. Tento základ je veľmi dôležitý, treba byť trpezlivý.
  3. Do tejto zmesi pridáme 2 lyžice horčice, šťavu z polovice citróna, 1 lyžicu octu, jalovec, nové korenie a bobkový list. Krátko premiešame a spolu s mäsom vložíme do zapekacej misy resp. pekáča.
  4. Všetko zalejeme vývarom alebo horúcou vodou a prikryté pečieme za občasného otočenia mäsa, prípadne podliatia, zhruba 2 hodiny pri 180 °C.
  5. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho spolu s korením a bobkovým listom. Zeleninu do hladka rozmixujeme. Vznikne nám hustá omáčka.
  6. Dáme späť na oheň a rozriedime ju vývarom na požadovanú hustotu. Pridáme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.
  7. Mäso nakrájame na plátky, priečne, ako sme ho špikovali slaninou. Podávame s knedľou. Dobrú chuť.