Hovädzia sviečková

majuskam - bez fotkymajuskam, 17. marca 2014
Hovädzia sviečková
Foto: majuskam
5
porcií
20 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
5 ks
10 ks
1 ks
150 g
2 PL
1 PL
1 ČL
2 ks
6 ks
6 ks
2 PL
4 PL
100 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Umyté mäso krížom dobre prešpikujeme slaninou a mrkvou dobre nakoreníme a osolime. Na prudkom oleji osmažíme aby sa vytvorila kôrka aby zostalo mäso šťavnaté.

  2. 2

    V hrnci v ktorom budeme variť na kocky nakrájanú cibulu a slaninu osmažíme, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a ptržlen smažíme kým zelenina troška nezozlatne. Posipeme cukrom, pridáme horčicu a dobre zamiešame necháme chvíľku dusiť a pridáme ocot.

  3. 3

    Pridáme osmažené mäso aj s vípekom pridáme gulôčky korenia a bobkový list zalejeme vodou tak aby zakrívala mäso. Počas varenia sledujeme aby sa voda veľmi neodvarila.

  4. 4

    Ak je mäsko uvarené a mäkké vyberieme ho a dorobíme omáčku. Pridáme šťavu z pól citróna a mlieko s rozmiešanou múkou, pridáme kyslú smotanu a smotanu na varenie.

  5. 5

    Necháme dôkladne prevariť. Ak treba tak dochutíme soľou, smotanou aleo citrónom. Po dorobení omáčku rozmixujeme.

Diskusia k receptu

kukulienka71
V bode 2 a 3 máš až 3ks hrubice,ja sa nezvyknem kvôli jazykovým chybám ozvať,lebo stane sa,ale kole to oči,oprav si to prosím ťa. Jedlo vyzerá byť dobré,okrem toho pozadia,však ty sa vycibríš hádam:-)
1x sara50
mijaita
Damy upozornily na hrubky, ja si dovolim nesouhlasit s postupem, surovinama a i názvem.
Tohle nějaké maso špikované, vařené se zeleninou. Uz jen mnozství a druhy pouzitych surovin - jednak chybí základní surovina, kterou je celer! Cibule je malo! Hořčice do svíčkové? Nepředstavitelné! A v konečné fázi, svíčková se špikuje pouze slaninou, nakladá se na několik hodin až dva-tři dny a nakonec se maso v zelenině (hodně zeleniny) peče!! Nakonec se zelenina pasiruje nebo mixuje a přidá se smetana. Mouka do svíčkové nepatří. Zeleniny má být tolik, aby byla omáčka hustá a naopak se ještě smetanou ředila. Nazvala bych to spikovanym masem v hrnci. Opravdu dobrých receptů na svíčkovou je tu jistě dost. Tak proč tohle nazývat svíčkovou? Btw se svíčková podává s houskovými knedlíky!
Pro zajímavost, název "svickova" vznikl z kusu masa zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu, prasat a koní a je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci.
1x sara50
svedka
@mijaita my v Trencianskom okoli odjakziva davame aj trosku horcice a priprava pecenim je viac menej ceska,my svieckovu normalne varime a je to delikatesa,teda aspon ta moja,o tejto nie so m presvedcena :) A my svieckovu najradsej jeme s parenou knedlou,houskove nie su slovenske a take typicke :) Nic v zlom,ale...
svedka
a nie len v Trencianskom,to bol len priklad...
mijaita
@svedka , ano, to ja jsem pochopila, take jsem to ve zlem nenapsala, ale urcite bych k tomu pripsala ze je to treba trencianska variace na hovezi svickovou. Ja bych slovenske halusky urcite take jinak pojmenovala, kdybych je varila jinak nedej boze :-) Ani ne tak z duvodu patriotismu, ale spis kvuli jidlu jako takovemu, ktere se zakladnim receptem proslavilo a stalo se narodnim pokrmem.
svedka
Tak to mas pavdu,staci pripisat,preco je obmenena.Mne len nejak prislo luto,ocividne sa dievcina snazi :) ale chvaly sa nedocka.ale to uz nie je nasa chyba...Inak @mijaita ja by som si ani taku skusenu kucharku kritizovat nedovolila,tiez som nemyslela v zlom :)
mijaita
@svedka ale u nas se take dela varena svickova, nemysli si ze ne!! Urcite i to je dobre a take ji dela kazdy jinak. U tebe nejde jen o to a o tu horcici, ale nemas tam celer, coz je zakladni, stavebni kamen omacky a maso se nespikuje mrkvi. To je tak asi nejvetsi zmena oproti svíčkové jako takové. Nejsem az tak zkusena kucharka, zdaleka ne, a kritika neni nikdy a nikomu na skodu, pokud je opravnena. A na veku nezalezi!
mijaita
@svedka a mimochodem, kdyz to pojmenujes jinak, pritahnes pozornost, protoze svickovou zna snad kazdy.
staja
My v trenčianskom okolí sme sviečkovú nikdy nevarili. Je to možno zvyk v nejakej domácnosti, ale nezovšeobecňovala by som to. Neviem si celkom dobre predstaviť hovädziu sviečkovicu uvarenú ako v polievke.
svedka
Len sa pozri :) Patri to vsetkym ako aj mnoho inych skvelych receptov tu na Vareche :)
afataga
ja sa k receptu vobec vyjadrovat nejdem, lebo ja toto jedlo naozaj nemam rada, takze ho ani neviem varit, ani sa to nebudem ucit, neviem, ktora je prava a ktora lava, ale vidno, ze si sa snazila, ale mne sa akosi nezda, ze to kockate maso je naozaj zo svieckovice
evicka63
To "kockaté mäso" je asi roštenka - tá ma podobný tvar a je o máličko mäkšia ako napr. falošná sviečkovica. Tú pravú sviečkovicu máloktorá gazdinka kupuje (vzhľadom na je cenu).
agora
podľa mňa sa pravá sviečkovica na takéto jedlo ani nepoužíva, skôr falošná, roštená, resp. aj zadné...sviečková na smotane je klasický názov, dokonca poznám ľudí, čo ju robia aj z bravčového a povedia, že robili sviečkovú na smotane...
jujoska
no a uz je to tu zas, teraz pridu majstri sveta, hlavne jedna, a zacnu rozoberat spravny nazov a nespravne maso... @mijaita ako som si vsimla, z neznamych dovodov je to pomerne rozsirena verzia tu na Slovensku, s tou horcicou, a urcite minimalne polovica ludi maso dusi a nie pecie, ja to tak robim tiez, viac nam to tak chuti. Netreba ju hned zdzubat chuderu, su tu ooomnoho horsie verzie, tam si sa mohla realizovat . Nic v zlom, viem ze to myslis dobre, ale trosku by si mohla ubrat paru, ved sa ta budu deti bat :-)
evanaaa
Aj ja dávam horčicu do smotany, robila to pred niekoľkými desaťročiami aj moja mama a tá varila v " panských" rodinách. Tiež som mäso aj dusila, ale skúšala aj piecť so zeleninou. Slaninou som špikovala len raz ale mne chuť slaniny v omáčke vadila a väčšinou sa tak robí pri hovädzom "nadivo", je to podobné sviečkovici, ale mäso sa pár dní marinuje v náleve, aj tak som skúšala. Myslím, že nikde sa nedá hovoriť o pravej sviečkovej, tiež má viac verzií, ako aj niektoré iné známe recepty. A ano, celer tam chýba........




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia