Fazuľková polievka
Fazuľková polievka

Struková polievka s nakladanými hubami fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 21. novembra 2022
Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept)
Foto: kimlo

Našiel som v špajzi zabudnutý jeden menší pohár s nakladanými suchohríbmi, a keďže som chcel spotrebovať aj mrazené fazuľkové struky z minulej sezóny, tak Zobraziť celý popisNašiel som v špajzi zabudnutý jeden menší pohár s nakladanými suchohríbmi, a keďže som chcel spotrebovať aj mrazené fazuľkové struky z minulej sezóny, tak mi napadlo, že ich použijem v tomto recepte. Polievka je sýta a zahreje v týchto chladných dňoch.
Zdroj: internet

5
porcií

Suroviny

300 g (mrazené krájané)
5 ks
1 menší pohár
1 PL
1 PL
2 l (alebo voda)
200 ml (33 %)
1 hrsť (nasekaný)
4 ks
2 ks
1 KL
0,5 KL
1-2 KL




Postup

  1. 1

    Mrazené struky som mal už nakrájané na asi 2 cm kúsky, huby precedíme z nálevu.

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle spolu s novým korením. Zasypeme hladkou múkou a opražíme.

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vývarom a rozmiešame aby sa netvorili hrudky. Pridáme fazuľové struky, na kúsky nakrájané zemiaky, soľ a bobkový list. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni asi 30 minút.

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky so smotanou pridáme asi 1-2 naberačky polievky, rozmiešame a vlejeme naspäť do polievky. Pridáme aj scedené, prípadne aj nakrájané huby. Povaríme už len chvíľku.

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver pridáme kôpor a dochutíme mletým korením, cukrom, prípadne pár kvapkami octu (záleží či boli huby dostatočne kyslé).

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do polievky sa hodí stratené vajce, ktoré si pripravíme nasledovne: V hrnci dáme zovrieť aspoň 2 litre vody do ktorej pridáme cca 100 ml octu. Vajíčko rozklepneme do misky alebo pohára (moje bolo domáce 2-žĺtkové).

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vareškou spravíme vo vriacej vode vír a do stredu opatrne vlejeme vajce. Varíme presne 3 minúty aby sa bielok zrazil, žĺtok zostane vnútri tekutý.

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vajce opatrne dierkovanou naberačkou vyberieme a vložíme do taniera na polievku, narežeme špičkou noža, aby trocha vytieklo.

    Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

afataga
Robim skoro tak isto, aj privarok, len koprom setrim :-), moc ho nemam rada, toto je jedine jedlo, kde ho znesiem. Je to vyborne.
mijaita
Ja zase nerada kysele houby v jidle. Bud je jime samotne, nebo smicham s majonezou a berannima rohama nakladanyma.
Ovsem jen s normalnima houbama je to polivka IA kvality! :-)
2x kimlo a haji
kimlo
@kvakac (21.11.2022 15:47)
Ďakujem kamarát, aj ja mám tieto polievky veľmi rád, máme rovnaké chute.
kimlo
@afataga (21.11.2022 15:55)
Ja zase kôpor milujem, ale chápem, veľa ľudí, aj čo poznám ho nenávidí.. ja zase nemusím koriander. Je to na každého chuti :-)
kimlo
@mijaita (21.11.2022 19:30)
Kyslé huby sú do takýchto jedál alebo prívarkov ako stvorené, akurát nemusia každému chutiť. Dalo by sa samozrejme aj s normálnymi, len by som to musel dochutiť octom.. :-)
45678
Nič by som nerobila inak ,výborná polievka a veľmi štýlový tanier 👌
2x kimlo a sracz
mijaita
@kimlo (22.11.2022 07:14)
Ano, stejne, jako znam muze, kteri nesnasi tepla rajcata a cerstva je radi. Miluju houby ve vsech podobach, ale kyselé, teple v jidle, NE :-) Tak jsme zas u toho. 100lidi, 100chutí! A jsem ti jeste nerekla, ze do polivky nedavam NIKDY ocet, ale zakysanku. Z toho vyplyva, ze je to skvela polivka kterou i varim, ale z normalnich hub a se zakysankou. Kopr miluju :-) I fotku mas peknou a protoze mam na mrazaku pul pytliku mraz lusek, v lednici zakysanku, brzo ji uvarim! Máv! :-)
2x haji a kimlo
haji
Mně by moc chutnalo, samé dobré suroviny. Polévečka jako cumel.
2x kimlo a sracz
kimlo
@45678 (22.11.2022 12:45)
Vďaka za nahliadnutie. Týchto starých tanierov mám celú súpravu, plytké, hlboké aj dezertné, sú moje najobľúbenejšie. :-)
1x 45678
kimlo
@mijaita (22.11.2022 14:32)
Poznám aj ja také prípady, kolega z práce nenávidí čerstvé paradajky, ale paradajkovou polievkou alebo omáčkou sa ide priam zadrhnúť. Je to tak, 100 ľudí-100 chutí...
mijaita
Jsem diky tvemu "nakopnuti" mela dobry obed. Jak jsem ti psala vys, kysele houby do teplych jidel nedavam. Bohuzel, cerstvy kopr musim do mrazaku doplnit, tak, bohuzel, jen suseny. Nicmene jsem vytunila koprovyma seminkama oprazenyma na kousku masla. Jsou v polivce dobra! Tak diky a promin ty houby :-)


2x kimlo a haji
kimlo
@mijaita (25.11.2022 12:52)
Dobre si navarila, to s tymi kôprovými semienkami je pre mna novinka a dobrý nápad. Ja mám kôpor v mrazaku a ak sa niekde predávajú aj semienka tak to niekedy skúsim.
kimlo
@mijaita (25.11.2022 14:35)
Pozrel som, vyzerá veľmi dobre. Práve som si minuly víkend zo Záhoria doniesol takmer kilo zamrazenych fazulovych strukov. Čabajku mám doma stále, ostatné suroviny sa daju bežne kúpiť, nabudúce keď budem robiť zase strukovú, vyskúšam Békescsabu. Vďaka za tip. 😋
1x haji
janger
Velmi by som si pochutila na tejto polievke. Komplet tak, ako je...
A to vajce je teda poriadne vajcisko :-).
2x kimlo a sracz
kimlo
@janger (30.11.2022 21:10)
Vďaka za komentár, verím že by Ti chutila. Na také domáce vajčiská mám dodávateľa, bývajú veľké a neraz obsahujú 2 žĺtka.
1x janger
sracz
Vysoko oceňujem tento rcp "ám block" a v obdobe ho často varievam aj ja! V tunajšom obchode "Európske potraviny" má majiteľ Šurik, najmenej 27 druhov rôznych zaváraných húb od bez príchutí, cez sladkokyslé, či v marináde, takže mám "haďabej" možností výberu. Ak použijem huby z o sladkokylého nálevu, nemusím už používať ocot, či citrónovú šťavu! Nech Ti to tak @Kimlo "šmačňe" varí i naďalej!
1x kimlo
kimlo
@sracz (1.12.2022 19:26)
Vďaka za nahliadnutie Feri, samozrejme že s hubami v octe už netreba veľmi dochucovať kyslým, záleží od nálevu. Ja som v tejto mojej dochutil len cukrom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia