Struková polievka s nakladanými hubami fotorecept
Foto: kimlo
Našiel som v špajzi zabudnutý jeden menší pohár s nakladanými suchohríbmi, a keďže som chcel spotrebovať aj mrazené
fazuľkové struky z minulej sezóny, tak Zobraziť celý popisNašiel som v špajzi zabudnutý jeden menší pohár s nakladanými suchohríbmi, a keďže som chcel spotrebovať aj mrazené
fazuľkové struky z minulej sezóny, tak mi napadlo, že ich použijem v tomto recepte. Polievka je sýta a zahreje v týchto chladných
dňoch.
Zdroj: internet
porcií
Suroviny
300 g (mrazené krájané) |
|
5 ks |
|
1 menší pohár |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 l (alebo voda) |
|
200 ml (33 %) |
|
1 hrsť (nasekaný) |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
1 KL |
|
0,5 KL |
|
1-2 KL |
|
Postup
-
1
Mrazené struky som mal už nakrájané na asi 2 cm kúsky, huby precedíme z nálevu.
-
2
Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle spolu s novým korením. Zasypeme hladkou múkou a opražíme.
-
3
Zalejeme vývarom a rozmiešame aby sa netvorili hrudky. Pridáme fazuľové struky, na kúsky nakrájané zemiaky, soľ a bobkový list. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni asi 30 minút.
-
4
Do misky so smotanou pridáme asi 1-2 naberačky polievky, rozmiešame a vlejeme naspäť do polievky. Pridáme aj scedené, prípadne aj nakrájané huby. Povaríme už len chvíľku.
-
5
Na záver pridáme kôpor a dochutíme mletým korením, cukrom, prípadne pár kvapkami octu (záleží či boli huby dostatočne kyslé).
-
6
Do polievky sa hodí stratené vajce, ktoré si pripravíme nasledovne: V hrnci dáme zovrieť aspoň 2 litre vody do ktorej pridáme cca 100 ml octu. Vajíčko rozklepneme do misky alebo pohára (moje bolo domáce 2-žĺtkové).
-
7
Vareškou spravíme vo vriacej vode vír a do stredu opatrne vlejeme vajce. Varíme presne 3 minúty aby sa bielok zrazil, žĺtok zostane vnútri tekutý.
-
8
Vajce opatrne dierkovanou naberačkou vyberieme a vložíme do taniera na polievku, narežeme špičkou noža, aby trocha vytieklo.
Ovsem jen s normalnima houbama je to polivka IA kvality! :-)
Ďakujem kamarát, aj ja mám tieto polievky veľmi rád, máme rovnaké chute.
Ja zase kôpor milujem, ale chápem, veľa ľudí, aj čo poznám ho nenávidí.. ja zase nemusím koriander. Je to na každého chuti :-)
Kyslé huby sú do takýchto jedál alebo prívarkov ako stvorené, akurát nemusia každému chutiť. Dalo by sa samozrejme aj s normálnymi, len by som to musel dochutiť octom.. :-)
Ano, stejne, jako znam muze, kteri nesnasi tepla rajcata a cerstva je radi. Miluju houby ve vsech podobach, ale kyselé, teple v jidle, NE :-) Tak jsme zas u toho. 100lidi, 100chutí! A jsem ti jeste nerekla, ze do polivky nedavam NIKDY ocet, ale zakysanku. Z toho vyplyva, ze je to skvela polivka kterou i varim, ale z normalnich hub a se zakysankou. Kopr miluju :-) I fotku mas peknou a protoze mam na mrazaku pul pytliku mraz lusek, v lednici zakysanku, brzo ji uvarim! Máv! :-)
Vďaka za nahliadnutie. Týchto starých tanierov mám celú súpravu, plytké, hlboké aj dezertné, sú moje najobľúbenejšie. :-)
Poznám aj ja také prípady, kolega z práce nenávidí čerstvé paradajky, ale paradajkovou polievkou alebo omáčkou sa ide priam zadrhnúť. Je to tak, 100 ľudí-100 chutí...
Vďaka za nahliadnutie a komentár :-)
Dobre si navarila, to s tymi kôprovými semienkami je pre mna novinka a dobrý nápad. Ja mám kôpor v mrazaku a ak sa niekde predávajú aj semienka tak to niekedy skúsim.
rada pouzivam koprova i fenyklova seminka. Kopr v mrazaku mam vzdy..... :-) a pak jednou nedoplnim a ono polivka! Pristi tyden koupim, mam v planu luskovou z Bekescsaby . Moje velmi obliben polivka, kopr take nutny.
varecha.pravda.sk/recepty/luskova-polevka-z-bekescsaby/60...
Pozrel som, vyzerá veľmi dobre. Práve som si minuly víkend zo Záhoria doniesol takmer kilo zamrazenych fazulovych strukov. Čabajku mám doma stále, ostatné suroviny sa daju bežne kúpiť, nabudúce keď budem robiť zase strukovú, vyskúšam Békescsabu. Vďaka za tip. 😋
A to vajce je teda poriadne vajcisko :-).
Vďaka za komentár, verím že by Ti chutila. Na také domáce vajčiská mám dodávateľa, bývajú veľké a neraz obsahujú 2 žĺtka.
Vďaka za nahliadnutie Feri, samozrejme že s hubami v octe už netreba veľmi dochucovať kyslým, záleží od nálevu. Ja som v tejto mojej dochutil len cukrom.