Staroslovanský chlebík fotorecept
Foto: Macka78
Jednoduchý chlieb, ktorý zvládne každý, kto má trochu čas. Množstvo je na tri chlebíky, pri jednom, samozrejme množstvo ingrediencií vydelíme tromi :D
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1800 g |
|
300 g |
|
150 g (hrubé špeciálne) |
|
1400 ml (letná) |
|
3 ČL |
|
3 ČL |
|
3 ks (uvarené menšie) |
|
Na rozkvas: | |
2 PL |
|
100 g |
|
100 ml |
|
Postup
-
1
12 hodín pred zamiesením chleba si založíme rozkvas z 2 PL ražného kvásku, 100 g ražnej múky a 100 ml vody.
-
2
Po 12 hodinách, môžeme aj skôr, záleží od sily kvásku a teploty v miestnosti, si dáme do misy všetku múku aj otruby, pridáme kvások a zalejeme vodou, premiešame a necháme cca pol hodinu stáť.
-
3
Po pol hodine, prídame soľ, kmín, nastrúhané uvarené zemiaky a cesto vymiesime, je jedno ako, kto má robot pomôže si robotom, ja miesim ručne, viem lepšie odhadnúť cesto, pretože každá múka sa správa inak, takže vody môžme ubrať, alebo pridať, nedá sa to určiť úplne presne, cesto by nám malo ostať vláčne a jemne lepivé, cesto podsypávam pri miesení múkou, obrázok je pred miesením po prvom odležaní cesta.
-
4
Po vymiesení si cesto pomocou váhy rozdelím na 3 rovnaké bochníky a každú cca pol hodiny premiesim, niekto prekladá, v podstate to je jedno, takto to spravím asi 3 krát a nechám bochníky oddychovať, pomaličky nám začne rásť.
-
5
Cesto preložím do Solamylom vymazanej ošatky a prikryjem kúpacou čiapkou, tá sa osvedčila :D Nechám kysnúť pokiaľ nie je ošatka plná, cca 2 až 4 hodiny.
-
6
Keď nám cesto nakyslo, rozpálim rúru na 250 °C, kto má viac môže aj viac, dám si dva plechy, jeden do stredu a jeden na spodok, rozpálený plech vytiahnem, vyklopím chlebík, posypem kmínom, alebo narežem, kto ako chce. Ja pečiem na plechoch na pizzu. Chlebík vložím do rúry a na spodný nalejem pohár vody, cca 1 dcl, para ktorá sa vytvorí, pomôže chlebíku rásť a je menšia šanca, že nám praskne. Pečiem 10 minút pri 250 °C potom stiahnem teplotu na 200 °C a pečiem ďalších 35 minút.
-
7
Po upečení chlebík môžeme postriekať, alebo natrieť vodou, vytvorí sa ešte hrubšia a výraznejšia kôrka, kto nemá rád nemusí, chlebík sa potom lepšie krája. Treba ho hlavne nechať na podložke, aby sa odvetral a vychladol, možno sa Vám to celé zdá strašne zdĺhavé, ale výsledok naozaj stojí zato, dobrú chuť.
Držím Ti palce. Si šikovnica šokovná.
mám súkromný mlyn, kde Vám namelú čerstvú od výmyslu sveta, sú aj na webe, len akurát neviem, či môžem spraviť tichú reklamu /mlyn zrno/ :D objednávam v 5kg vreckách
Súhlasím, tiež od nich beriem, ale v kilových vreckách, tie veľké sa zle skladujú, aj je ťažšia manipulácia s nimi. Vydarený chlebík.
Izka, tiež dávam pohánkovú múku, ale asi 1/4 z celkového objemu múky.
Ďakujem
Ďakujem
Ďakujem
Ďakujem ....