Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Toastový kváskový chlieb fotorecept

monikamartin - bez fotkymonikamartin, 20. decembra 2023

Tento recept je inšpirovaný stránkou coolinari, prerobený na kváskovú verziu.
Zdroj: Pôvodný recept zo stránky coolinari

30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g (T650)
100 g
200 g
100 g
1 ČL
150 g
2 ČL
60 g




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame vlažnú vodu, kefír, kvások lievito madre natrhaný na menšie kúsky, cukor a rozmiešame metličkou.

  2. 2

    Pridáme preosiatu múku, zamiesime a necháme odpočívať asi 30 minút (kľudne aj hodinu).

  3. 3

    Medzitým vytiahneme z chladničky maslo, aby troška povolilo.

  4. 4

    Po polhodinke k oddýchnutému cestu prisypeme soľ a počas miesenia pridávame aj maslo po častiach.

  5. 5

    Vymiesené cesto necháme odpočívať dve hodiny, počas ktorých ho môžeme dva-tri krát poprekladať.

  6. 6

    Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na obdĺžnik približne do dĺžky formy na chlebík a zarolujeme. Uložíme do formy spojom na dno. Formu si môžete poprípade aj vymastiť a vysypať.

    Toastový kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík necháme vo forme kvasiť najlepšie na teplom mieste 2 hodiny. Zavisí od sily kvásku. Ja ho potom ešte odložím dokysnúť do chladničky na hodinku-dve, no kľudne aj na noc.

    Toastový kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Predhrejeme rúru na 180 °C. Pečieme približne 30- 40 minút.

    Toastový kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení ho zvyknem vyklopiť a dať na mriežku.

    Toastový kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

danda3
No tak to je nádherný chlebík, kváskujem už pomerne dlho, ale toustový som ešte neskúšala, možno na Sivestra sa mi podarí.
Ďakujem za recept.
lulubi
Chlebík vyzerá krásne, ja mám ale celozrnný ražný kvások, tak budem experimentovať, tento toastový tvar sa mi veľmi páči
danda3
@lulubi (22.1.2024 12:57)

Ahoj, lievito madre si jednoducho urobíš z 1 PL ražného kvásku, 100 g polohrubej múky a 50 g vody. Zmiešať, urobiť bochníček, dať do misky, vrch rozrežeme do kríža a necháme vykysnúť.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia