Toastový kváskový chlieb fotorecept
Foto: monikamartin
Tento recept je inšpirovaný stránkou coolinari, prerobený na kváskovú verziu.
Zdroj: Pôvodný recept zo stránky coolinari
na 180 °C
Postup
-
1
V miske zmiešame vlažnú vodu, kefír, kvások lievito madre natrhaný na menšie kúsky, cukor a rozmiešame metličkou.
- 2
Pridáme preosiatu múku, zamiesime a necháme odpočívať asi 30 minút (kľudne aj hodinu).
- 3
Medzitým vytiahneme z chladničky maslo, aby troška povolilo.
- 4
Po polhodinke k oddýchnutému cestu prisypeme soľ a počas miesenia pridávame aj maslo po častiach.
- 5
Vymiesené cesto necháme odpočívať dve hodiny, počas ktorých ho môžeme dva-tri krát poprekladať.
- 6
Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na obdĺžnik približne do dĺžky formy na chlebík a zarolujeme. Uložíme do formy spojom na dno. Formu si môžete poprípade aj vymastiť a vysypať.
- 7
Chlebík necháme vo forme kvasiť najlepšie na teplom mieste 2 hodiny. Zavisí od sily kvásku. Ja ho potom ešte odložím dokysnúť do chladničky na hodinku-dve, no kľudne aj na noc.
- 8
Predhrejeme rúru na 180 °C. Pečieme približne 30- 40 minút.
- 9
Po upečení ho zvyknem vyklopiť a dať na mriežku.
- 10
Dobrú chuť!
Tiež kváskový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za recept.
Ahoj, lievito madre si jednoducho urobíš z 1 PL ražného kvásku, 100 g polohrubej múky a 50 g vody. Zmiešať, urobiť bochníček, dať do misky, vrch rozrežeme do kríža a necháme vykysnúť.