Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci fotorecept
Foto: kimlo
Dostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník poradil upiecť na koreňovej zelenine. A dobre poradil, bolo Zobraziť celý popisDostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník poradil upiecť na koreňovej zelenine. A dobre poradil, bolo to vynikajúce.
Postup
-
1
Mäso si pripravíme deň vopred, nakrájame ho na kúsky veľké asi ako dlaň, aby nebolo vcelku. Dáme ho do misky, pokvapkáme trochou oleja, pridáme zmesi korenia, rozdrvené nové korenie a borievku, jeden bobkový list, dobre rukami premiešame. NESOLÍME! Soľ by vytiahla z mäsa šťavu. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky do druhého dňa.
-
2
Na druhý deň mäso vyberieme a necháme uležať pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Zeleninu očistíme a pokrájame na kocky.
-
3
Keďže som chcel zachovať šťavnatosť mäsa, a mať pri tom istotu že bude mäkké, zvolil som úpravu v pomalom hrnci. Zároveň som tak ušetril čas a energiu, PH nepotrebuje žiadnu pozornosť, kontrolu či podlievanie... Nakrájanú zeleninu osolíme, okoreníme mletým korením, premiešame a dáme na dno nádoby hrnca. Podlejeme troškou vody.
-
4
Na panvici rozpálime olej a mäso prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Až teraz ho osolíme podľa chuti.
-
5
Mäso naukladáme na pripravenú zeleninu a zalejeme výpekom z panvice. Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Po upečení môžeme dať ešte nádobu do rúry pod gril a pár minút zapiecť.
-
6
Po upečení je mäso šťavnaté a mäkké. Zelenina so zemiakmi je tiež príjemne ochutená ako príloha. Ako kyslú prílohu môžeme použiť nakladané uhorky alebo čalamádu. Samozrejme sa dá toto jedlo pripraviť aj v pekáči a rúre, len ho treba kontrolovať aby sa nevysušilo.
Používam Koření od Antonína, mám ich okolo 30 druhov, tu je zloženie zmesi Zvěřina - Hubert: pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, zázvor, koriandr, rozmarýn, cibule, mrkev, pastiňák, celer, paprika pálivá, mořská sůl (11 %).
A tu zmes na Pečená masa: cibule, hřebíček, jalovec, nové koření, pepř, skořice, tymián, hořčice, mořská sůl (19 %).
Take zmesi si urobis aj sam lavou zadnou.
Dobre si si vybral, pôjde to aj z diviaka :-). Vyskúšaj a budeš spokojný.
Keby sa mi chcelo... pár koreniacich zmesí som si už robil, či grilovacie, paštétové alebo vegetu... ale takto mám už hotové a táto značka ma ešte nesklamala. :-)
Ďakujem
V pohode, len moj nazor.
Crockpot 3,5 L
Určite by Ti chutilo, je to skvelá kombinácia, ale to už vlastne vieš. 😉
Ďakujem. Tiež mám crockpot
Vďaka za pekný komentár Feri, určite zoženieš náhradu za srnčie mäso, keď tak z neďalekej prérie ulovíš mladého bizóna... PH Ti vrelo odporúčam, šetrí čas aj energiu, a každé mäsko v ňom upravené sa priam rozplýva... :-)