Slaný veniec so zemiakovou plnkou
Aj keď kolegovia radi zjedia sladké koláče, keďže sú to takmer výlučne muži, takéto lahôdky im predsa len chutia najviac. Takýto krásny veniec Zobraziť celý popisAj keď kolegovia radi zjedia sladké koláče, keďže sú to takmer výlučne muži, takéto lahôdky im predsa len chutia najviac. Takýto krásny veniec som im priniesla v jeden krásny deň na raňajky :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
150 ml (alebo acidofilné mlieko) |
|
30 g (alebo maslo) |
|
2 ks |
|
21 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
300 g (v šupke uvarené) |
|
100 g |
|
1 ks menšia |
|
1 ČL |
|
nasekaná |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Droždie rozpustíme v 2 PL teplej vody, zmiešame s kefírom a pridáme ho do preosiatej múky. Ďalej pridáme žĺtky, masť a soľ a miesením vypracujeme hladké pružné cesto, ktoré odložíme prikryté fóliou alebo utierkou kysnúť na teplé miesto na cca hodinu.
- 2
Medzitým si pripravíme plnku. Zemiaky v šupke uvaríme (nerozvaríme), necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme kyslú smotanu, nadrobno nasekanú cibuľku a petržlenovú vňať a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
- 3
Keď cesto vykysne na dvojnásobok objemu, na pracovnej doske ho rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, ktorý rozdelíme nožom alebo radielkom na tri vodorovné pásy rovnakej veľkosti.
- 4
Na každý pás nanesieme tretinu plnky (dobre to ide pomocou zdobiaceho vrecka). Plnku umiestnime ideálne do krajnej časti pásu cesta. Každý pás potom zrolujeme do rolky, dlaňami zľahka „pogúľame“ a z troch pruhov potom zapletieme vrkoč. Oba konce vrkoča potom spojíme a vytvarujeme zapletaný veniec.
- 5
Na plechu vystlanom papierom na pečenie ho potom necháme prikrytý podkysnúť.
- 6
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Slaný veniec pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom (alebo pokojne aj inými semiačkami, ľanom, celým makom, rascou a pod.).
- 7
Pečieme ho asi pol hodinu, kým sa na povrchu a na spodku pekne nesfarbí do zlatista.
- 8
Slaný veniec necháme vychladnúť a až potom ho krájame.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
:-D :-D :-D