Pečené mäso
Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Dostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník poradil upiecť na koreňovej zelenine. A
dobre poradil, bolo to vynikajúce.
Postup
- Mäso si pripravíme deň vopred, nakrájame ho na kúsky veľké asi ako dlaň, aby nebolo vcelku. Dáme ho do misky, pokvapkáme trochou oleja, pridáme zmesi korenia, rozdrvené nové korenie a borievku, jeden bobkový list, dobre rukami premiešame. NESOLÍME! Soľ by vytiahla z mäsa šťavu. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky do druhého dňa.
- Na druhý deň mäso vyberieme a necháme uležať pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Zeleninu očistíme a pokrájame na kocky.
- Keďže som chcel zachovať šťavnatosť mäsa, a mať pri tom istotu že bude mäkké, zvolil som úpravu v pomalom hrnci. Zároveň som tak ušetril čas a energiu, PH nepotrebuje žiadnu pozornosť, kontrolu či podlievanie... Nakrájanú zeleninu osolíme, okoreníme mletým korením, premiešame a dáme na dno nádoby hrnca. Podlejeme troškou vody.
- Na panvici rozpálime olej a mäso prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Až teraz ho osolíme podľa chuti.
- Mäso naukladáme na pripravenú zeleninu a zalejeme výpekom z panvice. Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Po upečení môžeme dať ešte nádobu do rúry pod gril a pár minút zapiecť.
- Po upečení je mäso šťavnaté a mäkké. Zelenina so zemiakmi je tiež príjemne ochutená ako príloha. Ako kyslú prílohu môžeme použiť nakladané uhorky alebo čalamádu. Samozrejme sa dá toto jedlo pripraviť aj v pekáči a rúre, len ho treba kontrolovať aby sa nevysušilo.