Pečené mäso

Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Dostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník poradil upiecť na koreňovej zelenine. A dobre poradil, bolo to vynikajúce.

Postup

  1. Mäso si pripravíme deň vopred, nakrájame ho na kúsky veľké asi ako dlaň, aby nebolo vcelku. Dáme ho do misky, pokvapkáme trochou oleja, pridáme zmesi korenia, rozdrvené nové korenie a borievku, jeden bobkový list, dobre rukami premiešame. NESOLÍME! Soľ by vytiahla z mäsa šťavu. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky do druhého dňa.
  2. Na druhý deň mäso vyberieme a necháme uležať pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Zeleninu očistíme a pokrájame na kocky.
  3. Keďže som chcel zachovať šťavnatosť mäsa, a mať pri tom istotu že bude mäkké, zvolil som úpravu v pomalom hrnci. Zároveň som tak ušetril čas a energiu, PH nepotrebuje žiadnu pozornosť, kontrolu či podlievanie... Nakrájanú zeleninu osolíme, okoreníme mletým korením, premiešame a dáme na dno nádoby hrnca. Podlejeme troškou vody.
  4. Na panvici rozpálime olej a mäso prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Až teraz ho osolíme podľa chuti.
  5. Mäso naukladáme na pripravenú zeleninu a zalejeme výpekom z panvice. Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Po upečení môžeme dať ešte nádobu do rúry pod gril a pár minút zapiecť.
  6. Po upečení je mäso šťavnaté a mäkké. Zelenina so zemiakmi je tiež príjemne ochutená ako príloha. Ako kyslú prílohu môžeme použiť nakladané uhorky alebo čalamádu. Samozrejme sa dá toto jedlo pripraviť aj v pekáči a rúre, len ho treba kontrolovať aby sa nevysušilo.