
Druhá epizóda šou Pečie celé Slovensko bude malým návratom do školských lavíc.
Foto: STVR
Trojica pekárskych výziev čaká na súťažiacich aj v dnešnej druhej epizóde piatej série Pečie celé Slovensko, ktorej témou je škola. Kým v prvom kole nikto zo súťažiacich nevypadol, dnes už sa porotkyne s jedným pekárom či pekárkou rozlúčia.
Zaostrené na desiatu
V osobnej výzve s názvom desiata budú mať súťažiaci pripraviť chutné a originálne jedlo do školskej tašky. "Deti jedia očami, preto musí desiata vyzerať naozaj lákavo a musí aj dobre chutiť, aby ju deti dojedli," hovorí porotkyňa Petra Tóthová. Desiata môže byť sladká aj slaná, ale Jožka Zaukolcová zdôrazňuje, že musí byť predovšetkým pestrá. "Môže to byť cereálna tyčinka, chlebík či pečivo s nátierkou, sladké či slané lievance, palacinky alebo aj rýchly perník." Súťažiaci musia dbať aj na servírovanie, pretože desiata musí prežiť cestu do školy.Pamätáte si na časy, kedy bol vrcholom našej školskej desiaty biely rožok so šunkou? Dnes to už, našťastie, neplatí. Pozrite si naše tipy, čo školákom môžete nachystať do desiatového boxu:
Ak chcete drobcom pribaliť na prilepšenie aj nejakú tú sladkosť, ale chcete sa vyhnúť cukrovinkám plným umelých farbív, sladidiel a konzervantov zo supermarketu, máme pre vás zopár tipov na domáce cukríky plné vitamínov:
Ako nezničiť veterníky
V technickej výzve budú súťažiaci piecť žĺtkové venčeky. Postupovať budú podľa presného návodu, ktorý, ostatne ako vždy, preverí u súťažiacich schopnosť čítať s porozumením, lebo len tak sa vyhnú debaklu.Venčeky z odpaľovaného cesta plnené žĺtkovým krémom sú veľmi obľúbené, ale zároveň záludné v tom, že majú veľa častí, z ktorých sa podľa slov Jožky Zaukolcovej každá jedna môže pokaziť. "Odpaľované cesto nesmie byť ani husté ani riedke, pozor treba dať aj na to, aby sa žĺtkový vanilkový krém nezrazil. Súťažiach môže potrápiť aj citrónová cukrová poleva, hoci jej príprava sa zdá byť jednoduchá." Tak uvidíme, komu zo súťažiacich sa podarí upiecť venčeky na jednotku...

Dnes súťažiacich potrápia aj venčeky...
Foto: STVR
Pripraviť odpaľované cesto sa skutočne môže zdať komplikované a mnohí amatérski cukrári majú pred jeho prípravou rešpekt. Ak po prvýkrát naberiete odvahu a pustíte sa do pečenia venčekov, veterníkov, eklérok či profiteroliek, vyhnite sa najčastejším chybám, ktoré by vám mohli pokaziť radosť z výsledku:
No a teraz sa už môžete pustiť do prípravy najobľúbenejších dezertov z odpaľovaného cesta:
Tortová maturita
Skutočnou maturitou z tvorivosti bude kreatívna výzva, v ktorej budú pekári vytvárať torty s 3D predmetom v tvare školskej pomôcky. Podľa zadania porotkýň musí torta obsahovať korpus, krém a tretiu zložku, napríklad niečo chrumkavé alebo želé.
Pri tvorení svojej 3D torty sa súťažiaci vrátia do školských lavíc.
Foto: STVR
"Pri 3D tortách je veľmi ťažkou úlohou určiť si zloženie korpusu a krému. Aby bola harmónia nielen v chuti, ale aj v stabilite. Aby boli torty nielen krásne, ale aj chutné,” zdôrazňujú porotkyne.
Odborníčkou a doslova dizajnérkou v tejto cukrárskej oblasti je Alexandra Wagnerová. Prečítajte si o jej zaujímavej ceste k 3D tortám:
U nás na Vareche je preborníčkou v 3D tortách @tkatka, toto je len malá ukážka z jej receptov:
Diskusia k článku